Διαπραγματεύσεις για τη διαπραγμάτευση: Χαμένοι στη «μετάφραση» της συμφωνίας κυβέρνηση και θεσμοί

Χαμένοι στη μετάφραση όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου μοιάζουν κυβέρνηση και δανειστές, με τις δύο πλευρές να μιλούν τελείως διαφορετική γλώσσα και να στέλνουν διαφορετικά μηνύματα.

Το χθεσινό θρίλερ, λίγες μόνο ώρες μετά τη συμφωνία του Eurogroup της Δευτέρας, σχετικά με το αν θα ξεκινήσει ή όχι η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, αποδεικνύει ότι Ελλάδα
και δανειστές έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να καταλήξουν στο μέθοδο που θα γίνουν οι συζητήσεις.

Τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το βράδυ η αίσθηση ήταν ότι κυβέρνηση και θεσμοί διεξάγουν δύο παράλληλους μονολόγους, έχοντας τελείως διαφορετικές επιδιώξεις, διατηρώντας ακόμα ψηλά στην ατζέντα τους την προσπάθεια επικοινωνιακής επικράτησης επί της απέναντί πλευράς.

Η «εμπλοκή» είχε ήδη διαφανεί από τις συνεντεύξεις τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά το Eurogroup της Δευτέρας, ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Η γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι δύο άνδρες έδειχνε ότι πέρα από την κοινή επιθυμία για έναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, δεν υπήρχε κανένα άλλο κοινό σημείο. Για παράδειγμα ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα πάρει χρήματα μόνο μετά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

Αντίθετα ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η έναρξη της διαπραγμάτευσης θα επιτρέψει στους δανειστές να βοηθήσουν στη λύση του γρίφου για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

Εντελώς διαφορετική ήταν και η προσέγγιση αναφορικά με την επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, γεγονός που αποδείχτηκε μόλις λίγες ώρες μετά την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup.

Οι Ευρωπαίοι (μετά από συνεννόηση και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) επιμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις των θεσμών με την Ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα με την παρουσία τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα που θα συγκεντρώσουν στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο.

Ωστόσο, η Αθήνα συνεχίζει να αρνείται τη μαζική άφιξη ξένων τεχνοκρατών στη χώρα και ιδίως τη μόνιμη εγκατάσταση τους στα υπουργεία και τους οργανισμούς ώστε να διεξάγουν τους ελέγχους τους.

Η εικόνα πλήρους εμπλοκής ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης, αν και αρχικά αναμενόταν να παραμείνει στις Βρυξέλλες για την έναρξη της διαπραγμάτευσης, τελικά ταξίδεψε με τρένο στο Παρίσι, όπου την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Σχεδόν την ώρα που ο κ. Βαρουφάκης αναχωρούσε από τη Βελγική πρωτεύουσα για το Παρίσι, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωνε ότι «οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν μόνο όταν οι άνθρωποι μας γίνουν ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα»

Τελικά με σκοπό να αποφευχθεί μια ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή και κυρίως ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση η διαπραγμάτευση επί Βελγικού εδάφους θα γίνει. Από ελληνικής πλευράς θα συντονίσει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, ενώ θα είναι παρούσα και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).

Τα στοιχεία που θα χρειαστούν για την πορεία της διαπραγμάτευσης θα αναλάβει να στέλνει μέσω e-mail από την Αθήνα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης, χωρίς να αποκλείεται αν χρειαστεί να μεταβεί και αυτός στις Βρυξέλλες.

Προς το παρόν τεχνικά κλιμάκια δεν θα εμφανιστούν στην Αθήνα, καθώς κυβερνητικές πηγές διέψευσαν την άφιξη και εγκατάσταση από σήμερα στελεχών των τριών θεσμών στο ΓΛΚ. Αντίθετα η ελληνική πλευρά τονίζει ότι θα δεχθεί μόνο ολιγομελείς τεχνικές αποστολές που θα έρχονται στη χώρα μας από κάθε θεσμό ξεχωριστά για να συγκεντρώσουν συγκεκριμένα στοιχεία, και δεν θα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Keywords
Τυχαία Θέματα