Εννέα φορές ακριβότερη η δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ

Εννιά φορές περισσότερο κοστίζει η κατάσβεση μίας δασικής πυρκαγιάς στην Ελλάδα σε σχέση με τις Η.Π.Α., σύμφωνα με έρευνα του αντιστράτηγου εν αποστρατεία της Πυροσβεστικής Ανδριανού Γκουρμπάτση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αφορούν στο διάστημα από το 1981 έως το 2014 και δείχνουν ότι στην Ελλάδα, την 4η χώρα στην Ευρώπη σε καμένες εκτάσεις, η δασοπυρόσβεση είναι πολυδάπανη σε σχέση με την αποτελεσματικότητά της.

Το
μέσο κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο ανά δασική πυρκαγιά είναι 150.000 ευρώ, όταν στις ΗΠΑ το κόστος είναι 18.770 δολάρια ή 16.900 ευρώ (9 φορές πιο μικρό) και στον Καναδά 90.360 δολάρια ή 81.300 ευρώ, παρόλο που ο Καναδάς έχει τις πενταπλάσιες φωτιές. Το συνολικό κόστος δασοπροστασίας στην Ελλάδα είναι 357.000.000 ευρώ. Από αυτό το κόστος της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών είναι 127.000.000 ευρώ και το κόστος της καταστολής (δασοπυρόσβεσης) των δασικών πυρκαγιών είναι 230.000.000 ευρώ.

«Από την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το Πυροσβεστικό Σώμα (1998) μέχρι σήμερα, υπερδιπλασιάστηκε η οργανική δύναμη του προσωπικού του και πολλαπλασιάστηκε ο μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός του. Το πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί σε επίπεδο σχεδιασμού και οργάνωσης των δασοπυροσβεστικών επιχειρήσεων. Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να κατανοήσουν τη μεγάλη σημασία που επιτελεί η πρόληψη στην αποτελεσματική διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, αφού αυτή οδηγεί στην πιθανότητα μείωσης, αν όχι εξάλειψης του κινδύνου πυρκαγιών, καθώς και του κινδύνου εξάπλωσης τους», λέει ο κ. Γκουρμπάτσης.

Προσθέτει δε ότι «υπάρχει ανάγκη θεσμικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης με σκοπό την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού. Σήμερα, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών έχει διαμελιστεί και ανατεθεί σε δύο φορείς, η μεν πρόληψη στη Δασική Υπηρεσία, η δε καταστολή στο ΠΣ και μεταξύ τους δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική σχέση και συνεργασία.».

Ενδεικτικό είναι ότι στην Ελλάδα για την πρόληψη των πυρκαγιών δαπανάται το 1/3 των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών δαπανώνται τα 2/3 των πιστώσεων.

51.521 πυρκαγιές

Τα 34 συνολικά έτη της έρευνας κάηκε συνολική έκταση 16.678.407 αγροτοδασικών στρεμμάτων και εκδηλώθηκαν συνολικά 51.521 δασικές πυρκαγιές. Το ίδιο διάστημα, ο μέσος αριθμός καμένων εκτάσεων ανά έτος είναι 490.541 στρέμματα, ενώ ο μέσος αριθμός δασικών πυρκαγιών είναι 1.513 πυρκαγιές ανά έτος.
Ο μέσος αριθμός των εναερίων μέσων που χρησιμοποιούνται καθημερινά στην αεροπυρόσβεση είναι τουλάχιστον δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από τον εθνικό εναέριο στόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και κάθε 2η μέρα επιπλέον των αεροσκαφών χρησιμοποιείται και ένα μισθωμένο ελικόπτερο.

Διαφωνεί με την έρευνα η ΕΑΠΣ

Για απουσία δυνατότητας κοστολόγησης της Πυροσβεστικής από την κεντρική διακυβέρνηση κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος με αφορμή τη μελέτη που δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος» και έδειχνε ότι η δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα είναι εννιά φορές ακριβότερη σε σχέση με τις ΗΠΑ.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε για τον μεγάλο στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων, που περιλαμβάνει κάτι λιγότερο από 3000 οχήματα. Αυτό που δε λέγεται είναι ότι από αυτά το 1/3 περίπου, σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα είχαν αποσυρθεί καθότι βρίσκονται στην ηλικία μεταξύ 15 και 30 και βάλε ετών. Αντίστοιχο παράδειγμα βρίσκεται σε αναφορές για τον αριθμό των Πυροσβεστών. Οι «μελετητές» παραγνωρίζουν το ανάγλυφο της ελληνικής επικράτειας και τη μεγάλη διασπορά των επαγγελματικών πυροσβεστικών δυνάμεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι συνδικαλιστές προσθέτουν ότι «αυτό που “ξεχνούν” οι μελετητές σκοπίμως ή ασκόπως είναι ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι το φτηνό πολυεργαλείο που τα κάνει όλα και συμφέρει. Διότι ένα πυροσβεστικό όχημα με 3 Πυροσβέστες που περιπολεί σε ένα περιαστικό δάσος, εντός της βάρδιας του, ταυτόχρονα, μπορεί να εκτελέσει υπηρεσία πρόληψης – περιπολίας, να κατασβέσει δασική πυρκαγιά, να κατασβέσει αστική πυρκαγιά, να επέμβει σε απεγκλωβισμό από ανελκυστήρα, να επέμβει σε διάσωση από τροχαίο ατύχημα (…) Εν κατακλείδι πέρα από τους ανωτέρω υπολογισμούς, αυτό που όμως είναι σαφή και είναι ανυπολόγιστο είναι ότι οι Έλληνες Πυροσβέστες, ειδικά για το 2014, διέσωσαν 42 ανθρώπους από αστικές πυρκαγιές, 784 από επιχειρήσεις παροχών βοηθείας και 8.088 από ανελκυστήρες. Και αυτό το στοιχείο κανείς δεν μπορεί να το κοστολογήσει».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα