Η οικογένεια των Σύριων στους οποίους έβαλε τρικλοποδιά η εικονολήπτρια από την Ουγγαρία αφηγείται την ιστορία της

Ο 19χρονος Μοχάναντ καθόταν στο διαμέρισμά του στην Τουρκία, όχι πολύ μακρυά από την πόλη του, την Ντέιρ εζ Ζορ (Deir ez-Zor ) στην ανατολική Συρία παρακολουθώντας τηλεόραση όταν κάποια στιγμή δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε. Ο πατέρας του, Οσάμα Αμπντούλ Μόχσεν και ο νεαρότερος αδελφός του Ζέιντ, έπεφταν στο έδαφος από την τρικλοποδιά μιας εικονολήπτριας, της Πέτρα Λάσζλο, από την Ουγγαρία. Το βίντεο μεταδόθηκε σε πολλά αραβικά και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Η επίθεση της Λάσζλο σκοπό είχε να
εμποδίσει την οικογένεια του Μοχάναντ και πολλούς άλλους πρόσφυγες από το να διαφύγουν από την αστυνομία η οποία προσπαθούσε να τους σταματήσει στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα για τη «γη της επαγγελίας», τη Γερμανία.

Ο 19χρονος Μοχάναντ δήλωσε στην αραβική έκδοση της Huffington Post κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ότι για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2012, όταν είχε πυροβοληθεί, δεν είχε νιώσει τόσο αδύναμος. Ένιωσε να χάνει τη λογική του όταν είδε το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο του μικρού του αδελφού και να ακούει την όλο αγωνία φωνή του πατέρα του τη στιγμή που διαμαρτύρεται αμέσως μετά την επίθεση που δέχθηκε από τη Λάσζλο η οποία βρισκόταν εκεί για να καλύψει την προσπάθεια των εκατοντάδων μεταναστών να περάσουν τα σύνορα.

Ένας Γερμανός δημοσιογράφος βιντεοσκόπησε τη Λάσζλο τη στιγμή της επίθεσης γεγονός που προκάλεσε οργή σε διεθνές επίπεδο.

Το ιντερνετικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ουγγαρίας N1TV, στο οποίο εργαζόταν η εικονολήπτρια, απέλυσε τη Λάσζλο παρά τις στενές σχέσεις που αυτό έχει με το ακροδεξιό κόμμα Jobbik γνωστό για τη στάση του κατά των μεταναστών.

«Σήμερα μια συνάδελφος συμπεριφέρθηκε με απαράδεκτο τρόπο. Το συμβόλαιο του καναλιού με τη συγκεκριμένη εικονολήπτρια ακυρώθηκε, θεωρούμε το θέμα λήξαν, κάναμε ότι έπρεπε να κάνουμε. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως συνέβη αυτό, είναι σοκαριστικό και απαράδεκτο» δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο αρχισυντάκτης του N1TV Σζαμπολκς Κίσμπεργκ.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό διατάχθηκε και εισαγγελική έρευνα κατά της Λάσζλο.

(Ο Οσάμα Αμπντούλ Μόχσεν και ο γιος του Ζέιντ)

Ο Μοχάναντ θλίβεται για την ανικανότητα του να βρίσκεται κοντά στον πατέρα του αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ο ίδιος θυμάται ότι διέφυγε όταν εγκατέλειψε τη Δαμασκό πριν από χρόνια όταν η Ντέιρ εζ Ζορ βομβαρδίστηκε και πολιορκήθηκε από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Όταν ο Μοχάναντ μετακόμισε στη Δαμασκό με την οικογένειά του ο Οσάμα έμεινε στην Ντέιρ εζ Ζορ. «Μας επισκέπτονταν κάθε 15 ημέρες για να βεβαιωθεί ότι ήμασταν εντάξει. Μετά επέστρεφε πίσω αντιμετωπίζοντας κάθε είδους κινδύνους καθώς καταζητείτο από τις δυνάμεις ασφαλείας».

Όπως λέει ο Μοχάναντ ο πατέρας του εργαζόταν ως υπεύθυνος εγκαταστάσεων στην Ντέιρ εζ Ζορ πριν τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση. Έπειτα ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ του Συριακού καθεστώτος και την αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια ο Μοχάναντ τραυματίσθηκε και αφού νοσηλεύθηκε για το τραύμα που είχε στο πόδι του έφυγε με την οικογένειά του για την πόλη Αλ – Ραγκά (Al-Raqqah ) όπου και έμειναν για τρεις μήνες πριν καταφύγουν στην Τουρκία. Ο Οσάμα πήγε και αυτός να συναντήσει την οικογένειά του όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε της Ντέιρ εζ Ζορ.

«Ο πατέρας μου εγκατέλειψε τα πάντα. Δεν μπορούσε να βρει δουλειά στην Τουρκία και η οικονομική του κατάσταση χειροτέρευε δεδομένου ότι το κόστος ζωής στην Τουρκία είναι πολύ υψηλό» δήλωσε ο Μοχάναντ και θυμάται τα γεγονότα που εξανάγκασαν τον πατέρα του να ξεκινήσει αυτό το επικίνδυνο ταξίδι για τη Γερμανία. «Ήθελε να συνεχίσουμε να μορφωνόμαστε» λέει.

(Ο Μοχάναντ με τον μικρό του αδελφό Ζέιντ πριν την αναχώρηση του τελευταίου με τον πατέρα του)

Ο Μοχάναντ, ζει με την μητέρα του στην Τουρκία και έχει δύο αδέλφια. Ο ένας του αδελφός ο Μοχάμεντ είναι 17 ετών και ο άλλος, ο Ζέιντ, ο νεώτερος, επτά ετών.

Ο Μοχάμεντ ήταν ο πρώτος από την οικογένεια που ξεκίνησε το επικίνδυνο ταξίδι από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Πριν από οκτώ μήνες ταξίδεψε στην Ιταλία με φέρι μπόουτ και στη συνέχεια με τρένο στη Γερμανία.

Ο Οσάμα και ο Ζέιντ ξεκίνησαν το ταξίδι τους στις αρχές του μήνα. Ο Οσάμα πίστευε πως το να έχει τον μικρότερο γιο του μαζί θα βοηθούσε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επανένωση της οικογένειας του από τη στιγμή που θα τα κατάφερνε να φτάσει στη Γερμανία. Έφυγαν από την Αλικαρνασσό και έπειτα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια πήγαν στην ΠΓΔΜ και από εκεί στη Σερβία. Ο Μοχάναντ μίλησε τηλεφωνικά στον πατέρα του πριν περάσει τα σύνορα της Ουγγαρίας. «Έκτοτε δεν ξανακούσαμε από αυτόν» δήλωσε.

«Είχαμε να μιλήσουμε δύο ημέρες. Η μητέρα μου, η αδελφή μου και εγώ σοκαριστήκαμε όταν είδαμε το βίντεο και τη σκληρότητα που αντιμετώπισε ο αδελφός μου και ο νεαρότερος αδελφός μου» είπε ο Μοχάναντ.

Η αστυνομία της Ουγγαρίας ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι είχε κλείσει τον αυτοκινητόδρομο Μ5 όταν οι εκατοντάδες μετανάστες κατάφεραν να «σπάσουν» τον αστυνομικό κλοιό στο Roszke στα σύνορα με τη Σερβία και στη συνέχεια να προχωρήσουν με τα πόδια προς τον αυτοκινητόδρομο. Άλλοι κατευθύνθηκαν προς τον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στην πόλη Szeged.

Όμως αυτά τα νέα δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν την μητέρα η οποία δεν μπορούσε να βγάλει από το μυαλό της τον γιο της να πέφτει και να χτυπά και το σύζυγό της να είναι περιτριγυρισμένος από αστυνομικούς.

Τώρα η μητέρα μετανιώνει που συναίνεσε και άφησε τον γιο της να πάει με τον άντρα της σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι. «Δεν είναι σε ένα οποιοδήποτε ταξίδι. Είναι ένα ταξίδι θανάτου» δήλωσε στην αραβική έκδοση της Huffington Post.

Επίσης θυμάται όταν ο μικρός Ζέιντ τη διαβεβαίωνε πως όλα θα πάνε καλά. «Πηγαίνω στη Γερμανία να δω τον Μοχάμετ, μη στεναχωριέσαι» της έλεγε. Ήταν πολύ ενθουσιασμένος που θα έβλεπε τον αδελφό του, δηλώνει η μητέρα.

(Ο επτάχρονος Ζέιντ σε ξέγνοιαστες στιγμές)

Ο Μοχάναντ ο οποίος συμμετείχε στις διαδηλώσεις στη Ντέιρ εζ Ζορ έως τη στιγμή που τραυματίσθηκε δεν μπορεί να μη διερωτάται τι ώθησε τη δημοσιογράφο και έβγαλε τόση οργή και μίσος ενάντια στον πατέρα του και τον αδελφό του. Εκτιμά ότι ο πατέρας του δεν θα το δεχθεί αδιαμαρτύρητα . «Όμως δεν ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή του τώρα» λέει αναφερόμενος στις πιθανότητες να αναλάβει νομική δράση κατά της δημοσιογράφου από την Ουγγαρία.

Τώρα ο Μοχάναντ δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα άλλο από το να συνεχίσει τις σπουδές του τις οποίες διέκοψε όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία.

Επιμένει πως αν και και είναι το θύμα μια δικτατορίας η οποία τραυμάτισε το σώμα του, η ψυχή του είναι άθικτη και τον ωθεί να ζήσει και να σπουδάσει. Το βλέμμα του είναι «καρφωμένο» προς τη «γη της επαγγελίας», τη Γερμανία.

*Το άρθρο αυτό αρχικά γράφτηκε στην αραβική έκδοση της Huffington Post (HuffPost Arabi)και στη συνέχεια μεταφράστηκε στα ελληνικά για τη HuffPost Greece.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα