Εξαθλίωση στο Μπαγκλαντές: Παιχνίδια τύπου Survivor με έπαθλο το καθημερινό φαγητό (Βίντεο)

«Πενία τέχνας κατεργάζεται» είπε ο Θεόκριτος τον 3ο αιώνα π.Χ. και όπως φαίνεται ταιριάζει «γάντι» στον 35χρονο Mohammad Abdur Rouf από το Μπαγκλαντές.

Ο νεαρός αγρότης, που μέχρι πρόσφατα ήταν ένας από τους καλλιεργητές ρυζιού του μικρού χωριού Chapra στα βορειοδυτικά της χώρας, έχει βρει πλέον άλλους τρόπους για να κερδίζει τα προς το ζην. Ταξιδεύει κάθε μέρα έξι μίλια σε ένα γειτονικό χωριό, όπου μαζεύει εκατοντάδες ανθρώπους για να παίξουν παιχνίδια, τύπου survivor, με

έπαθλο ... φαγητό.

Αλλοτε είναι ένα μικρό μπουκάλι με φυτικό λάδι 250 ml, ρύζι, ζάχαρη, φακές και άλλα βασικά είδη διατροφής, η αγορά των οποίων έχει καταστεί αδύνατη λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού σε ασύλληπτα επίπεδα.

Τα παιχνίδια έχουν γίνει τόσο δημοφιλή, που καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι σχηματίζουν ουρές για να παίξουν και κυρίως να κερδίσουν, το φαγητό της ημέρας.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στο Μπαγκλαντές, ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.  Η οικονομία της χώρας καταρρέει και το εθνικό νόμισμα, το τάκα, υποτιμήθηκε και έχασε το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου το 2022, καθιστώντας όλες τις εισαγωγές, αλλά κυρίως λαδιού και σιταριού, απλησίαστες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προβλέψει ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε «ιστορικά υψηλά επίπεδα» παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2024, όμως οι φτωχές χώρες της Ασίας και της Αφρικής υποφέρουν περισσότερο, καθώς ένας μισθός δεν φτάνει ούτε για ένα σακουλάκι ρύζι.

Παιχνίδια επιβίωσης

«Υπάρχει σειρά προτεραιότητας, δωρεάν εγγραφή και όλοι φεύγουν όταν αναδειχθούν οι νικητές», είπε ο Somrat μιλώντας στο CNN.

Η ιδέα, άρχισε να υλοποιείται πριν από δύο χρόνια, όταν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές των προιόντων διατροφής εκτινάχθηκαν στο Μπαγκλαντές, με το σιτάρι, το καλαμπόκι κι άλλα τρόφιμα να είναι σχεδόν αδύνατο να τα αγοράσει κανείς.

Ο Somrat, ήθελε να δώσει στους συγχωριανούς του μια άισθηση χαράς μέσα από το παιχνίδι, αλλά και την ευτυχία ότι δεν επιστρέφουν σπίτι με άδεια χέρια.

Τα «παιχνίδια» του ωστόσο έγιναν γρήγορα viral στο διαδίκτυο με πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο προβολές ενώ έχει περίπου τέσσερα εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube και το Facebook και σχεδόν 200.000 ακόλουθους στο TikTok.

Με τόσους πολλούς ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Somrat έχει πλέον έσοδα 35.000 με 45.000 δολάρια κάθε μήνα, αποκλειστικά από τα «κλικ» και τις άλλες μορφές διαφήμισης.

Πλέον, έχει 25 άτομα προσωπικό και μαζί με το κόστος της αγοράς των «βραβείων» που δίνει, βγάζει καθαρά κάθε μήνα από 5.000 έως 15.000 δολάρια, χωρίς να έχει χορηγούς.

«Λαμπρή διαδικτυακή καριέρα»

Το διαδικτυακό αυτό εγχείρημα δεν γεννήθηκε ωστόσο σε μια μέρα.Ο Somrat, είχε αρχίσει να φτιάχνει «τυχαία βίντεο» το 2017 πριν δημιουργήσει έναν διαδικτυακό διαγωνισμό φαγητού, που όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει σύντομα, γιατί  «δεν ήταν ασφαλής» για τους διαγωνιζόμενους.

Μέχρι το 2021, είχε αρχίσει να διοργανώνει διαγωνισμούς παιχνιδιών για τα παιδιά του χωριού, που κέρδιζαν βραβεία όπως οικιακές συσκευές. 

Όταν όμως πριν από δύο χρόνια, οι τιμές των τροφίμων έφτασαν σε επίπεδα που κανείς δεν μπορούσε να αγοράσει, οι ηλεκτρικές συσκευές ήταν άχρηστες πλέον στους κατοίκους. Κανείς δεν ενδιαφερόταν να κερδίσει ένα ηλεκτρικό σκουπάκι όταν δεν είχε φαγητό στο τραπέζι του.

Τότε, δημιουργήθηκε η ιδέα του «επάθλου φαγητού». 

«Η τιμή του βρώσιμου λαδιού ακόμη και των κρεμμυδιών ήταν άπιαστη, έτσι αποφασίσαμε να δώσουμε τρόφιμα ως ανταμοιβή», θυμάται ο Somrat.

Η απόφαση είχε τεράστια απήχηση στους χωρικούς, οι οποίοι κερδίζουν καθημερινά και από κάτι, ενώ παράλληλα διασκεδάζουν. 

Μεταξύ 2022 και 2023, οι τιμές των τροφίμων στο Μπαγκλαντές αυξήθηκαν κατά 9%, το υψηλότερο μέσο ποσοστό των τελευταίων 12 ετών, αναγκάζοντας την χώρα να μειώσει τις επιδοτήσεις στο πετρέλαιο και άλλα βασικά προϊόντα, ώστε να εξασφαλίσει ένα δάνειο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πηγή: CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα