Γιατί φουντώνουν ξανά οι εντάσεις στο Κόσοβο

Ένας ειδικός φρουρός του Κοσσυφοπεδίου περιπολεί την περιοχή κοντά στο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στο Jarinje, Κοσσυφοπέδιο, 1 Σεπτεμβρίου 2022. REUTERS/Laura Hasani/File Photo

Ο Ντέγιαν Πάντιτς, Σέρβος πρώην αστυνομικός του Κοσσυφοπεδίου, η κράτηση του οποίου προκάλεσε κρίση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, διατάχθηκε να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ′ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του που μεταδίδει το Associated Press.

Η σύλληψη

του Ντέγιαν Πάντιτς στις 10 Δεκεμβρίου οδήγησε σε διαμαρτυρίες Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, που έστησαν οδοφράγματα στο βόρειο τμήμα της χώρας, με αποκορύφωμα το κλείσιμο του σημαντικότερου συνοριακού σταθμού στα σύνορα με την Σερβία. Ο Πάντιτς συνελήφθη ως κατηγορούμενος για «τρομοκρατία», αφού φέρεται να επιτέθηκε σε αστυνομικό του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια προηγούμενης διαδήλωσης.

Ο δικηγόρος του Πάντιτς δήλωσε στο Associated Press τηλεφωνικά, ότι ένα ανώτερο δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου αντικατέστησε την κράτηση του πελάτη του με κατ′ οίκον περιορισμό.

«Η αστυνομία (του Κοσόβου) είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει τον Πάντιτς στη διεύθυνση όπου διαμένει» στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο όπου κυριαρχεί το σερβικό στοιχείο, είπε ο δικηγόρος. Πρόσθεσε ότι η εκτέλεση της εντολής θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματική, καθώς οι αξιωματικοί του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να περάσουν τα σερβικά οδοφράγματα κατά τη μεταφορά του Πάντιτς.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου να θέσει τον Πάντιτς σε κατ′ οίκον περιορισμό, αντί της κράτησης σε αστυνομικό τμήμα.

«Είμαι περίεργος να μάθω, ποιος είναι ο εισαγγελέας που υποβάλλει αίτημα και ποιος είναι ο δικαστής που εγκρίνει την απόφαση, να τεθεί κάποιος σε κατ′ οίκον περιορισμό, όταν φέρει κατηγορία για τρομοκρατία», είπε ο Κούρτι σε συνέντευξη Τύπου.

Οι Σέρβοι που διαμαρτύρονταν στην εθνοτικά διαιρεμένη πόλη της Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κόσοβο έστησαν νέα οδοφράγματα την Τρίτη, ώρες αφότου η Σερβία ανακοίνωσε ότι έθεσε τον στρατό της στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας είπε ότι δεδομένων των τελευταίων γεγονότων στην περιοχή και της πεποίθησης του Βελιγραδίου ότι το Κοσσυφοπέδιο προετοιμάζεται να επιτεθεί στους Σέρβους και να αφαιρέσει βίαια τα οδοφράγματα, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς διέταξε τον στρατό και την αστυνομία της Σερβίας να τεθούν σε ύψιστη επιφυλακή. 

Ο Βούτσιτς επιθεώρησε το βράδυ της Τρίτης τις μονάδες των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων που σταθμεύουν μεταξύ Κράλιεβο και Ράσκα. 

«Τελείωσα την επιθεώρηση σε τμήματα των στρατιωτικών μας μονάδων, των ηρώων μας, και πηγαίνω σε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των Σέρβων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια. Πιστεύω στη δικαιοσύνη και το δίκαιο, αλλά πάνω από όλα πιστεύω στη σερβική σοφία και στη δύναμη και την αποφασιστικότητά του. Ζήτω η ελεύθερη Σερβία», έγραψε ο Βούτσιτς στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

Keywords
Τυχαία Θέματα