Γαλλικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν το βράδυ για δεύτερη φορά στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Ράκα της ανατολικής Συρίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 διευκρινίζοντας ότι βομβαρδίστηκε στρατόπεδο εκπαίδευσης των τζιχαντιστών.

Δύο μαχητικά Rafale μαζί με τα συνοδευτικά τους αεροσκάφη απογειώθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στη Συρία, ιδιαίτερα στα περίχωρα
της πόλης Ράκα, κέντρα εκπαίδευσης ξένων μαχητών, αποστολή των οποίων δεν είναι να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος (Daesh) στο Λεβάντε, αλλά να έρθουν στη Γαλλία και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας.

Αναφερόμενος στη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, τόνισε ότι «ο εχθρός είναι το Ισλαμικό Κράτος» και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «το 80% έως 90% των αεροπορικών της πληγμάτων στρέφεται κατά άλλων, πλην του Ισλαμικού Κράτους, στόχων».

«Οι ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες εδώ και καμιά δεκαριά μέρες δεν έχουν στόχο το Daesh , έχουν κατά προτεραιότητα ως στόχο την ασφάλεια του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Ρωσία θεωρεί ότι πρέπει να προστατεύσει τον Μπασάρ και εμείς θεωρούμε ότι ο Μπασάρ δεν αποτελεί μέρος της λύσης», επέμεινε.

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας δήλωσε ότι η τζιχαντιστική οργάνωση χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό ως ασπίδα , γεγονός που περιπλέκει την επιλογή των στόχων και τις επιδρομές.

Στο μεταξύ, δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους πλησίασαν τα ξημερώματα το Χαλέπι, αφού εξεδίωξαν αντάρτες από σειρά θέσεων βορείως της δεύτερης πόλης της Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Μαγιαντίν μετέδωσε ότι Ιρανός στρατηγός σκοτώθηκε στην πόλη αυτή.

«Το Ισλαμικό Κράτος ουδέποτε είχε πλησίασε τόσο κοντά στην πόλη του Χαλεπίου, αυτή είναι η μεγαλύτερη προέλασή του προς» την πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ η οποία διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Σύμφωνα με τις πηγές του Παρατηρητηρίου, το ΙΚ εξεδίωξε οργανώσεις ανταρτών, έπειτα από σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας και έως τις 05.00 τα ξημερώματα, από τις τοποθεσίες Ταλ Κραχ, Ταλ Σουσίν, Κάφαρ Καρές αλλά κυρίως από τη βάση Μαντρασάτ αλ-Μούσατ, που τελούσαν υπό τον έλεγχο των ανταρτών από το 2012.

«Δεκάδες μαχητές και από τα δύο στρατόπεδα έχουν σκοτωθεί», είπε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Με την κατάληψη των θέσεων αυτών βορείως του Χαλεπίου, η τζιχαντιστική οργάνωση βρίσκεται πλέον περίπου 20 χλμ. από την πόλη και «πάνω στη γραμμή του μετώπου με τις καθεστωτικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντ», κυρίως κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Σέιχ Νάτζαρ. Το Ισλαμικό Κράτος προέλασε κυρίως από τα βορειοδυτικά του Χαλεπίου, όπου ελέγχει πόλεις και τοποθεσίες, κυρίως την πόλη Αλ-Μπαμπ, που είναι ένα από τα προπύργιά του.

Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Μαγιαντίν που εδρεύει στον Λίβανο μετέδωσε ότι Ιρανός στρατιωτικός σύμβουλος με βαθμό στρατηγού σκοτώθηκε στο Χαλέπι. Ο Χουσέιν Χαμεναντί, ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού, σκοτώθηκε χθες στη Συρία «κατά τη διάρκεια συμβουλευτικής αποστολής στην περιοχή του Χαλεπίου, από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους», ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, χωρίς να διευκρινίζουν ακριβώς υπό ποιες συνθήκες.

Το Χαλέπι έχει καταστραφεί από τον πόλεμο από το 2012 και έχει χωριστεί στους δυτικούς τομείς που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων και στους ανατολικούς που ελέγχονται από τους αντάρτες.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Sputnik)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα