ΔΝΤ: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Μακροπρόθεσμα θα εκραγεί

«Εξαιρετικά μη βιώσιμο» το οποίο μακροπρόσθεσμα «θα εκραγεί» χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος το ΔΝΤ σύμφωνα με έκθεση του Ταμείου που έχει στην κατοχή του, όπως ισχυρίζεται, το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και είχε περιγράψει το απόγευμα της Πέμπτης περιληπτικά ο κ. Μάρεϊ.

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%

Στην έκθεση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ΔΝΤ
ζητεί ένα πιο αξιόπιστο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους από την Ευρώπη.

Ακόμη το Ταμείο, στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα, ζητεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους, μεγαλύτερη επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και ωρίμανσης των δανείων.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσει την έκθεση στις 6 Φεβρουαρίου, αναφέρει το AFP.

«Ακόμη και με πλήρη εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, το χρέος της είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο και μακροπρόθεσμα θα εκραγεί» καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αντικαταστήσει
την ιδιαίτερα χαμηλή χρηματοδότηση που λαμβάνει από τους δανειστές της, με χρηματοδότηση από τις αγορές, οι οποίες θα προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια.

Επίσης η έκθεση του ΔΝΤ λέει ότι προκειμένου να παρασχεθεί μεγαλύτερη αξιοπιστία όσον αφορά στη στρατηγική για το ελληνικό χρέος απαιτείται συγκεκριμενοποίηση σχετικά με τον τύπο και το εύρος της ελάφρυνσης του χρέους από την Ευρώπη.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει «γενναίες επιμηκύνσεις χάρητος και περιόδους ωρίμανσης, καθώς και πλήρη αναβολή των επιτοκίων στα ευρωπαϊκά δάνεια, όπως επίσης και «κλείδωμα» των επιτοκίων σε ένα σημαντικό μέρος των δανείων...έτσι ώστε να μπει το χρέος σ΄ένα βιώσιμο μονοπάτι.

Μάλιστα το ΔΝΤ ζητεί παράταση της περιόδου χάριτος έως το 2040 κατά τη διάρκεια του οποίου δεν θα απαιτούνται καταβολές δόσεων από την Ελλάδα και επέκταση της ωρίμανσης των δανείων στα 30 χρόνια και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι το 2070. Πρόκειται για νούμερα που είναι δραματικά μεγαλύτερα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί το 2012, σχολιάζει το AFP.

Όσον αφορά στη διαμάχη σχετικά με το νέο δανειακό πρόγραμμα και τις απαιτήσεις της Ευρωζώνης για πρωτογενές ισοζύγιο ή πλεόνασμα στις δημόσιες δαπάνες πριν από τις αποπληρωμές χρέους, στο 3,5% του ΑΕΠ, πολύ μεγαλύτερο από το 1,5% είναι εφικτό, λέει το ΔΝΤ.

Ο στόχος είναι πολύ υψηλός, επισημαίνει το AFP, και οι περισσότερες χώρες δεν μπορούν να αγγίξουν καν αυτό το στόχο. Όμως η Γερμανία και άλλες σκληροπυρηνικές χώρες επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να το πετυχαίνει για αρκετά χρόνια έπειτα από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

Το Ταμείο προτείνει για περαιτέρω μείωση του χρέους από το Eurogroup, ενώ προσθέτει πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται να προβεί σε επιπλέον περικοπές δαπανών, αλλά θα πρέπει να επιδιώξει πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς συμπεριλαμβανομένου του συνταξιοδοτικού συστήματος και να βελτιώσουν τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και την ίδια στιγμή να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι φέτος για την Ελλάδα θα υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη της τάξεως του 2,7%, έπειτα από το 0,4% που ήταν το 2016 και θα παραμείνει με πάνω από το 2% μέχρι το 2020. Όμως η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη περίπου στο 3% μέχρι το 2019, καταλήγει το AFP.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα