Εορταστικό κλίμα στην Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων- Κ. Φλώρος: Απολύτως αποτρεπτική η ένοπλη ισχύς της Ελλάδας

.

Σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων την Τρίτη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, και πολλά άλλα κορυφαία στελέχη της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ,

κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ένδοξες σελίδες των Ελλήνων μαχητών ανά την ιστορία, σημειώνοντας πως «σε μια χρονική συγκυρία όπως η σημερινή, που ο κόσμος όλος ταράζεται, συγκλονίζεται, φλέγεται, οι πόλεμοι μαίνονται και η γεωπολιτική αστάθεια επικρατεί και μάλιστα βαίνουσα επί τα χείρω, νιώθω ευτυχής που επί των ημερών μου, ως Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, χάρη στην σκληρή δουλειά και τον μεθοδικό σχεδιασμό μας, η ένοπλη ισχύς της χώρας είναι τόσο μεγάλη, ώστε να είναι απολύτως αποτρεπτική για κάθε δυνητικό επίβουλο».

.

Όπως υπογράμμισε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίσαμε με επιτυχία μια σειρά πρωτοφανών προκλήσεων άμυνας και ασφαλείας για την Ελλάδα, και σε ένταση αλλά και σε χρονική διάρκεια, με πρώτη την υβριδική επίθεση στον Έβρο τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020, και αργότερα το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου την τρίμηνη 9 κρίση του ORUC REIS στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου κινητοποιήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο σύνολό τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι σχεδόν το τέλος της χρονιάς».

.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε ότι ταυτοχρόνως, κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια προκειμένου να αναδιοργανωθεί, ανασυνταχθεί και επανασχεδιαστεί η αρχιτεκτονική ασφαλείας και άμυνας της χώρας και να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο η αποτρεπτική της ισχύς, ιδιαιτέρως στον Έβρο και στα νησιά, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, αλλά και στην αναβάθμιση των υποδομών και της συνολικότερης αμυντικής σχεδίασης στην Κρήτη.

.

Ο στρατηγός Φλώρος αναφέρθηκε στην κατασκευή του νέου εθνικού ναυστάθμου για το ΠΝ στη Σούδα, στην ενίσχυση αερομεταφερόμενων μονάδων στο νησί και στην κατασκευή υποδομών για ελικόπτερα, καθώς και στις διαδικασίες για την κατασκευή και δεύτερου πολεμικού αεροδρομίου στο Καστέλι, με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στο ανατολικό Αιγαίο.

.

Στη συνέχεια μίλησε για τη «Σούδα του Βορρά», την Αλεξανδρούπολη, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά σημαντικό τον άξονα Αλεξανδρούπολη- Βουλγαρία, Ρουμανία, κεντρική και ανατολική Ευρώπη, στην ίδρυση και λειτουργία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, στην ανακατασκευασμένη μίνι ναυτική βάση Ειδικών Επιχειρήσεων στο Μεγάλο Πεύκο, στο μοντέρνο στίβο αστικού αγώνα στο Κανδήλι του Μεγάλου Πεύκου και στις διαδικασίες για την κατασκευή αεροσήραγγας στην Πάχη Μεγάρων. Αναφέρθηκε στην κατασκευή του νέου υπόγειου Επιχειρησιακού Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς, ενώ επιπλέον μίλησε για την ίδρυση της Διεύθυνσης Διαστήματος στο ΓΕΕΘΑ, «και το επόμενο ορόσημο είναι να αποκτήσουμε κι εμείς Διοίκηση Διαστήματος, όταν καταφέρουμε να στείλουμε μέσα στο Διάστημα για στρατιωτικούς σκοπούς».

.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων, και τα σημαντικά επιτεύγματα στον χώρο της αμυντικής διπλωματίας, με τη μεγάλη ενίσχυση στρατιωτικών συνεργασιών με ΗΠΑ, Γαλλία, σχεδόν όλες τις βαλκανικές χώρες, το Ισραήλ, την Κύπρο και αραβικές χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και η Αίγυπτος.

Ως προς τα εξοπλιστικά προγράμματα, υπογράμμισε πως τα μαχητικά Rafale είναι ήδη εδώ, τα F-16 αναβαθμίζονται, οι φρεγάτες Belh@rraναυπηγούνται, τα SPIKE-NLOS έρχονται και εκατοντάδες τεθωρακισμένα τροχοφόρα του Στρατού Ξηράς επιχειρούν ήδη στις μονάδες πρώτης γραμμής στα σύνορα. «Κατά την τελευταία τετραετία κατόπιν εναρκτήριων ενεργειών του ΓΕΕΘΑ και των ΓΕ συμβασιοποιήθηκαν 160 εξοπλιστικά προγράμματα, 17 χρηματοδοτήθηκαν επιπλέον 75, και εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ 137, σύμφωνα με τις πρόνοιες και τις διαδικασίες του ισχύοντος Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού και φυσικά της ισχύουσας νομοθεσίας περί αμυντικών προμηθειών» τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ- προσθέτοντας, ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, ότι «συνεχίζεται η διαδικασία που εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση και πάλι το 2020 κατόπιν εισηγήσεως μας και ήδη οι Στρατιωτικές Σχολές μας έχουν αυξήσει κατά σχεδόν 30% τους σπουδαστές τους, ενώ συνεχίζεται η πρόσληψη των 15.580 εν συνόλω για την πενταετία 2020-25». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι εντός των επόμενων ημερών θα παρουσιαστεί και η νέα στολή παραλλαγής για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τις πρώτες ποσότητες να έχουν παραληφθεί για τις Ειδικές Δυνάμεις.

.

Ως προς το κοινωνικό έργο, τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις στάθηκαν με συνέπεια στο πλευρό της κοινωνίας σε κάθε δοκιμασία, περιλαμβανομένων θεομηνιών και φυσικών καταστροφών, αλλά και της πανδημίας. «Όπου και όποτε μας χρειάστηκε η Πατρίδα, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τη φύση των γεγονότων ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην κατασκευή του Μνημείου των Αθανάτων στο στρατόπεδο Παπάγου, με την αιώνια φλόγα να καίει στη μνήμη των πεσόντων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τα ονόματά τους χαραγμένα σε αυτό.

.

Πέραν του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, Δικαιοσύνης Γεώργιος Φλωρίδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτριος Παπαστεργίου, η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Στέφανου Κασσελάκη, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των «Σπαρτιατών», Βασίλειος Στίγκας, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα, οι πρέσβεις της Αιγύπτου, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Ισραήλ, της Κύπρου, του Μαυροβουνίου, της Σαουδικής Αραβίας, και εκπρόσωποι της πρεσβείας της Αυστραλίας, της Ιταλίας, της Νιγηρίας και της Ουκρανίας στην Ελλάδα, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.) Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης,  και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος.

.

Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου και ο ηθοποιός Χριστόδουλος Στυλιανού.Το πρόγραμμα της εορταστικής εκδήλωσης περιλάμβανε μουσικό περίπατο με τραγούδια σε στίχους και μουσική κορυφαίων Ελλήνων στιχουργών και συνθετών με τους ερμηνευτές Γλυκερία και Δημήτρη Μπάση, την διακλαδική ορχήστρα των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής τον Ταγματάρχη Μουσικού Σώματος Ιωάννη Μανιάτη, την νεοσύστατη χορωδία της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτών (ΣΑΝ) με μαέστρο την καθηγήτρια μουσικής κ. Ιουλία Τζανετουλάκου, και την Σταματίνα Γιαννακοπούλου στο μπουζούκι. Επίσης, προβλήθηκαν βίντεο από δραστηριότητες των 3 Κλάδων και των Παραγωγικών Σχολών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και απόσπασμα από την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη αφιερωμένο στις ΕΔ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκαν επίσης βίντεο με συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων ανά τον κόσμο και το Μνημείο Αθανάτων, ενώ η ηθοποιός Φωτεινή Μπαξεβάνη ερμήνευσε το συγγραφικό έργο «Κυρά της Ρω»του Γιάννη Σκαραγκά, σε σκηνοθεσία του Σταύρου Λίτινα, τιμώντας την μνήμη της Δέσποινας Αχλαδιώτου.

Keywords
ελλαδα, ισχυς, κλιμα, φλωρος, γιαννης κεφαλογιαννης, αθηνα, γεεθα, καλοκαιρι, κρητη, αιγαιο, αλεξανδρουπολη, δεπ, ηπα, γαλλια, κυπρος, αιγυπτος, rafale, κυσεα, νέα, μνήμη, υπουργοι, φλωριδης, συριζα, γεα, ΓΕΣ, γεν, υπουργειο εσωτερικων, αποστολακης γιωργος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θανασης γιαννακοπουλος, η ημέρα της γης, σταυροι, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, μνήμη, βιντεο, χωρες, αφρικη, βουλγαρια, γεεθα, γλυκερια, δουλεια, ηθοποιος, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, ιορδανια, ισραηλ, κυπρου, μνημειο, μουσικη, νησι, νησια, ονοματα, οροσημο, πλαισιο, προγραμμα, ρουμανια, σημερινη, σχολες, τραγουδια, φλογα, αραβικα, αρχιτεκτονικη, αφιερωμενο, βορεια, γεα, γεν, διαστημα, διοικηση, δρυμουσης, δυναμικο, ειπε, ειρηνη, εκτιμηση, επιτυχια, ερχονται, εσωτερικων, ευρωπη, ιδρυση, υφυπουργος, ιωαννα, κυβερνηση, κυσεα, λειτουργια, μαεστρο, μεγαρο μουσικης, μινι, μπουζουκι, νικη, νικο, παχη, πευκο, προγραμματα, σαουδικη αραβια, σελιδες, συνεχεια, σειρα, σκηνοθεσια, στρατιωτικες σχολες, τεθωρακισμενα, τριτη, φυση, φυσικα, χριστοδουλος, ιωαννης, κωνσταντινος, ειδικες δυναμεις, ιουλια, ορχηστρα, rafale, spike, θανος, υγειας
Τυχαία Θέματα