Ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου οι Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο

Σήμερα Δευτέρα έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στην Αδριανούπολη η δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Έβρο.

Ο 25χρονος ανθυπολοχαγός Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ Μηχανικού Δ. Κουκλατζής- και οι δύο της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας παραπέμπονται να δικαστούν με την κατηγορία της «παράνομης εισόδου», και κρατούνται από την τουρκική χωροφυλακή

σε φυλακή της Αδριανούπολης. Ωστόσο, τουρκικά ΜΜΕ έχουν υποστηρίξει ότι ενδεχομένως το κατηγορητήριο να διευρυνθεί με «απόπειρα κατασκοπείας», κάτι που θα είχε αποτέλεσμα την παράταση της κράτησής τους.

Οι δύο στρατιωτικοί επιμένουν στις καταθέσεις τους πως μπήκαν από λάθος στο τουρκικό έδαφος, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν παράνομους μετανάστες.

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον «Πρακτορείο 104,9 FM» είπε πως «η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη, η κατηγορία που έχει απευθύνει ο Εισαγγελέας ανταποκρίνεται στα πράγματα, μολονότι υπήρχε πρόταση από την εισαγγελική αρχή ακόμη και για κατασκοπεία, η δικαστική αρχή που συνέταξε το κατηγορητήριο δεν αποδέχθηκε αυτή την -προφανώς μη λογική- κατηγορία, επομένως αν τα πράγματα θα κινηθούν όπως θα πρέπει, να ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα, τα πράγματα θα λυθούν ομαλά».

«Ο κίνδυνος», εκτίμησε ο αν. υπουργός, «είναι ακριβώς να ενδώσουμε σε αυτό που μια πλευρά του τουρκικού Τύπου προσπάθησε να καλλιεργήσει, είτε δηλαδή ιστορίες τύπου Τζον Λε Καρέ, κατασκοπικές, που προφανώς καμία ανταπόκριση δεν έχουν στην πραγματικότητα, είτε άλλα χειρότερα μυθεύματα, ότι επίκειται ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δικούς μας, πράγματα που προφανώς είναι αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας».

Από πλευράς του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΔΝ, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι η υπόθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά μια ακόμα έκφραση της βούλησης της Τουρκίας για να διατηρήσει και να ενισχύσει την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα. «Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν άμεσα πίσω, είναι προφανές ότι με στολή δεν κάνεις κατασκοπεία» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα