Γιώργος Μομφερράτος: Ο Σάββας Ξηρός, δικαιούται κάθε ιατρική περίθαλψη, όμως μέσα στην φυλακή

Την αντίθεσή τους σε πιθανή απελευθέρωση του καταδικασμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν εκφράζουν οι συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας με αφορμή στη ρύθμιση που αφορά στην κατ’ οίκον έκτιση ποινής λόγω αναπηρίας.

Ειδικότερα ο εκπρόσωπος της άτυπης ομάδας συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας «Ως Εδώ», κ. Γιώργος Μομφεράτος, γιός του δολοφονηθέντα Νίκου Μομφερράτου, κατέθεσε τις ενστάσεις του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης που έγινε ακρόαση φορέων με αφορμή το επερχόμενο
νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Εμείς στο “Ως Εδώ”, δεν διεκδικήσαμε ποτέ τίποτα άλλο, παρά την δικαίωση των νεκρών όπως αυτή επέρχεται από την τιμωρία των ενόχων. Μην μας αφαιρείτε αυτό το δικαίωμα» είπε ο κ.Μομφερράτος και πρόσθεσε: «Το αίμα πρέπει να τελειώσει με μας... Και αυτό μόνο μέσω της δικαιοσύνης γίνεται...Μην προσαρμόζετε την δικαιοσύνη στα μέτρα τους, γιατί διαστρεβλώνετε το ίδιο το νόημά της».

Τι δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, είπε πως η επίμαχη ρύθμιση αφορούσε δύο καρκινοπαθείς, ένας εκ των οποίων απεβίωσε και τον Σάββα Ξηρό.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, αρνήθηκε πως η ρύθμιση αυτή απελευθερώνει τον Σάββα Ξηρό, αφού προβλέπεται να συνεχίσει την έκτιση της ποινής του.

Ωστόσο επεσήμανε πως αν και ο τραυματισμός του Σάββα Ξηρού προκλήθηκε ενώ προσπαθούσε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό, η σοβαρή αναπηρία του, η οποία ξεπερνά το 90%, προκλήθηκε από την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να του προσφέρει σωστή περίθαλψη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε τα θύματα στα μάτια

Παρέμβαση έκανε και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διευκρίνισε πως μιλά όχι ως βουλευτής, αλλά ως συγγενής θύματος τρομοκρατίας.

Κάλεσε τον υπουργό να κοιτάξει στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων και να πει εάν έχει ήσυχη τη συνείδησή του.

Υπογράμμισε δε πως το αίτημα για απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού είναι «στα χείλη όλων των αναρχικών» σχολιάζοντας πως «όλοι εμείς που είμαστε από την άλλη μεριά του χάρτη δεν διαδηλώσαμε αλλά διαχειριστήκαμε τον πόνο μας με σεβασμό».

Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Μομφερράτου στην Επιτροπή

«Προς τον κ. Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ.Μιχάλη Κριτσωτάκη

Αθήνα, 8/4/2015

Κύριε Πρόεδρε,
Βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας εκπροσωπώντας την οργάνωση θυμάτων τρομοκρατίας «Ως Εδώ».
Βρίσκομαι εδώ, γιατί συζητείται ενώπιον της Επιτροπής σας σχέδιο νόμου με το οποίο, υπό τον μανδύα εξανθρωπισμού του εγκλεισμού στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα, επιδιώκεται ουσιαστικά η απελευθέρωση συγκεκριμένων καταδίκων, με κριτήρια που δεν έχουν επιστημονική εξήγηση. Αυτό που ουσιαστικά επιτυγχάνεται είναι η ανατροπή δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες επιβλήθηκαν οι ποινές φυλάκισης.

Έτσι, μεταξύ άλλων, προτείνεται ότι όσοι από τους καταδικασμένους σε ισόβια κάθειρξη έχουν εκτίσει πραγματικά δέκα έτη και διαθέτουν ποσοστό αναπηρίας 80% ή παραπάνω να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής κατ´ οίκον.

Η διάταξη αυτή όμως, αντιμετωπίζει τον καταδικασθέντα σε μία φορά ισόβια κάθειρξη με τον ίδιο τρόπο, όπως και τους καταδικασθέντες σε περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης. Επίσης, αγνοεί απολύτως τα κριτήρια που έλαβε υπόψη του το Δικαστήριο όταν έδινε την συγκεκριμένη ποινή, ακυρώνοντας στην πράξη τη σύνδεση μεταξύ της φύσης του αδικήματος και της ποινής!

Τέλος, ο κατ´ οίκον περιορισμός εναπόκειται μεν στην κρίση δικαστικού συμβουλίου, η κρίση όμως αυτή δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, αλλά απλώς διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Και αυτό, διότι μόνο αντικείμενο της δικαστικής κρίσης είναι η διαπίστωση του ποσοστού αναπηρίας. Δεν κρίνει ούτε την ικανότητα του καταδικασθέντα να εκτίσει την ποινή του, ούτε λαμβάνει υπόψη του κανένα άλλο κριτήριο όπως η δυνατότητά του να ξαναδιαπράξει έγκλημα.

Κύριε Πρόεδρε,

Ο συγκεκριμένος νόμος κατά την γνώμη μας όμως, δεν έχει μόνο δομικά νομικά προβλήματα.
Βρίσκομαι σήμερα εδώ, διότι μπορεί ο υπουργός να ισχυρίζεται ότι ο νόμος που προτείνει δεν είναι φωτογραφικός, αλλά οι ωφελούμενοι από τις διατάξεις του διαθέτουν ονοματεπώνυμο. Και το ονοματεπώνυμο που ηχεί στα δικά μας αυτιά είναι εκείνο του Σάββα Ξηρού. Του ανθρώπου που έχει καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε πέντε δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Του ανθρώπου που αυτοτραυματίστηκε επειδή έσκασε στα χέρια του μια βόμβα με την οποία ήθελε να σκοτώσει άλλους. Ο Σάββας Ξηρός, δικαιούται κάθε ιατρική περίθαλψη. Επειδή η Δημοκρατία –ευτυχώς- δεν εκδικείται. Και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να του την παράσχει. Μέσα στην φυλακή όμως, όπου εκτίει την δίκαιη ποινή του. Δεν αφορά όμως κάτι τέτοιο αυτή η διάταξη.

Αντίθετα –και το λέω ευθέως- έχει σκοπό, με το προσωπείο του ανθρωπισμού, να τον απελευθερώσει. Αγνοώντας επιδεικτικά το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο εκτρέφει το τέρας του εξτρεμισμού.

Δημιουργεί ένα τεράστιο, ουσιαστικό, κοινωνικό ζήτημα: κάνει την Τρομοκρατία πολιτικό θέμα, θέμα διαπληκτισμού και διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων. Χρόνια ολόκληρα στο «Ως εδώ», επιδιώκουμε για να πείσουμε για τα αυτονόητα: ότι η τρομοκρατία δεν είναι πολιτικό ζήτημα. Είναι στυγνή και μαύρη βία. Και η βία ως τρόπος επίλυσης πολιτικών διαφορών καταλύει την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας. Η δημοκρατία όμως δεν είναι ένα άψυχο κατασκεύασμα. Έχει συμβολισμούς. Και ο συμβολισμός που αυτή η διάταξη εκπέμπει, είναι πως, με μιαν απόφαση, με ένα νόμο, ο φόνος γίνεται κάτι σχετικό. Πως το αίμα, κατά το πώς και από ποιον χύνεται, αλλάζει χρώμα και βάρος.
Και ύστερα, το χάος.

Κύριε Πρόεδρε,

Εμείς στο «Ως Εδώ», δεν διεκδικήσαμε ποτέ τίποτα άλλο, παρά την δικαίωση των νεκρών όπως αυτή επέρχεται από την τιμωρία των ενόχων. Μην μας αφαιρείτε αυτό το δικαίωμα επειδή δεν χρησιμοποιούμε προσφιλείς μεθόδους όπως οι καταλήψεις και οι απεργίες πείνας, επειδή πιστεύουμε ότι ο πόνος μας είναι ιδιωτική μας υπόθεση που δεν χωράει εκμετάλλευση. Με αξιοπρέπεια στεκόμαστε μπροστά σας, για να ζητήσουμε να μην υποχωρήσει η δημοκρατία στη τρομοκρατία. Το αίμα πρέπει να τελειώσει με μας. Η καταστροφή που έχει φέρει η τρομοκρατία σε αυτή την χώρα πρέπει να τελειώσει εδώ. Και αυτό μόνο μέσω της δικαιοσύνης γίνεται. Της δικαιοσύνης την οποία εμείς διεκδικήσαμε, για εκείνους που την κατέλυσαν. Μην προσαρμόζετε την δικαιοσύνη στα μέτρα τους, γιατί διαστρεβλώνετε το ίδιο το νόημά της.
Και τα νεκρά θύματα, αν και απόντα, δικαιούνται.

Γιώργος Μομφερράτος
Εκπρόσωπος της άτυπης ομάδας συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας «ΩΣ ΕΔΩ»

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Αναζητήσεις
σάββας ξηρός τραυματισμός αναπηρία, σάββας ξηρός αναπηρία
Τυχαία Θέματα