Έρχονται οι θεσμοί, έρχονται φόροι. Οι σκέψεις της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων μέσω ΕΝΦΙΑ, καύσιμων, τηλεφωνίας

Οι θεσμοί έρχονται, το Σαββατοκύριακο, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις από τη Δευτέρα όταν θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μετά τη συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει κλείσει η αξιολόγηση έως τις 15 Απριλίου, πριν τη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Όπως τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, οι δανειστές έχουν δεχθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα 3% του ΑΕΠ
ή 5,4 δισ. ευρώ, όπως έλεγε η Κομισιόν και όχι 4,5% ή 8 δισ. ευρώ που ήταν η θέση του ΔΝΤ. Ωστόσο το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε ότι υπάρχει δυσκολία στο να συμφωνηθούν τα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2017-2018 και θα πρέπει να φτάσουν το 1,8 δισ. έως το 2018.

Εν τω μεταξύ, τα φορολογικά μέτρα που θα χρειαστούν μπορεί να υπερβούν τελικά το 1,8 δισ. ευρώ, αν η Eurostat κρίνει ότι το 2015 δεν έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά με χειρότερη επίδοση.

Το κατά πόσο θα αποσοβηθεί ο κίνδυνος αυτός θα φανεί την ερχόμενη Πέμπτη, από τα οριστικά στοιχεία για το κλείσιμο της περυσινής χρονιάς τα οποία θα στείλει στη Eurostat η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Αυτά θα επικυρωθούν από τη Eurostat στις 21 Απριλίου, μία ημέρα πριν από το επόμενο Eurogroup.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές πως τα μέτρα δεν θα πρέπει να φτάσουν στα 1,8 δισ. ευρώ καθώς προσδοκά καλύτερη πορεία του ΑΕΠ εντός του 2016. Επίσης εξετάζεται και η αποδοτικότητα εισπρακτικών μέτρων μόνο που μένει να καθοριστούν ποια θα είναι αυτά αλλά και τι έσοδα μπορούν να αποφέρουν.

Επιπλέον όπως μεταδίδει το dikaiologitika.gr αποφασίστηκε να υποβληθούν στους δανειστές προτάσεις για την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες:

1) Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015 θα παρατείνεται κατά 2 μήνες όσο ακριβώς καθυστέρησε η έναρξη της περιόδου υποβολής. Δηλαδή, επειδή η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων θα ανοίξει τελικά στις αρχές Απριλίου, ενώ έπρεπε να είχε ανοίξει ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, η καταληκτική προθεσμία υποβολής θα μετατίθεται επίσης κατά 2 μήνες, στις 30-6-2016 αντί στις 30-4-2016 που προβλέπει ο ΚΦΕ.

2) Θα δίδεται το δικαίωμα στους φορολογούμενους οι οποίοι θα λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα αμέσως μόλις ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος να εξοφλήσουν τους φόρους των σημειωμάτων αυτών σε μηνιαίες δόσεις που θα φθάνουν μέχρι και τον Δεκέμβριο. Ανάλογα με τον μήνα υποβολής της δήλωσης οι δόσεις θα μπορούν να φθάσουν τις 8, τις 7 ή τις 6. Συγκεκριμένα, όσοι υποβάλουν τις δηλώσεις τον Απρίλιο θα μπορούν να εξοφλήσουν τους φόρους των εκκαθαριστικών σε 8 μηνιαίες δόσεις, από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, όσοι τις υποβάλουν τον Μάιο θα μπορούν να αποπληρώσουν τους φόρους σε 7 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο και όσοι τις υποβάλουν τον Ιούνιο θα έχουν το δικαίωμα να καταβάλουν τους φόρους σε 6 μηνιαίες δόσεις, από Ιούλιο έως Δεκέμβριο.

3) Η προβλεπόμενη από το ν. 4336/2015 κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και σε άλλα νησιά όπου οι προσφυγικές ροές υπήρξαν αυξημένες τους τελευταίους μήνες θα αναστέλλεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι τοπικές οικονομίες στα νησιά αυτά έχουν ήδη υποστεί σοβαρά πλήγματα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ν. 4336/2015, από την 1η Ιουνίου 2016 θα πρέπει να καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε μια ακόμη ομάδα νησιών του Αιγαίου, ενώ την 1η-1-2017 θα πρέπει να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές σε όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Βέβαια η κυβέρνηση εξετάζει εισπρακτικά μέτρα και έσοδα από έμμεση φορολογία όπως αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Αν και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις συζητείται αύξηση του ειδικού φόρου και σε πετρέλαιο κίνησης και σε βενζίνη αλλά και σε φυσικό αέριο κατά 6%. Εάν αυτός ο φόρος επιβληθεί σημαίνει ότι ένα λίτρο βενζίνης θα ακριβύνει περίπου 5 με 6 λεπτά ενώ ένα λίτρο πετρελαίου κίνησης κατά 2-3 λεπτά. Όσον αφορά στο πετρέλαιο υπάρχουν σκέψεις για εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης και αμόλυβδη κάτι που θα επιφέρει επιβαρύνσεις έως και 40 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης. Το σκεπτικό είναι να «πιάσουν» μια μεγάλη μερίδα πολιτών που από έχουν αγοράσει αυτοκίνητα με πετρέλαιο καθώς έξι στα δέκα οχήματα που αγοράστηκαν από το 2012 και έπειτα είναι diesel και όχι μόνο έχουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας αλλά και η τιμή του καυσίμου είναι μειωμένη.

Σκέψεις υπάρχουν και για αύξηση του φόρου στην κινητή τηλεφωνία, αλλά δεν αποκλείεται να φορολογηθεί και η συνδρομητική τηλεόραση.

Αύξηση εκτιμάται ότι θα επέλθει στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι δανειστές φέρονται να ζητούν αύξηση της τάξεως του 23% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα