Δυτική Αφρική: Η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη επιδημία Έμπολα στην 40 ετών "ιστορία του ιού". Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Τον Μάρτιο του 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοινώνει πως βάσει των προβλεπόμενων κριτηρίων, στη Γουινέα έχει ξεσπάσει επιδημία του ιού Έμπολα. Όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους περιστατικά οι επιστήμονες αναζητούν το πρώτο θύμα του θανατηφόρου ιού και αυτό, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ήταν ένα κοριτσάκι μόλις δύο ετών το οποίο πέθανε τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2014 ο ΠΟΥ, χαρακτηρίζει την επιδημία ως «άμεσο κίνδυνο για την παγκόσμια δημόσια υγεία» ενώ η νόσος είχε πλέον περάσει τα σύνορα της Γουινέα και καταγράφονταν
όλο και περισσότερα κρούσματα στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Η επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική, είναι σήμερα η πλέον θανατηφόρα από το 1976 οπότε ο ιός έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στο Σουδάν και κόστισε 151 ζωές.

Διαβάστε ακόμα: Έμπολα. Ελπίδα για πρώτη φορά από το νέο εμβόλιο. Τι λέει ο υπεύθυνος τον Γιατρών Χωρίς Σύνορα που αναζητά τα μέσα για την καταπολέμηση του

Η μεγαλύτερη επιδημία εδώ και περίπου 40 χρόνια

Μέχρι τις 19 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, έχουν χάσει τη ζωή τους 11.284 άνθρωποι και συγκεκριμένα 4.808 στη Λιβερία, 3.949 στη Σιέρα Λεόνε και 2.512 στη Γουινέα. Ακόμη έξι άνθρωποι, σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ, απεβίωσαν στη Νιγηρία ενώ υπήρξε και ένα θανατηφόρο κρούσμα στις ΗΠΑ και έξι στο Μάλι. Η δε πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ενήλικες ηλικίας 15 - 59 ετών.

Στην πραγματικότητα, αυτή η επιδημία «σκότωσε» πέντε φορές περισσότερους απ’ ότι όλες κατά όλες τις άλλες «εμφανίσεις» επιδημιών του ιού εδώ και 39 χρόνια.

Η μεγαλύτερη έξαρση παρατηρήθηκε στη Λιβερία, όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφέρονταν ακόμη και 300 με 400 νέα κρούσματα. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Έμπολα έχει ποσοστό θνησιμότητας 50% κατά μέσο όρο, ενώ σε διάφορες επιδημίες το ποσοστό των θανάτων επί των κρουσμάτων που εκδηλώθηκαν ποικίλες από 25% έως και 90%

Οι αντιδράσεις στην καραντίνα και οι ιδιαιτερότητες της επιδημίας

Μία πάντως από τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην αντιμετώπιση της επιδημίας είναι πως πολλοί ασθενείς και αρκετά συχνά αρνούνται να μπουν σε καραντίνα, όπως υπαγορεύει ο ιατρικό πρωτόκολλο ενώ πολλές φορές και οι ίδιοι οι συγγενείς τους αντιδρούν.

Στο animated video που ακολουθεί, περιγράφεται με τα λόγια ενός νεαρού ασθενή που οδηγείται σε χώρο απομόνωσης, η δυσκολία που αντιμετωπίζει ο ίδιος αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του κατά τον αποχωρισμό αλλά και οι λόγοι που θα πρέπει ο ίδιος και οι αγαπημένοι του να πειθαρχίσουν…

Ebola: A Poem For The Living (Έμπολα: Ένα ποίημα για τους ζωντανούς, Director and Story Editor: Firdaus Kharas)

English 1- Liberian- Ebola: A Poem For The Living from Firdaus J Kharas on

Keywords
Τυχαία Θέματα