Γιατί αυτή η χειρονομία μπορεί να κοστίσει τη ζωή του αργυρού ολυμπιονίκη Feyisa Lilesa;

Η λέξη «γενναίος» ακούγεται πολύ συχνά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά στην περίπτωση του Αιθίοπα δρομέα μεγάλων αποστάσεων, Feyisa Lilesa, παίρνει εντελώς άλλη διάσταση.

Καθώς ο δρομέας περνούσε την γραμμή του τερματισμού και κέρδιζε το αργυρό μετάλλιο, πολλοί νόμιζαν ότι απλά σήκωνε τα χέρια του για να γιορτάσει την δεύτερη θέση. Δεν ήταν, όμως, αυτός ο λόγος. Ο Lilesa ήθελε να διαμαρτυρηθεί με αυτόν τον τρόπο για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας από τον
Νοέμβριο του 2015 έχει σκοτώσει περίπου 400 και έχει τραυματίσει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν λάβει μέρος στις διαμαρτυρίες των Oromo, την φυλή που ανήκει και ο ίδιος ο αθλητής.

Fearless Oromo athlete, Fayisa Lelisa, participating in #OromoProtests even as he runs #Rio2016 @BBCSport @cnnsport pic.twitter.com/NflcTRGamf

— J. Bonsa (@JBonsa1) August 21, 2016

run 26.1 miles, win a silver medal, then risk your life to protest in solidarity with your people back home. #OromoProtests #ThankYouLelisa

— profloumoore (@loumoore12) August 21, 2016

Οι διαμαρτυρίες των Oromo ξεκίνησαν ως μία προσπάθεια να σταματήσει η κυβέρνηση να επεκτείνει τα σύνορα της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας στις γύρω πόλεις και χωριά που μένουν κυρίως οι Oromo.

Το «x» που σχημάτισε με τα χέρια του είναι και το σύμβολο που χρησιμοποιεί η φυλή για να διαμαρτυρηθεί για τα βασανιστήρια και τους θανάτους που έχουν υποστεί από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας.

(Προσοχή το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες)

Όπως είπε και ο ίδιος ο αθλητής, αφού τερμάτισε, η χειρονομία του είναι πιθανό να βάλει και την ίδια του τη ζωή σε κίνδυνο.

«Αν πάνω πίσω στην Αιθιοπία, μπορεί να με σκοτώσουν», δήλωσε ο ίδιος σύμφωνα με την Sydney Morning Herald.

«Αν δεν με σκοτώσουν, μπορεί να με βάλουν φυλακή. Αν δεν με βάλουν θα με μπλοκάρουν στο αεροδρόμιο. Μπορεί να μετακομίσω σε άλλη χώρα», συμπλήρωσε.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα