Γιατί το αίμα του Δράκου του Κομόντο ίσως κάποια στιγμή μπορέσει να σώσει ζωές

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο σπάνια πλάσματα του κόσμου, με εμφάνιση που παραπέμπει στο μακρινό παρελθόν του πλανήτη μας, ή σε αρχαίους μύθους και θρύλους, ωστόσο ο Δράκος του Κόμοντο είναι ένα απόλυτα υπαρκτό ον- το αίμα του οποίου, σύμφωνα με νέα έρευνα, ενδεχομένως να μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Motherboard, το αίμα των μεγαλύτερων σαυρών του κόσμου έχει αφθονία αντιμικροβιακά πεπτίδια, που τις βοηθούν
να επιβιώνουν όταν αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες συνθήκες- και, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Proteome Research, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μάχη κατά της αυξανόμενης ανθεκτικότητας των μικροβίων/ βακτηρίων απέναντι στα αντιβιοτικά.

Τα πεπτίδια είναι στην ουσία μικρές πρωτεΐνες, και τα αντιμικροβιακά πεπτίδια είναι βασικά τα αντιβιοτικά του σώματος, που προστατεύουν απέναντι στις μολύνσεις. «Επικεντρώναμε στα πεπτίδια που προέρχονται από πολύ “ακραία” είδη» είπε στο Motherboard ο Μπάρνεϊ Μπίσοπ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον και επικεφαλής συντάκτης της συγκεκριμένης έρευνας. Η ιδέα ήταν να εξεταστεί το πώς ζώα που ζουν σε αφιλόξενα περιβάλλοντα, γεμάτα βακτήρια, μπορούν να επιβιώνουν και μάλιστα να ευημερούν.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη Defense Threat Reduction Agency, με τους επιστήμονες να αναζητούν καλύτερα φάρμακα μελετώντας το αίμα των αλιγατόρων, που μπορούν να επιζούν από μολύνσεις ακόμα και αν κοπούν μέλη τους, και δράκων του Κόμοντο από το St. Augustine Alligator Farm Zoological Park στη Φλόριντα.

«Διαλέξαμε τους δράκους του Κόμοντο επειδή...αν εξετάσεις το σάλιο του δράκου, θα δεις ότι περιλαμβάνει ένα πολύπλοκο μείγμα βακτηρίων» εξήγησε ο Μπίσοπ. Ωστόσο, όπως και να έχει, οι δράκοι αντέχουν- εν μέρει λόγω μιας «στρατιάς» από μικροβιακά πεπτίδια που έχουν αποκλειστικά οι δράκοι του Κόμοντο, ονόματι HDAP (Histone-Derived Antimicrobial Peptides). Αν και επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει έρευνες πάνω στα HDAP, στο αίμα του δράκου βρέθηκαν δεκάδες νέα HDAP.

Οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν τα πεπτίδια του δράκου, αναλύοντας εκατοντάδες χιλιάδες, προβλέποντας με αυτόν τον τρόπο ποια ήταν πιθανό να έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Δοκιμάστηκαν οκτώ πεπτίδια για τους σκοπούς της μελέτης, αλλά υπάρχουν και άλλα 40 που θεωρούνται πολλά υποσχόμενα.

Όπως σημειώνει ο Μπίσοπ, ίσως τα πεπτίδια αυτά να οδηγήσουν τελικά σε νέα φάρμακα, ή στη δημιουργία μοντέλων για την ανάπτυξή τους.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα