Επιμένει η Ινδονησία στα τεστ αγνότητας που επιβάλλει στις εν δυνάμει στρατιωτικούς της χώρας

Κατά τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα στις 17-22 Μαΐου στρατιωτικοί ιατροί αρκετών χωρών αναμένεται να παραβρεθούν σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Μπάλι της Ινδονησίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 14 Μαΐου εν όψει του επικείμενου συνεδρίου, καλεί την ασιατική χώρα να προωθήσει άμεσα την κατάργηση των τεστ
αγνότητας, στα οποία ο ινδονησιακός στρατός επιβάλλει τις γυναίκες που επιθυμούν την ένταξη τους σε στρατιωτικό σώμα αλλά και τις αραβωνιαστικές όσων υπηρετούν στον στρατό της χώρας.

Αναφέρει πως η εν λόγω μορφή εξέτασης, αυτών των επεμβατικών τεστ, συνιστά ένα μέτρο διάκρισης. Σημειώνει, επίσης, ότι τα συγκεκριμένα τεστ- γνωστά ως τεστ «των δύο δαχτύλων»- που σκοπό έχουν να δουν εάν ο υμένας είναι άθικτος, είναι επώδυνα και εξευτελιστικά για τις γυναίκες. Ακόμη, κρίνονται αντιεπιστημονικά, ενώ αποτελούν και μια μορφή βίας έναντι των γυναικών, με βάση το φύλο.

«Οι ινδονησιακές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να αντιληφθούν πως τα επώδυνα και εξευτελιστικά τεστ αγνότητας στα οποία επιβάλλονται οι γυναίκες που επιθυμούν την ένταξη τους στο σώμα, δεν βοηθούν με κανέναν τρόπο στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας», σημείωσε η Nisha Varia, διευθύντρια του τμήματος δικαιωμάτων των γυναικών της οργάνωσης.

Εξάλλου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει πως η συγκεκριμένη πρακτική ιατρική εξέταση ισχύει για κάθε σώμα των ινδονησιακών ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβανομένων της αεροπορίας, του στρατού ξηράς και του ναυτικού, για αρκετές δεκαετίες, ενώ υπογραμμίζεται επίσης πως και γυναίκες που επιθυμούσαν πρόσληψη τους στην Αστυνομία υποχρεώθηκαν να γδυθούν και να υποβληθούν στο συγκεκριμένο τεστ.

Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα της ανθρωπιστικής οργάνωσης, μεταξύ Μαϊου και Απριλίου του 2014, 11 γυναίκες στρατιωτικοί και αρραβωνιαστικές στρατιωτικών υποβλήθηκαν επίσης στο τεστ, ενώ μια ιατρός του ινδονησιακού στρατού περιγράφει τη διαδικασία της εξέτασης:

«Οι γυναίκες είχαν καθίσει όπως κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης. Το 2008, επέβλεψα η ίδια το τεστ. Εκείνες οι νεαρές γυναίκες ήταν ξεκάθαρα απρόθυμες στο να δεχθούν να καθίσουν σε αυτή την στάση. Χρειάστηκε προσπάθεια για να της πείσει να δεχθούν να το κάνουν. Δεν ήταν πια απλώς μια εξευτελιστική πράξη. Ήταν ένα βασανιστήριο. Αποφάσισα να μην το κάνω ποτέ ξανά».

Γυναίκες που έχουν υποβληθεί στο τεστ υποστηρίζουν πως ένιωσαν ταπεινωμένες και σοκαρίστηκαν, όταν αντιλήφθηκαν πως στο τεστ θα υποβάλλονταν από άνδρα, ενώ όσες «απέτυχαν» να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στο τεστ δεν είχαν κάποια ποινή, αλλά οι αναμνήσεις τους από αυτό είναι τραυματικές, ντροπιαστικές και γεμάτες πόνο, λένε.

Φυσικά, όπως αποκαλύπτει η οργάνωση, γυναίκες με ισχυρές γνωριμίες ή όσες μπορούν να δωροδοκήσουν τους στρατιωτικούς ιατρούς, καταφέρνουν να αποφύγουν το συγκεκριμένο τεστ.

Άτεγκτη η θέση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας

Από την πλευρά του, το Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας υποστηρίζει την εν λόγω πρακτική της εξέτασης των γυναικών και δεν παρουσιάζεται διατεθειμένο να επισπεύσει την κατάργηση του, παρά τις διεθνείς πιέσεις.

Υπογραμμίζει πως αποτελεί ένα μέρος της εξέτασης, ώστε να δειχθεί εάν οι υποψήφιες για ένταξη στο σώμα πληρούν τις ιατρικές προϋποθέσεις και διαβεβαιώνει πως η πραγματοποίηση του τεστ θα συνεχιστεί.

«Χρειάζεται να εξετάζουμε την ιδιοσυγκρασία των αιτούντων. Εάν δεν είναι πια παρθένες, αν είναι άτακτες, σημαίνει πως η ιδιοσυγκρασία τους δεν είναι καλή», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του στρατού, Fuad Basya.

Ανέφερε, ακόμη, πως τα τεστ πραγματοποιούνται για «πολύ καιρό» και μπορούν να εντοπίσουν το εάν η γυναίκα έχασε «κατά λάθος» την παρθενία της, ή ήταν σεξουαλικά ενεργή. «Όσες αποτυγχάνουν στο τεστ», είπε, «δεν μπορούν να ενταχθούν στον στρατό».

«Θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε το τεστ γιατί για να είσαι στρατιωτικός, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ιδιοσυγκρασία σου. Οι σωματικές και διανοητικές προϋποθέσεις είναι δευτερεύουσας σημασίας», πρόσθεσε.

Πάντως, στις τάξεις του στρατού, υπάρχουν γυναίκες που φέρονται να ασπάζονται την άποψη των στρατιωτικών αξιωματούχων.

Παραδείγματος χάριν, κάποιες γυναίκες που ανήκουν στον ινδονησιακό στρατό αναφέρουν πως οι εξετάσεις είναι «ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας και της τιμής του έθνους», με μία απόστρατο της Πολεμικής Αεροπορίας να αναρωτιέται: «Πως θα υπερασπιστούμε την τιμή του έθνους, αν δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την δική μας τιμή;».

Δύο ακόμη γυναίκες απάντησαν πως τα τεστ αγνότητας συμβάλλουν στην σταθεροποίηση «στρατιωτικών οικογενειών», καθώς συχνά οι σύζυγοι αναγκάζονται, λόγω καθηκόντων, να λείψουν για μήνες.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποστείλει έκκληση στη Διεθνή Επιτροπή Στρατιωτικής Ιατρικής (ICMM) και 16 ακόμη χώρες, ζητώντας από τους ειδικούς να αιτηθούν την κατάργηση της συγκεκριμένης ιατρικής πρακτικής από την κυβέρνηση της Ινδονησίας.

Τον Νοέμβριο του 2014 και ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας είχε επίσης καταδικάσει το τεστ παρθενίας σημειώνοντας πως «δεν έχει καμία επιστημονική εγκυρότητα».

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι αξιωματούχοι της χώρας αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη και να αποσύρουν ένα νομοσχέδιο που θα απαιτούσε από τις νεαρές μαθήτριες να επιτύχουν σε ένα τεστ αγνότητας, προκειμένου να αποφοιτήσουν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πηγές: The Huffington Post, RT, The Guardian, Human Rights Watch

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα