Ε.Ε.: Αυστηρότερα μέτρα κατά της παράτυπης μετανάστευσης και στο βάθος φράκτης

.

Βρυξέλλες 10/2/2023

Αυστηρότερα μέτρα για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης αποφάσισαν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ε.Ε στη Σύνοδο Κορυφής η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι ηγέτες των 27 είχαν τρια θέματα στην ατζέντα το Ουκρανικό, τη Μετανάστευση και την Οικονομία. Ωστόσο η επίσκεψη Ζελένσκιαπασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της συνόδου. Όμως αμέσως μετά την αναχώρησή του ξεκίνησαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις όχι για τόσο για την οικονομία και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα η οποία άλλωστε θα συζητηθεί

εκ νέου στη σύνοδο του Μαρτίου, αλλά για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Οι ηγέτες της ΕΕ διατύπωναν τις προτάσεις για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη ενώ τέθηκε και το ζήτημα της χρηματοδότησης φρακτών,  αλλά και το ζήτημα της επιστροφής όσων η αίτηση για άσυλο έχει απορριφθεί.

Ικανοποίηση της Κυβέρνησης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με αυτές το Συμβούλιο υιοθετεί βασικές ελληνικές θέσεις και η ΕΕ αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση. Αναγνωρίζει δε την ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την ώρα, που αναφέρεται σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα και χαιρετίζει τις προσπάθειες των χωρών πρώτης γραμμής για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Αναφέρουν δε ότι το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (διαβάστε το στο τέλος του κειμένου) δηλώνει τη στήριξή του στη FRONTEX και συγκεκριμένα στη βασική αποστολή της, που είναι η στήριξη των κρατών-μελών στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την ενίσχυση των επιστροφών. 

Μάλιστα, καλεί σε άμεση ενεργοποίηση κοινοτικών πόρων για την ενίσχυση των δυνατοτήτων και των υποδομών ελέγχου των συνόρων, των μέσων επιτήρησης συμπεριλαμβανομένων και των εναέριων.

Σχετικά με το ζήτημα των επιστροφών το κείμενο συμπερασμάτων υπογραμμίζει τη δυνατότητα επιβολής μέτρων που αφορούν τις βίζες εις βάρος τρίτων χωρών που δεν συνεργάζονται στο ζήτημα των επιστροφών. Εστιάζει δε, στην ανάγκη αποτελεσματικών επιστροφών προς τις χώρες προέλευσης και τέλος καταδικάζει τις προσπάθειες εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού για πολιτικούς σκοπούς.

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία αντιμετώπισης των παράνομων δικτύων διακινητών, μνημονεύοντας το πρόσφατο τραγικό περιστατικό ανοικτά της Λέρου. Τόνισε ακόμη ότι οι εθελοντικές επανεγκαταστάσεις δεν είναι αποτελεσματικές. Και υπογράμμισε την ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδοτικής βοήθειας στις χώρες πρώτης γραμμής μέσω της παροχής ευελιξιών στα Ταμεία ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν για το Μεταναστευτικό και κονδύλια από τα Ταμεία Συνοχής.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι η χώρα μας θα εξακολουθεί να διεκδικεί πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους, «έτσι ώστε να έχουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας Κι όταν αναφέρομαι σε όλα τα μέσα, αναφέρομαι και στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει φυσικά εμπόδια, όπως ο φράκτης τον οποίον κατασκευάζουμε στον Έβρο. .. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα χτίζει τον δικό της φράκτη και θα το κάνει με ή χωρίς τα ευρωπαϊκά χρήματα» είχε δηλώσει. 

Τα μέτρα

Τελικά το κείμενο των συμπερασμάτωνκαλεί την Επιτροπή να χρηματοδοτήσει μέτρα των κρατών μελών που συμβάλλουν άμεσα στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, όπως τα πιλοτικά έργα διαχείρισης των συνόρων, καθώς και στην ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων σε βασικές χώρες επί οδών διέλευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης καλεί την Επιτροπή να κινητοποιήσει αμέσως σημαντικά κονδύλια και μέσα για τη στήριξη των κρατών μελών στην ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών προστασίας των συνόρων, των μέσων επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της εναέριας επιτήρησης, και του εξοπλισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν το 2022 οι αρχές κατέγραψαν αύξηση κατά 64% των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX). Ενώ οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50%.

Επιπλέον, περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία βρήκαν καταφύγιο σε κράτη μέλη της ΕΕ.

«Τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται Θα ενεργήσουμε για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων μας και την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου.

On migration, the lesson is clear: we need to act together.

We agreed on concrete and operational steps forward along two tracks:

First, keeping the pace on the Pact on Migration and Asylum. I count on the

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ε Ε, Αυστηρότερα,e e, afstirotera