Φινάλε για το «Cassini»: Το διαστημόπλοιο βούτηξε στην ατμόσφαιρα του Κρόνου και αυτοκαταστράφηκε

Οριστικό και εντυπωσιακό τέλος έλαβε η ιστορική αποστολή του διαστημοπλοίου Cassini της NASA: Το σκάφος πραγματοποίησε την τελική του προσέγγιση στον Κρόνο και έκανε βουτιά στην ατμόσφαιρά του, με αποτέλεσμα την απώλεια επαφής στις 7:55:46 EDT (14.55 ώρα Ελλάδας).

Our spacecraft has entered Saturn's atmosphere, and we have received its final transmission.

— CassiniSaturn (@CassiniSaturn) September 15, 2017

Η εν λόγω
«βουτιά αυτοκτονίας» του σκάφους, το οποίο καταστράφηκε κατά την βύθισή του στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, είχε ως στόχο να διασφαλιστεί πως τα φεγγάρια του Κρόνου (ειδικά ο Εγκέλαδος, που θεωρείται πως διαθέτει έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνειά του, και υδροθερμική δραστηριότητα) θα παραμείνουν ανέγγιχτα και αμόλυντα για μελλοντικές εξερευνητικές αποστολές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το σκάφος άντεξε για περίπου ένα λεπτό πριν καταστραφεί.

Every time we see Saturn in the night sky, we'll remember. We'll smile. And we'll want to go back. #GrandFinale #GoodbyeCassini #Cassini pic.twitter.com/6tzJ4N9Jif

— CassiniSaturn (@CassiniSaturn) September 15, 2017

Με αυτόν τον τρόπο έλαβε τέλος η 13ετής αποστολή του Cassini- μια από τις πιο επιτυχημένες της ιστορίας, καθώς απέδωσε πολύτιμα στοιχεία τα οποία αύξησαν σημαντικά τις γνώσεις του επιστημονικού κόσμου για τον Κρόνο.

Η αποστολή Cassini-Huygens υπήρξε κοινό εγχείρημα της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος. Η αποστολή επέτρεψε μια σειρά από επιστημονικές ανακαλύψεις, που εμπλούτισαν τις γνώσεις μας για τον Κρόνο και τα φεγγάρια του. Ήδη ο όγκος των δεδομένων του έχει επιτρέψει τη δημοσίευση σχεδόν 4.000 επιστημονικών εργασιών, ενώ πολλές ακόμη θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Earth received @CassiniSaturn’s final signal at 7:55am ET. Cassini is now part of the planet it studied. Thanks for the science #GrandFinale pic.twitter.com/YfSTeeqbz1

NASA (@NASA) September 15, 2017

Ακόμα και στο τέλος του, το Cassini, το οποίο ήταν το πρώτο σκάφος που πραγματοποίησε περιστροφή γύρω από τον Κρόνο, απέστειλε πολύτιμα δεδομένα από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της αποστολής του στο σύστημα του Κρόνου, που περιλαμβάνει 62 γνωστά φεγγάρια, απέστειλε 450.000 φωτογραφίες και 635 gigabytes δεδομένων. Επίσης, στις ανακαλύψεις του περιλαμβάνονταν οι αλλαγές εποχών στον Κρόνο, η ανακάλυψη ενός υπόγειου ωκεανού στον Εγκέλαδο, με πίδακες στην επιφάνειά του και πολύτιμα στοιχεία για τον Τιτάνα, ο οποίος έχει χαρακτηριστικά τα οποία παραπέμπουν στη Γη του πολύ μακρινού παρελθόντος.
Keywords
Τυχαία Θέματα