Έρευνα: Υπέρ της Ε.Ε., αλλά κατά της πολιτικής της επτά στους δέκα Ευρωπαίους

Η ασκούμενη ευρωπαϊκή πολιτική κινείται σε λάθος κατεύθυνση, εκτιμούν πάνω από τους επτά στους δέκα Ευρωπαίους, όπως προκύπτει από πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση του Ιδρύματος Bertelsmann.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, το 72% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει την πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε., ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται ακόμα πιο πολύ, φτάνοντας το 77%, μεταξύ
των πολιτών που προέρχονταν από χώρες της Ευρωζώνης. Αξίζει να σημειωθεί πως το 68% των ερωτηθέντων τηρούν απορριπτική στάση και όσον αφορά στην ακολουθούμενη εθνική πολιτική.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, παρά τις όποιες διαφωνίες και ενστάσεις τους, το 71% των πολιτών απάντησαν πως, σε περίπτωση δημοψηφίσματος σχετικά με το μέλλον της χώρας τους στην Ε.Ε. θα τάσσονταν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ένωση. Το μικρότερο ποσοστό υποστηρικτών της παραμονής στην Ε.Ε. κατεγράφη στη Μ. Βρετανία, στο 59%.

Στο ίδιο ποσοστό (59%) οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι πρέπει να ενισχυθεί η διαδικασία πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης, ενώ καλές βασικές γνώσεις όσον αφορά στην πολιτική της Ε.Ε. είχαν το 68% των ερωτηθέντων. Ως πιο επείγουσες προτεραιότητες της ΕΕ επισημάνθηκαν η διαφύλαξη της ειρήνης (61%), η οικονομική ανάπτυξη (53%), ο περιορισμός των κοινωνικών ανισοτήτων (47%) και η διαχείριση του ζητήματος της μετανάστευσης (42%).

Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι ερωτηθέντες σε ό,τι αφορά τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Γερμανία στην ευρωπαϊκή πολιτική. 55% τον χαρακτήρισαν «καλό» ή «πολύ καλό», ενώ το 45% θεωρεί τον ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία «κακό».

Αξιοσημείωτο είναι το ότι οι κορυφαίοι πολιτικοί της Ε.Ε. παρουσιάζονται πιο γνωστοί από ορισμένους εθνικούς πολιτικούς ηγέτες: Το 40% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το όνομα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τους είναι οικείο. Την ίδια ώρα μόλις 32% απάντησε ότι γνωρίζει το όνομα του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και ακόμη λιγότεροι (22%) τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Η πιο αναγνωρίσιμη πολιτικός είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (83%).

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα