Η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, τα ισοδύναμα για την ιδιωτική εκπαίδευση και ο συμβιβασμός για τις 100 δόσεις

Σε τρεις δικλείδες ασφαλείας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη το μεσημέρι της Τρίτης στην οδό Νίκης και το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στη αρχή των διαπραγματεύσεων η θέση των δανειστών ήταν πάρα πολύ σκληρή. Μάλιστα όπως ανέφερε ο υπουργός οι δανειστές δεν έβλεπαν κανένα λόγο για περισσότερη προστασία στην πρώτη κατοικία.

«Κόκκινα δάνεια»

Οι δύο πρώτες δικλείδες ασφαλείας αφορούν σε δανειολήπτες άνω του 25%. Όπως εξήγησε ο υπουργός
«εάν έχεις σπίτι αξίας 100.000 ευρώ και σήμερα έχει αξία 60.000 ευρώ η δόση/ενοίκιο θα υπολογιστεί σύμφωνα με αυτή. Σε ό,τι αφορά για τη δεύτερη δικλείδα ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε την ισχυροποίηση του κώδικα δεοντολογίας των δανειοληπτών έναντι των δανειστών. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών τα στεγαστικά δάνεια είναι τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και επομένως μία τράπεζα δεν έχει κανένα συμφέρον να προχωρήσει σε πλειστηριασμό. «Δεν θέλουν να έχουν στα χέρια τους σπίτια τα οποία θα υποχρεούνται να κρατούν σε καλή κατάσταση, έως ότου βρεθεί νέο αγοραστής/ενοικιαστής. Κι αυτή νομίζουμε είναι η τρίτη δικλείδα ασφαλείας για το σπίτι».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κράτους στην πληρωμή δανείων των πιο φτωχών (αφορά σε κάτω του 25%) ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η κοινωνική πολιτική για τη στέγαση στην Ελλάδα είναι σε πρώιμο στάδιο αφού όπως είπε «τώρα δημιουργούνται οι συνθήκες». Ωστόσο τόνισε ότι ο νόμος Κατσέλη ήταν καλός και αναγκαίος αν και «δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

«Έχουμε ανάγκη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να συνεχίσουν αυτές να έχουν τη δυνατότητα πιστωτικής επέκτασης και να υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία».

Ισοδύναμα για την ιδιωτική εκπαίδευση

«Η πρώτη μας απάντηση ήταν με το ΛΟΤΤΟ και το ΟΠΑΠ. Με αυτό συνεχίζουμε»

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στο ποσό με τους πιστωτές, όμως λείπουν 100 εκατομμύρια ευρώ. «Δεν είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό. Είναι κυβερνητικό πρόβλημα το να βρούμε τα ισοδύναμα», είπε.
Το άλλο ισοδύναμο είναι να μπει ειδικός φόρος στα κρασιά.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, θα είναι γύρω στα 30 σεντ το μπουκάλι, δεν θα επηρεάσει την κατανάλωση αυτό», τόνισε.

Συμβιβασμός με τις 100 δόσεις

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο το βασικό επιχείρημα των πιστωτών είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει κουλτούρα έγκυρης πληρωμής. Σύμφωνα με τον ίδιο, το οικονομικό επιτελείο αρνήθηκε να δεχτεί να μην μπορεί να μπει κάποιος από τις 100 στις 12 δόσεις .
«Είπαμε πως δεν είναι σωστό και συμφωνήσαμε ότι δεν θα χάσει (κανείς) την ευκαιρία να μπει στις 12 δόσεις και τις άλλες ρυθμίσεις εάν το ζητήσει έγκαιρα», είπε, προσθέτοντας ότι δεν ήταν κακός αυτός ο συμβιβασμός.
Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας δεν θα ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στους φορολογούμενους.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα