Ένας μαύρος ομοφυλόφιλος προσπαθεί να διαλύσει τα στερεότυπα στη Γερμανία με μια ιδιαίτερη σειρά T-Shirts



Ο Isaiah Lopaz είναι ένας μαύρος, ομοφυλόφιλος Αμερικανός που ζει στο Βερολίνο και σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα: κάποιος Γερμανός θα βρεθεί να τον ρωτήσει από που κατάγεται. Ακόμη όμως κι αν τους απαντήσει, συνεχίζουν να τον ρωτούν με νόημα. Βλέπετε, ο κόσμος τείνει να πιστεύει πως ο Isaiah είναι έμπορος ναρκωτικών, καθώς τι άλλο θα μπορούσε να είναι με αυτή την εμφάνιση;

Ο Lopaz είχε κάποτε τα μαλλιά του σε ράστα και, κυρίως εκείνη την περίοδο, κάθε φορά που έβγαινε έξω, τον πλησίαζαν ζητώντας του ναρκωτικά. Μπορεί να βρισκόταν σε ένα μπαρ ή σε κάποια γκαλερί τέχνης και όλο και κάποιος φίλος ή γνωστός του θα τον ρωτούσε αν είχε πάνω του ναρκωτικά. Όταν αποφάσισε να κόψει τα μαλλιά του το έκανε, μεταξύ άλλων, για να απαλλαγεί από το στερεότυπο. Κάτι που όντως συνέβη. «Ναι, ερχόμουν αντιμέτωπος με πολύ κόσμο που μου ζητούσε ναρκωτικά, αλλά υπήρχαν και άλλες, πιο επιθετικές μορφές ρατσισμού», λέει στους The New York Times. «Το ότι έκοψα τα μαλλιά μου και απαλλάχθηκα έστω από μία εξ αυτών, ήταν κάτι σαν ευλογία».

Με περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες να έχουν εισχωρήσει στη Γερμανία μέσα στην τελευταία διετία, η χώρα έχει έρθει αντιμέτωπη με την επιτακτική ανάγκη της επίλυσης των προβλημάτων εθνικότητας, φυλής και ταυτότητας που έχουν προκύψει. Ο 36χρονος Lopaz, ο οποίος ήρθε στη Γερμανία πριν από σχεδόν 10 χρόνια, λέει πως νιώθει το Βερολίνο σπίτι του, αλλά την ίδια στιγμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητάς του.

«Τουλάχιστον μια φορά την ημέρα θα είχα οπτική επαφή με έναν λευκό άντρα ή μια λευκή γυναίκα και αυτοί θα έσφιγγαν πάνω τους τα υπάρχοντά τους μόλις με έβλεπαν. Υπάρχει αυτή η ιδέα πως οι μαύροι άνθρωποι δεν χρήζουν εμπιστοσύνης, πως οι μαύροι είναι εγκληματίες, κλέφτες, απροσάρμοστοι. Δεν έχουμε αυτή την ιδέα για τους λευκούς ανθρώπους. Εμείς, ως μαύροι, δεν κρινόμαστε αντικειμενικά αλλά βάσει των στερεοτύπων», λέει ο Lopaz.

Το 2011, ο Lopaz γνώρισε δύο Γερμανίδες σε ένα μπαρ του Βερολίνου. Η μία από αυτές, διευθύντρια προσχολικού παιδικού σταθμού, άρχισε να τον ρωτά για την καταγωγή του και να σχολιάζει πως οι Η.Π.Α. δεν υπάρχουν αρκετά χρόνια ως χώρα για να έχουν το δικό τους πολιτισμό. Και τότε του είπε «Και εσύ δεν έχει πολιτισμό επειδή προέρχεσαι από σκλάβους». «Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μου έχει πει οποιοσδήποτε σχετικά με τη φυλή μου.

Έτσι, σκέφτηκε ένα δημιουργικό τρόπο για να επιστήσει την προσοχή του κόσμου στο ζήτημα του ρατσισμού. Συγκέντρωσε όλα τα προσβλητικά σχόλια που έχει ακούσει κατά καιρούς και τα έκανε στάμπες πάνω σε λευκά T-Shirts. Έπειτα, με τη βοήθεια του καλύτερού του φίλου, Richard Hancock, τράβηξε μια σειρά πορτρέτων με τον ίδιο να φορά τις μπλούζες σε διάφορα σημεία του Βερολίνου.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις φωτογραφίες της δράσης του Lopaz, ενώ για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξή του στους The New York Times μπείτε εδώ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα