Έκπληξη στις κρίσεις ΕΛ.ΑΣ.: Η πρώτη γυναίκα στρατηγός και το «τσεκούρι» σε βαριά ονόματα

Με πολλές εκπλήξεις και με έντονο παρασκήνιο ξεκίνησαν την Τρίτη οι κρίσεις ανώτατων αξιωματικών στα Σώματα Ασφαλείας.
Στην ΕΛ.ΑΣ. το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων επεφύλασσε «σφαγή» αντιστρατήγων, μία γυναίκα αντιστράτηγο για πρώτη φορά στην ιστορία του Σώματος, ενώ η Πυροσβεστική άλλαξε σελίδα στην αρχηγία.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) συνεδρίασε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε εύκολο έργο ως προς την επιλογή αρχηγού στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς στο πρόσωπο του μέχρι χθες υπαρχηγού κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα το ΚΥΣΕΑ
είχε βρει το μετριοπαθή στρατηγό -χωρίς έντονα κομματικά χαρακτηριστικά- που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του Σώματος. Ο προκάτοχός του κ. Δημήτρης Τσακνάκης τερμάτισε τη θητεία του παίρνοντας το βαθμό του στρατηγού και τον τίτλο του επίτιμου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Η κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία ξεχώρισε για το έργο της στο μεταναστευτικό, έγινε η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος στην ιστορία του Σώματος.

Τα προβλήματα άρχισαν στην επιλογή του υπαρχηγού, θέση για την οποία ξέσπασε «πόλεμος». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να αναβαθμίσουν τον αντιστράτηγο Μανώλη Κατριαδάκη, ο οποίος το διάστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε άριστες σχέσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ η πλευρά των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» προτιμούσε να προαχθεί ο μέχρι χθες αντιστράτηγος Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτρης Σοφιός.

Η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι στη «μάχη» αυτή καμία από τις δύο πλευρές δεν αναδείχθηκε νικήτρια, καθώς και οι δύο αντιστράτηγοι αποστρατεύτηκαν. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σχολίαζαν ότι η επιλογή αυτή ενδεχομένως να προκρίθηκε σε μία προσπάθεια να τηρηθούν ίσες αποστάσεις, χωρίς να υπάρχουν υπόνοιες ότι ευνοήθηκε μία από τις δύο πλευρές.

Το δρόμο της αποστρατείας πήρε και ο αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο οποίος είχε υπηρετήσει επί σειρά ετών στην προσωπική φρουρά του πρώην πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο κ. Μιχαιρίνας ήταν από τους λίγους στρατηγούς που ήξερε καλά να χειρίζεται τα επιχειρησιακά θέματα, διότι είχε υπηρετήσει σε μάχιμες υπηρεσίες. Από τους πέντε αντιστρατήγους της ΕΛ.ΑΣ. τερμάτισαν τη θητεία τους οι τέσσερις, μαζί με τον τέως αρχηγό, γεγονός που ενδεχομένως επιφέρει ριζικές αλλαγές στο Σώμα. Ο νέος αρχηγός κ. Τσουβάλας περιγράφεται ως ένας άνθρωπος που θέλει να αφήσει το στίγμα του. Γεννήθηκε στους Ραφταναίους Τζουμέρκων του νομού Ιωαννίνων το 1962 και κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής το 1981. Έχει σπουδάσει στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει περάσει με επιτυχία από πολλές επιτελικές θέσεις.

Νέο αρχηγό έχει από την Τρίτη και η Πυροσβεστική με το ΚΥΣΕΑ να επιλέγει τον αντιστράτηγο Γιάννη Καρατζιά (μέχρι χθες υπαρχηγό) για να διαδεχθεί τον αντιστράτηγο κ. Βασίλη Παπαγεωργίου.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα