Φωτιά στην Εύβοια

Μαίνεται αυτή την ώρα η φωτιά στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη στην Εύβοια. Ήδη την τελευταία ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μια μάχη για να κερδίσουν πόντους, καθώς η φωτιά εξερράγη στις 3.10 το πρωί από άγνωστη αιτία και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, ενώ πριν λίγο η Πυροσβεστική για προληπτικούς λόγους ζήτησε την εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλη, καθώς το μέτωπο της φωτιάς

κινείται προς την κατεύθυνση του χωριού.

#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα με 12 πυροσβέστες.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 13, 2019

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά κ. Βαγγέλη Παληό που μίλησε στο ΑΠΕ «η φωτιά βρίσκεται σε δασώδη περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

Στον τόπο της φωτιάς βρίσκονται 39 πυροσβεστικά οχήματα με 80 πυροσβέστες 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες. Επίσης με το πρώτο φως της μέρας επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα ενώ παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί υδροφόρες της περιφέρειας Στερεάς και των δήμων, όπως επίσης και 8 βαριά χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας.

Αποπνικτική εξαιτίας των καπνών είναι η ατμόσφαιρα σε ολόκληρη την Αττική.

Τα υπόλοιπα μέτωπα

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη άλλες δυο πυρκαγιές στη Θήβα και στα Ιωάννινα. Στην περιοχή Πρόδρομος του δήμου της Θήβας καίγεται δασική έκταση. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π.

Στην περιοχή Κακόλακκος Πωγωνίου Ιωαννίνων φωτιά είναι σε εξέλιξη σε χαμηλή βλάστηση. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 10 πυροσβέστες.

Φωτιά εξερράγη νωρίς το πρωί και στην περιοχή Πρόδρομος του Δήμου Θηβαίων στη Βοιωτία. Στη συγκεκριμένη περιοχή καίγεται χαμηλή βλάστηση και η φωτιά έχει αναπτύξει δύο μέτωπα των 300 περίπου μέτρων το καθένα ενώ στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα όπως επίσης δύο καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί και σε δασική έκταση στην περιοχή Κοίνυρα Θάσου.

#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κοίνυρα Θάσου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 25 #πυροσβέστες με 12 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 1 Ε/Π και 2 PZL.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 13, 2019

Συναγερμός σε ολόκληρη τη χώρα

Υπενθυμίζεται ότι και σήμερα Τρίτη σε κόκκινο συναγερμό παραμένει η χώρα, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης φωτιάς θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς την Τρίτη είναι:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Οδηγίες Προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Κόκκινος συναγερμός και την Τρίτη: Οι περιοχές υψηλού κινδύνου Pew Research Center: Προτιμούμε τους πρόσφυγες από τους μετανάστες Φρεντ, το πλωτό ρομπότ που μπορεί να δώσει τη λύση για τα σκουπίδια στον Ειρηνικό Ωκεανό
Keywords
Αναζητήσεις
ψαχνά αγριλιτσα πόση ώρα
Τυχαία Θέματα