Γιατί η ίδρυση επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι πιο εύκολη από παλιά

Σαφώς πιο ευνοϊκές είναι οι συνθήκες προκειμένου να ανοίξει κάποιος μία επιχείρηση στη χώρα μας σε σχέση με το παρελθόν, τα προβλήματα όμως παραμένουν.

Το «τέρας» της γραφειοκρατίας όπως το έχουν αποκαλέσει πολλοί, μπορεί να μην είναι εύκολο να νικηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και τελείως ανίκητο. Οι δυσκολίες στις διαδικασίες για την ίδρυση επιχειρήσεων είναι γεγονός ότι μετριάστηκαν κάπως τα προηγούμενα χρόνια.



Η έλευση της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με την βαθιά οικονομική ύφεση
και τις απαιτήσεις των δανειστών για μεταρρυθμίσεις σηματοδότησε αλλαγές προς τη κατεύθυνση της απλούστευσης των διαδικασιών. Φορείς της αγοράς και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την ίδρυση και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων μιλούν στην HuffPost Greece και εξηγούν το πως είναι η κατάσταση σήμερα στην αγορά. Όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες τους, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν αλλά ακόμη χρειάζεται να γίνουν πολλά ώστε η Ελλάδα να πάψει να «αιμορραγεί» και να χάνει δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Επίσης η HuffPost Greece παρουσιάζει και ορισμένα από τα βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδίου για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε και τα πρώτα απλά αποτελέσματα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε τέσσερις τομείς: Την μεταποίηση τροφίμων και ποτών, τα καταστημάτα Υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις εξορυκτικές δραστηριότητες και του τουρισμού. Ήδη για το σχέδιο αυτό έχει συσταθεί διυπουργική ομάδα που εργάζεται εντατικά κάτω από τις οδηγίες της υφυπουργού Βιομηχανίας, Θεοδώρας Τζάκρη.

Η «Υπηρεσία Μιας Στάσης»

Το 2011 ιδρύθηκε η «Υπηρεσίας Μιας Στάσης», με στόχο αφενός την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και αφετέρου την λιγότερη ταλαιπωρία για κάποιον που θέλει να ανοίξει μια επιχείρηση. Με το θεσμό αυτό, όσοι επιθυμούν να ανοίξουν μία Ομόρρυθμη η Ετερόρρυθμη Εταιρία μπορούν να απευθυνθούν στα Επιμελητήρια. Όσοι θέλουν να ιδρύσουν ΑΕ η ΕΠΕ, τότε μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιο συμβολαιογράφο.

Η ίδρυση της Υπηρεσίας αυτής είχε διπλό όφελος για τους επενδυτές. Ο χρόνος και το κόστος που απαιτούνταν μέχρι τότε για την ίδρυση επιχειρήσεων μειώθηκε σε σημαντικό βαθμό. Δεν ήταν όμως αρκετό. Τα προβλήματα εξακολουθούν να παραμένουν και τα στρεβλά της ελληνικής πραγματικότητας να ταλαιπωρούν τους επίδοξους επενδυτές..

Όπως αναφέρει στην HuffPost Greece, o πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η γραφειοκρατία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για την επιχειρηματικότητα.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα μας, η καταπολέμηση του τέρατος της γραφειοκρατίας έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη και αποτελεί ακόμη και σήμερα έναν από τους βασικούς λόγους για τις περιορισμένες εγχώριες αλλά και ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η κεντρική κυβέρνηση οφείλει να δώσει μάχη για την εξάλειψή της χαράσσοντας μια νέα πολιτική που θα στοχεύει στην εξάλειψη της διαφθοράς, αλλά και της πολύπλοκης νομοθεσίας.

Οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επιτέλους πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις και να μην παραμένουν στα χαρτιά. Δεν είναι δυνατόν, για την αδειοδότηση μιας βιομηχανίας να απαιτούνται μήνες ολόκληροι και το κόστος να ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ.

Η ταχύτητα, η ευελιξία, το χαμηλό κόστος, η διαφάνεια πρέπει να αποτελέσουν τα νέα συστατικά για τις αδειοδοτήσεις. Τα Επιμελητήρια, πάντως, έχουν πρωτοστατήσει σε αυτήν την προσπάθεια και ήδη έχουν κάνει πράξη εδώ και χρόνια με την Υπηρεσία Μιας Στάσης, την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Ελπίζω αυτό να συμβεί και σε κεντρικό επίπεδο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης:

«Είναι γεγονός ότι ακόμη παραμένουν πολλά εμπόδια ως προς τη γραφειοκρατία. Παρά το γεγονός ότι έχει περιοριστεί σε σχέση με το παρελθόν ακόμη συνεχίζουμε να χάνουμε χρόνο σαν κράτος για χαρτιά, σφραγίδες και υπογραφές, ενώ χάνουμε και 7 δισ. ευρώ ετησίως σαν κράτος εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών οι οποίες και θα πρέπει να περιοριστούν. Θα πρέπει κατά την γνώμη μου να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η διαδικασία της ηλεκτρονικής υπογραφής η οποία έχει ήδη ψηφιστεί, ενώ αναμένουμε και τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος θα πρέπει να είναι “ασπίδα” για τις επιχειρήσεις απέναντι στις γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Παρόμοια είναι και η άποψη του λογιστή μεγάλων επιχειρήσεων Κωνσταντίνου Τσορμπατσόγλου. Όπως επισημαίνει στην HuffPost Greece, η ίδρυση επιχειρήσεων είναι πιο εύκολη υπόθεση σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, κατά τον ίδιο αυτό, που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ίδρυση των επιχειρήσεων είναι το ισχύον φορολογικό πλαίσιο.

«Ο τρόπος φορολόγησης των επιχειρήσεων είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ίδρυση των επιχειρήσεων και ωθεί τον επιχειρηματία στο να κλείσει την επιχείρηση. Το φορολογικό σύστημα επίσης, είναι αποτρεπτικό παράγοντας και για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων», επισημαίνει στην HuffPost Greece.

Απλοποίηση για τα καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Ένα από τα πλέον τρανταχτά παραδείγματα αδειοδοτήσεων που εξακολουθούν να παρουσιάζουν στρεβλώσεις είναι και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η αρμόδια υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη έχει ήδη δώσει οδηγίες και η διυπουργική ομάδα εργασίας εργάζεται εντατικά για την απλοποίηση της νομοθεσίας που έχει να κάνει με τα καταστήματα αυτά
.

Πρόκειται για αδειοδοτήσεις οι οποίες αφορούν έναν ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων. Όπως για παράδειγμα οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης: εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, πιτσαρίες, καφετέριες, αλλά και ζαχαροπλαστεία, αναψυκτήρια, κυλικεία, κομμωτήρια, γυμναστήρια, οι υπεραγορές τροφίμων, οι επιχειρήσεις αναψυχής κτλ. Οι εργασίες της διυπουργικής ομάδας γίνονται μάλιστα με τη συμμετοχή κλιμακίων της Παγκόσμιας Τράπεζας, που συνεισφέρουν με την τεχνική τους βοήθεια, καθώς και με παραδείγματα καλών πρακτικών από άλλες χώρες.

Μέχρι στιγμής η αδειοδότηση γίνεται σε δύο φάσεις. Το πρώτο στάδιο είναι αυτό της προέγκρισης, όπου και εξετάζονται οι χωροταξικές/πολεοδομικές προϋποθέσεις ίδρυσης της δραστηριότητας και στη συνέχεια εκδίδεται σχετική άδεια. Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της λειτουργίας. Σε αυτό, εξετάζονται οι τεχνικές προϋποθέσεις λειτουργίας της δραστηριότητας και ανάλογα με το υγειονομικό ρίσκο είτε εκδίδεται σχετική άδεια, μετά από έλεγχο των υγειονομικών υπηρεσιών είτε γίνεται γνωστοποίηση στη δημοτική αρχή και ο έλεγχος από τις αρμόδιες υγιειονομικές αρχές γίνεται εκ των υστέρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, το κυβερνητικό σχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων υγιειονομικού ενδιαφέροντος θα αποτελείται από τέσσερα βήματα.

Αρχικά θα γίνεται εκτίμηση κινδύνου για τις διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, με βάση την εκτίμηση αυτή, οι επιχειρήσεις θα χωρισθούν σε δύο κατηγορίες: Στις χαμηλού κινδύνου, όπου θα θα μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν μόνο με γνωστοποίηση (notification) προς την αρμόδια αρχή και στις υψηλού ρίσκου, όπου ο έλεγχος θα γίνεται εκ των προτέρων.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της HuffPost Greece, όλα τα απαραίτητα στάδια, τόσο από τη διοίκηση, όσο και από την επιχείρηση θα βασίζονται σε προτυποποιημένες διαδικασίες, έντυπα και χρόνους.

Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την δυνατότητα του να μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις μέσω της διαδικασίας της γνωστοποίησης, με την πολιτεία να διατηρεί το δικαίωμα των ελέγχων εκ των υστέρων. Όπως άλλωστε γίνεται και στα άλλα κράτη της ΕΕ.

Με λίγα λόγια, πολλές επιχειρήσεις εστίασης ή παροχής προσωπικών υπηρεσιών που λόγω δραστηριότητας ή μεγέθους θα χαρακτηρίζονται χαμηλού κινδύνου θα μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν γρήγορα, μόνο με μια γνωστοποίηση στην αρμόδια υπηρεσία. Κάτι που σημαίνει λιγότερος χρόνος αλλά και κόστος για την λειτουργία τους.

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης

Η ίδρυση της «Υπηρεσίας Μιας Στάσης» δεν ήταν όμως η μοναδική κίνηση που έγινε τα τελευταία χρόνια. Το 2014 ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση ο νόμος 4262, ο οποίος αφορούσε στην «απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας». Ο νόμος αυτός χαρακτηρίστηκε ως «μεταρρύθμιση», ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί αλλά παραμένει στα χαρτιά.

Τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση στοχεύει στον να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε τέσσερις τομείς, καθώς επίσης και την βελτίωση του συγκεκριμένου νόμου ο οποίος χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως «κενού περιεχομένου»
.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει την απλούστευση των διαδικασιών για όσες επιχειρήσεις υπάγονται στους τομείς των μεταποίησης τροφίμων και ποτών, των καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως παρουσιάστηκε αναλυτικά, των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού, που αποτελούν το 30% των δραστηριοτήτων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και καλύπτουν το 18% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Στόχος είναι, ως τον Ιούνιο του 2016 να επιτευχθεί η επιζητούμενη απλούστευση στην αδειοδότηση για τους τρεις από τους τέσσερις τομείς, ενώ για την εξορυκτική δραστηριότητα ο στόχος τίθεται για το 2017, λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece .

Η αλήθεια είναι ότι η απλούστευση των διαδικασιών για το άνοιγμα επιχειρήσεων αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα για την οικονομία, σε μια περίοδο που η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο» και αναζητούνται τρόποι για την καταπολέμηση της. Ίδρυση επιχειρήσεων σημαίνει αυτόματα και νέες θέσεις εργασίας, οπότε χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
ελλαδα, ιδρυση, θεοδωρα τζακρη, κωνσταντινος μιχαλος, huffington post, σημαίνει, επε, αθηνα, εβεα, κεε, μιχαλος, νέα, εσεε, αναδιαρθρωση, συμμετοχή, τραπεζες, feed, property, huffington, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, ομαδα διας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα, χωρες, αδεια, γνωμη, οδικος χαρτης, οικονομια, πλαισιο, τα νεα, υφεση, αγορα, ανεργια, απλα, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δυνατοτητα, διοικηση, δωσει, διπλο, εγινε, ευκολο, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, εντυπα, επε, επενδυσεις, εστιατορια, εταιρια, ζαχαροπλαστεια, ιδιο, υπηρεσια, υποθεση, υφυπουργος, θεοδωρα, θεσεις εργασιας, υγειονομικο, κυβερνηση, κινηση, κομμωτηρια, λειτουργια, λογια, μηνες, νεες θεσεις εργασιας, ομαδα, οφελος, πεδιο, πολιτεια, προβληματα, ρισκο, συνεχεια, συμμετοχή, σφραγιδες, σχεδιο, ταβερνες, ταλαιπωρια, χρονος, κωνσταντινος, βηματα, δικαιωμα, εφαρμογη, huffington post, huffington, χωρα, ιδιαιτερα, feed, κωνσταντινου, πληροφοριες, property, σημαίνει, θεσεις
Τυχαία Θέματα