Έρευνα αποκαλύπτει το μοναδικό πράγμα που μπορεί να μας σώσει από έναν κεραυνό

Lightning storm

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι είναι επικίνδυνο να γίνουμε «παπί» μετά από μια καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από κεραυνούς.

Τώρα μια ανατρεπτική έρευνα που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι υποψήφια για το βραβείο Ig Nobel* δείχνει ότι το βρεγμένο δέρμα θα μπορούσε να είναι σωτήριο εάν χτυπήσει κεραυνός.

Οι ερευνητές «έριξαν κεραυνό» σε 3D μοντέλα ενός ανθρώπινου κεφαλιού και απέδειξαν ότι η ζημιά είναι μικρότερη αν το μοντέλο είναι βρεγμένο, αναφέρει ο Guardian

«Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικούς

χώρους και δεν υπάρχει καταφύγιο, το υγρό δέρμα είναι καλύτερο από το ξηρό δέρμα, επειδή το νερό είναι σαν μια «προστατευτική επίστρωση», δήλωσε ο René Machts, συγγραφέας της μελέτης από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Ilmenau στη Γερμανία.

Αλλά, πρόσθεσε: «Το να βρεις μια ”προστατευμένη” τοποθεσία είναι ασφαλέστερο».

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο περιοδικό Scientific Reports.  Ο Machts και οι συνεργάτες του λένε ότι θεωρητικές μελέτες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι το υγρό δέρμα μπορεί να μειώσει το μέγεθος του ρεύματος που περνά πάνω από το ανθρώπινο σώμα εάν χτυπηθεί από κεραυνό. Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι τα ζώα με υγρό δέρμα έχουν υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης όταν εκτίθενται σε κεραυνούς.

Ωστόσο, παρέμεινε ασαφές πώς το νερό σε ένα ανθρώπινο κεφάλι - όπως μπορεί να συμβεί στη βροχή που συχνά συνοδεύει τις καταιγίδες - μπορεί να επηρεάσει τον αντίκτυπο ενός κεραυνού.

Για να εμβαθύνουν στο θέμα, η ομάδα δημιούργησε δύο μοντέλα ανθρώπινου κεφαλιού που αποτελούνται από τρία στρώματα μιας ουσίας που μοιάζει με άγαρ* που περιέχει διαφορετικά επίπεδα χλωριούχου νατρίου, μαύρου άνθρακα ή γραφίτη για να αντικατοπτρίζει τις αγώγιμες ιδιότητες του εγκεφάλου, του κρανίου και του τριχωτού της κεφαλής.

Στη συνέχεια συνέδεσαν ηλεκτρόδια με τα διαφορετικά στρώματα και την πλατφόρμα στην οποία τοποθετήθηκαν τα μοντέλα. Ενώ ένα από τα μοντέλα αφέθηκε στεγνό, το άλλο ψεκάστηκε με νερό της βροχής. Κάθε μοντέλο στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε ένα θάλαμο και εκτέθηκε σε 10 προσομοιώσεις ενός κεραυνού.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι ηλεκτρικό ρεύμα ταξίδευε στο «τριχωτό της κεφαλής» με κάθε κεραυνό και για τα δύο κεφάλια, ένα γεγονός γνωστό ως flashover.

Ωστόσο, λίγο μετά το χτύπημα  το υγρό κεφάλι είχε 12,5% χαμηλότερο μέσο ηλεκτρικό ρεύμα στο στρώμα του εγκεφάλου και 32,5% χαμηλότερη ειδική ενέργεια στον εγκέφαλο από το στεγνό κεφάλι.

Η ομάδα προσθέτει ότι το βρεγμένο κεφάλι έδειξε επίσης λιγότερα σημάδια βλάβης, όπως διατρήσεις του τριχωτού της κεφαλής ή ρωγμές, μετά από κεραυνό. 

.............

* Τα Ig Nobel Prizes είναι μια παρωδία των Βραβείων Νόμπελ και δίνονται κάθε χρόνο στις αρχές του Οκτώβρη για δέκα ασυνήθιστα ή ασήμαντα επιτεύγματα στην επιστημονική έρευνα.

** Το άγαρ, ή άγαρ-άγαρ, είναι μια ουσία που μοιάζει με ζελέ και αποτελείται από πολυσακχαρίτες που λαμβάνονται από τα κυτταρικά τοιχώματα ορισμένων ειδών κόκκινων φυκιών, κυρίως από το “ogonori” και το “tengusa”.

Related...Μεξικό: Η σοκαριστική στιγμή που κεραυνός σκοτώνει δύο λουόμενους σε παραλία (βίντεο)Κεραυνός «έψησε» φορτηγάκι σε αυτοκινητόδρομο της ΦλόρινταΈγινε η νύχτα μέρα στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ: Κεραυνός χτύπησε τη βάση εκτόξευσης πυραύλου
Keywords
Τυχαία Θέματα