Γιούνκερ: «Η Ε.Ε. είναι λιγότερο μαχητική από μια ορδή από κότες»

«Μια ορδή από κότες είναι ένας σχηματισμός μάχης σώμα με σώμα, αν συγκριθεί με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που είναι γνωστό πως αρέσκεται στα ευφυολογήματα, εξέφρασε εκ νέου την άποψη του για την συγκρότηση ενός κοινού στρατού των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το λέω απλά: οι 28 στρατοί δεν βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που οργανώθηκε από τον γερμανικό
ραδιοσταθμό WDR στις Βρυξέλλες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δική του χώρα, η οποία «διαθέτει έναν στρατό 771 προσώπων, του υπουργού Αμύνης περιλαμβανομένου», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

«Η κατάσταση της προετοιμασίας των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων είναι πολύ διαφορετική από χώρα σε χώρα», σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την λύπη του για το γεγονός αυτό.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, εξάλλου είχε αφήσει αιχμές για την στάση της Ρωσίας, με αφορμή τις κακές σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, σημειώνοντας στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, πως «ένας κοινός στρατός όλων των Ευρωπαίων θα έκανε τη Ρωσία να καταλάβει ότι είμαστε σοβαροί όταν πρόκειται να υπερασπίσουμε τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στις τάξεις των Ευρωπαίων, όμως, «δεν αισθάνεται κανείς προθυμία», παρά τις «ορισμένες μικρές αλλαγές».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως ένας ευρωπαϊκός στρατός αποτελεί «μακροπρόθεσμο σχέδιο», που «δεν είναι κάτι που μπορούμε να δημιουργήσουμε μέχρι αύριο το πρωί στις 11 ξεκινώντας από το τίποτε», όπως παραδέχθηκε.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε πως καθώς δεν υπάρχει μια Ευρώπη ισχυρή σε θέματα Άμυνα και εξωτερικής πολιτικής, «είναι κατανοητό το γεγονός ότι οι χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης έχουν εμπιστοσύνη κυρίως στο ΝΑΤΟ».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα