Επιμένει η Λαγκάρντ: Αναδιάρθρωση χρέους και μέτρα σε συνταξιοδοτικό και τράπεζες αλλιώς δεν συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα

Σταθερό στις απόψεις του παραμένει το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. Κάτι που κατέστησε σαφές εκ νέου η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από την Λίμα του Περού όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος
της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, επιμένοντας ότι η θέση του Ταμείου δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και δημοσίευσε την τελευταία Έκθεση βιωσιμότητας.

Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλει η Κυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη:

Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν το χρέος της χώρας σε τροχιά βιωσιμότητας.

IMF's debt projections for Greece slightly worse than those of European institutions - from @MacroPolis_gr pic.twitter.com/sJxEH7jAvM

Hugo Dixon (@Hugodixon) October 8, 2015

Επαφές για τα ανοικτά θέματα αυτά αναμένεται να έχει με την κ. Λαγκάρντ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στη Λίμα του Περού επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Η συνάντηση αναμένεται να γίνει την Κυριακή.

Πρόβλεψη επιπλέον μέτρων 1,35 δισ. ευρώ

Χθες, με την έκθεση «Fiscal Monitor» το ΔΝΤ έβαλε φωτιά στην επικείμενη διαπραγμάτευση, καθώς προβλέπει την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων 1,35 δισ. ευρώ για φέτος και του χρόνου, στέλνοντας ακόμα μια φορά σαφές μήνυμα ότι θα συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση.

Οι οικονομολόγοι του Ταμείου εκτιμούν ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και το 2016 με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα. Αντίθετα οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπουν για το 2015 πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και για την επόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις το Ταμείο προσέρχεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχοντας εξ αρχής αμφιβολίες σχετικά με την απόδοση των μέτρων που προβλέπει το νέο μνημόνιο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα