Εντείνονται οι διεθνείς αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Καθώς η μεταναστευτική/ προσφυγική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η χρήση στρατιωτικής ισχύος εξετάζεται από όλο και περισσότερες χώρες ως επιλογή, τόσο εναντίον των διακινητών, όσο και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της «γενεσιουργού αιτίας»: του εμφυλίου στη Συρία και του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Η αυστραλιανή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε τα πρώτα της αεροπορικά πλήγματα στη Συρία εναντίον στόχων του ISIS τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ
εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείται στη Συρία και το Ιράκ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, τρία αεροπορικά πλήγματα έλαβαν χώρα τη Δευτέρα, καταστρέφοντας ένα ΤΟΜΠ (τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού) και ένα σημείο εξόρυξης αργού πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι η αυστραλιανή αεροπορία πλήττει στόχους του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ εδώ και 12 μήνες. Ο πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, είχε ανακοινώσει ότι η δράση της RAAF (Royal Australian Air Force) θα επεκτεινόταν από το Ιράκ στη Συρία κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, καθώς και ότι η χώρα θα δεχόταν 12.000 Σύριους πρόσφυγες από μειονότητες υπό δίωξη.

Επίσης, η Γαλλία θα πραγματοποιήσει «τις προσεχείς εβδομάδες» τις πρώτες της αεροπορικές επιδρομές κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Όταν ρωτήθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό France Inter για το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου τα γαλλικά μαχητικά, που πραγματοποιούν από τις 8 Σεπτεμβρίου αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Συρία, θα αρχίσουν τις επιδρομές, ο υπουργός απάντησε: «Τις προσεχείς εβδομάδες, μόλις θα έχουμε σαφώς προσδιορισμένους στόχους. Δεν θα σας πω όλα τα σχέδια των πτήσεων, θα ήταν λάθος τακτικής».

Υπογραμμίζεται πως τη Δευτέρα ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσε ότι οι επιδρομές είναι «απαραίτητες».

«Σήμερα το ISIS έχει προωθηθεί σε τέτοιο βαθμό που απειλεί ταυτόχρονα τον ελεύθερο συριακό στρατό και τη συριακή αντίσταση στην περιοχή του Χαλεπίου αλλά επίσης, πίσω από τον άξονα Δαμασκού-Χαλεπίου, τον Λίβανο αν το ΙΚ καταφέρει να διαπεράσει τη γραμμή αυτή», τόνισε ο Λε Ντριάν. Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία συλλέγει πληροφορίες με όλα τα μέσα που διαθέτει, κυρίως αεροπλάνα και δορυφόρους.

Ο Λε Ντριάν διέψευσε οποιαδήποτε έμμεση συμφωνία με τη Δαμασκό προκειμένου τα γαλλικά αεροπλάνα να μπορούν να πετούν πάνω από το συριακό έδαφος χωρίς να εκτίθενται στα συριακά αντιαεροπορικά πυρά. "Κάθε αεροπορική επιχείρηση είναι επικίνδυνη και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε να αποτραπούν οι κίνδυνοι για τους πιλότους μας", σχολίασε.

Η Γαλλία, που μετέχει εδώ και ένα χρόνο στο συνασπισμό κατά του ΙΚ στο Ιράκ, άρχισε την περασμένη εβδομάδα αναγνωριστικές αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη Συρία, κάτι που δεν έκανε μέχρι πρότινος από φόβο μήπως αυτό ωφελήσει τον πρόεδρο Άσαντ.

Πέρα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Αυστραλία, στον συνασπισμό κατά του ISIS συμμετέχουν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο Καναδάς, όπως και το Βέλγιο, η Δανία, η Ιορδανία, η Ολλανδία, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, σημειώνεται πως κατά άμεσης στρατιωτικής επέμβασης εναντίον του ISIS έχει τεθεί η Γερμανία, με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να απορρίπτει τις σχετικές εκκλήσεις, προειδοποιώντας «κατά αυτών των πολύ εύκολων λύσεων». Ο γερμανικός στρατός «ήδη εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους», εξήγησε η Γερμανίδα υπουργός, αναφερόμενη στη συμμετοχή της Γερμανίας στην εκπαίδευση των Κούρδων μαχητών πεσμεργκά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει κλιμακώσει την εμπλοκή της στον συριακό εμφύλιο, με τον πρόεδρο Πούτιν να διαβεβαιώνει για τη στήριξή του στο καθεστώς Άσαντ (υπογραμμίζεται ότι στη Δύση η αυξανόμενη ρωσική εμπλοκή αποτελεί λόγο ανησυχίας, καθώς είναι ανεξάρτητη των επιχειρήσεων του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πολύπλοκες καταστάσεις), ενώ ο Σύριος πρόεδρος δήλωσε ότι το Ιράν προσφέρει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο καθεστώς της Δαμασκού.

«Το Ιράν βρίσκεται πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά στο πλευρό του συριακού κράτους. Όταν λέμε στρατιωτικά , αυτό δεν σημαίνει, όπως αναφέρουν ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ότι το Ιράν στέλνει τον στρατό του ή ένοπλες δυνάμεις στη Συρία. Αυτό δεν ισχύει», δηλώνει ο Ασαντ στη συνέντευξη που παραχώρησε σε σειρά ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Ασαντ, το Ιράν «μας στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό και φυσικά υπάρχει ανταλλαγή σε επίπεδο στρατιωτικών ειδικών ανάμεσα στη Συρία και το Ιράν. Αυτό ίσχυε πάντοτε και είναι φυσικό να αυξάνεται όταν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση».

(με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Sputnik)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα