Δύσκολη νύχτα μετά την καταστροφή από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική: Η εικόνα της επόμενης ημέρας

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και της Μαγούλας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 17.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, είναι σε εξέλιξη αναζήτηση στη Νέα Πέραμο (Γεφυράκι) σε υπόγειο οικίας, όπου γίνεται άντληση και υπάρχουν πληροφορίες για έναν αγνοούμενο άνδρα. Η όλη διαδικασία αναμένεται να πάρει πολύ χρόνο, καθώς ο χώρος έχει γεμίσει κυρίως με λάσπη και χώμα, που είναι δύσκολο να απομακρυνθούν. Επίσης,
σε εξέλιξη είναι οι έρευνες και για δεύτερο αγνοούμενο, στην Παλιά Εθνική Οδό Ελευσίνας- Θήβας, ο οποίος βρισκόταν σε ΙΧ. Συνολικά οι αγνοούμενοι στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας είναι έξι.

Οι 14 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμό από την πρωτοφανή κακοκαιρία, εκ των οποίων οι 12 ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική στην περιοχή της Μάνδρας, και οι δύο από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή και είναι επίσης κάτοικοι της Μάνδρας. Ο 15ος νεκρός, όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, είναι ένας ηλικιωμένος, χειμερινός κολυμβητής ο οποίος πνίγηκε στην θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά, όπου είχε πάει για μπάνιο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους οικείους του. Επίσης, αναγνωρίστηκε η σορός του άτυχου άνδρα, που εντοπίστηκε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν παραλίας Ελευσίνας στη θέση «Αμερικανική προβλήτα». Πρόκειται για ένα 47χρονο οδηγό φορτηγού οχήματος που, με το βυτιοφόρο του, είχε φορτώσει καύσιμα από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ προκειμένου να τα μεταφέρει στο Καρπενήσι. Ο 47χρονος εγκλωβίστηκε λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Μάνδρας και στην προσπάθεια του να διαφύγει από το όχημά του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Από τους τραυματίες, μια γυναίκα νοσηλευόταν διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), και άλλοι επτά στην πνευμονολογική, παθολογική και ορθοπεδική κλινική. Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν σε όλη την Αττική οι αρμόδιες υπηρεσίες

Το σύνολο των κλήσεων που έχει δεχτεί η Πυροσβεστική έχει φτάσει τις 660, για απαντλήσεις και παροχές βοήθειας, με 56 συνεργεία στην περιοχή (46 οχήματα με 155 πυροσβέστες). Ακόμη, ανοιχτή είναι πλέον, από το πρωί, η νέα εθνική οδός Αθηνών- Κορίνθου, καθώς δόθηκε στην κυκλοφορία από την Τροχαία το σημείο όπου είχε διακοπεί, λόγω της θεομηνίας που έπληξε χτες τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. Κλειστά παραμένουν τα σημεία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου και στο 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας- Θήβας.

Παράλληλα, σύμφωνα με αναφορές, τη νύχτα διεξάγονταν περιπολίες από αστυνομικούς και κατοίκους λόγω φόβων για πλιάτσικο, ενώ, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, πολλοί ήταν αυτοί που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους καθώς έχουν υποστεί ζημίες ή από το φόβο για νέο κύμα κακοκαιρίας.

Από πλευράς του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, είπε ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην περιοχή, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα τις επόμενες ημέρες, και τα προβλήματα θα είναι έντονα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι.

Από σήμερα Πέμπτη οι ομάδες καταγραφής της Περιφέρειας προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών, επί ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής. Για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών σε οικίες προκειμένου να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες οικονομικές ενισχύσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στον Δήμο τους. Επίσης ζητείται να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ - ΕΛΓΑ των δήμων τους για καταγραφή καταστροφών που προκλήθηκαν από πλημμύρες σε φυτική και ζωική παραγωγή και για την χορήγηση αποζημιώσεων καθώς αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΛΓΑ. Ακόμη οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Δυτικής Αττικής για την καταγραφή - εκτίμηση ζημιών σε επιχειρήσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα