Διακοπές στο νησί; Και τι θα γίνει με τη δίαιτά μου; Διατροφολόγος απαντά

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι διατροφικές -και όχι μόνο- ατασθαλίες δίνουν και παίρνουν. Οι αμαρτίες ξεκινούν από το γεγονός ότι τα καλοκαίρια νιώθουμε πιο ξέγνοιαστοι, βγαίνουμε περισσότερο και σεργιανίζουμε στα νησιά. Και όσο να′ ναι όλα αυτά, όσο υπέροχα κι αν ακούγονται, πάνε χέρι-χέρι με αρκετές επιπλέον θερμίδες. 

Στις διακοπές οι «κακές επιρροές» καραδοκούν σε κάθε γωνιά. Οι σφολιάτες και τα σάντουιτς στην παραλία, τα παγωτά, οι κρέπες

και οι λουκουμάδες στις απογευματινές βόλτες, τα κοκτέιλ τις νύχτες, είναι μόνο μερικές από τις διατροφικές βόμβες, που απειλούν να σκάσουν ανά πάσα στιγμή.

Πώς θα παραμείνουμε συνεπείς στο πλάνο διατροφής μας χωρίς να γίνουμε «μίζεροι» και να στερούμε διαρκώς στον εαυτό μας όσα επιθυμεί; Δεν χρειάζεται να έχουμε το παραμικρό άγχος. Άλλωστε το άγχος δεν συνδέεται ούτε με το νόημα των διακοπών, ούτε φυσικά και με τη διαχείριση του βάρους.

Η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, θα μας βοηθήσει να τηρήσουμε την τέλεια ισορροπία και να προσφέρουμε στον εαυτό μας όσο το δυνατόν περισσότερες απολαύσεις, χωρίς τύψεις.

-Καρδιά: «Ας απολαύσουμε ένα γεύμα με φίλους στην ταβέρνα»

-Μυαλό: «Και η δίαιτα;»

Μπορούμε να τα κρατήσουμε ικανοποιημένα και τα δύο;

Οι καλοκαιρινές διακοπές πάνε χέρι-χέρι με την καλή παρέα και τις βουτιές στη θάλασσα. Και τι έπεται ενός απολαυστικού μπάνιου στη θάλασσα; Μα φυσικά ένα ωραίο γεύμα στην ταβέρνα, πάνω στο κύμα.

Ε λοιπόν, δεν θα το χάσουμε με τίποτα! Στις ταβέρνες άλλωστε, βρίσκουμε από γρήγορο φαγητό μέχρι ψητά της ώρας και ψάρια ή θαλασσινά. Οι επιλογές μας είναι άπειρες και σίγουρα θα υπάρχει κάτι νόστιμο και παράλληλα υγιεινό και συμβατό με τη δίαιτά μας.

Τι θα παραγγείλουμε στην ψαροταβέρνα ώστε να μην πάει στράφι η προσπάθεια απώλειας βάρους;

Ανάλογα με το είδος του μαγαζιού που επιλέγουμε (ψαροταβέρνα ή ταβέρνα με κρεατικά), είναι έξυπνο να διαλέγουμε από τον κατάλογο τα πιάτα που θέλει να αναδείξει το μαγαζί. Αυτό σημαίνει ότι σε μία ψαροταβέρνα, καλό θα ήταν να καταναλώνουμε μικρά ψητά ψάρια, όπως σαρδέλες ή λαυράκι, που είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα.

Συνταγές όπως το ψητό καλαμάρι γεμιστό με ρύζι, σε συνδυασμό με λίγη δροσερή σαλάτα, είναι ένα κι ένα για να διατηρήσουμε τη γραμμή μας και να παραμείνουμε χορτάτοι και ευχαριστημένοι.

Ακόμη, επειδή σε όλο αυτό το κεφάτο κλίμα συνηθίζεται να μοιραζόμαστε το φαγητό με την παρέα, προτείνουμε χταπόδι στη σχάρα, γαρίδες ψητές ή μύδια αχνιστά. 

Σε ό,τι αφορά τη σαλάτα, προτιμούμε κάτι απλό, όπως χόρτα βραστά ή μια χωριάτικη και αποφεύγουμε σαλάτες με παχυντικά ντρέσινγκ. Για ορεκτικό, τα ψητά λαχανικά, η φάβα και μια φέτα ψωμάκι ψητό αποτελούν μερικές ιδανικές επιλογές.

Επιτρέπεται να συνοδεύσουμε το γεύμα μας με ένα ποτό; Τι θα προτείνατε να είναι αυτό;

Δεν απαγορεύεται προφανώς. Aπλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι πέρα από τις θερμίδες του φαγητού, στη συνάρτηση θα προσθεθούν και οι θερμίδες του αλκοόλ.

Το αλκοόλ, δυστυχώς περιέχει αυτό που συχνά αποκαλούμε «κενές θερμίδες» και πρακτικά δεν μας προσφέρουν θρεπτικά οφέλη, με εξαίρεση το κρασί.

Ας δούμε μερικούς ιδανικούς συνδυασμούς πιάτων και ποτών: 

Με τα ορεκτικά συνηθίζεται το ούζο, η μπίρα ή το ροζέ κρασί Με τα ψάρια ή τα θαλασσινά επιλέγουμε λευκό κρασί Με τα λευκά, τα γλυκά, τα μαλακά και τα κίτρινα αγελαδινά τυριά και πάλι επιλέγουμε λευκόΜε όλα τα ψητά και τις πίτες δένει το κόκκινοΜε το ριζότο λαχανικών ή θαλασσινών επιλέγουμε και πάλι λευκό.

Πάντως, ανεξάρτητα από τον συνδυασμό, τα ποτά με τις χαμηλότερες θερμίδες είναι:

Το κρασί, που είναι και πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίεςΤο ούζο με νερό ή λεμόνιΗ μπίραΚαι το τζιν Επειδή οι ατασθαλίες δεν γίνονται μόνο μεσημέρι ή βράδυ στην ταβέρνα, ποια αλλά λάθη μας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες στις διακοπές;Ξεκινώντας από το πρωνό διαπιστώνουμε δύο πράγματα. Όσοι μένουμε σε ξενοδοχείο με πρωινό, έχουμε την ευκαιρία να καταναλώσουμε ένα πλούσιο γεύμα και να παραμείνουμε χορτάτοι για αρκετές ώρες. Ιδανικές επιλογές πρωινού στο ξενοδοχείο είναι μια ομελέτα, δύο αυγά βραστά, λίγο γιαούρτι με φρούτα ή γάλα με δημητριακά. Ωστόσο ορισμένοι, κάνουμε το λάθος να βάζουμε λίγο απ′ όλα και αυτό κοστίζει θερμιδικά, ενώ ενδέχεται ο συνδυασμός πολλών και διαφορετικών πραγμάτων να μας κάνει να αισθανθούμε άσχημα και να μας προκαλέσει ναυτία. Αυτό είναι κάτι που αφενός σαμποτάρει τον στόχο απώλειας βάρους και αφετέρου καταστρέφει τις διακοπές μας.Όσοι μένουμε σε ενοικαζόμενα δωμάτια ή κάνουμε κάμπινγκ, θα πρέπει να φροντίσουμε να προμηθευτούμε ένα-δυο πράγματα για πρωινό γεύμα ή απογευματινό σνακ, ώστε να μην μένουμε χωρίς φαγητό για πολλές ώρες. Έτσι θα αποφύγουμε ή έστω θα μειώσουμε την κατανάλωση σφολιατοειδών και υπερ-επεξεργασμένων γλυκισμάτων. Υλικά του τοστ, μερικές τορτίγιες και φρούτα μπορούμε να βρούμε παντού και αρκετά οικονομικά.Ποιο είναι το ιδανικό σνακ για το θερινό σινεμά αν θέλουμε να αποφύγουμε τα αλμυρά σνακ του κυλικείου; Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να προμηθευτούμε μερικά φρούτα όπως σταφύλια ή κεράσια, που τρώγονται σε μπουκίτσες. Σε ένα μικρό ταπεράκι θα κάνουμε το ιδανικό σινε-τσιμπολόγημα. Στο μπολάκι μας μπορούμε να προσθέσουμε και μερικούς ανάλατους ξηρούς καρπούς.Αν βρεθούμε απροετοίμαστοι, έχει σημασία να γνωρίζουμε πως το ποπ κόρν είναι προτιμότερo από τα νάτσος ή τα πατατάκια, καθώς δεν τηγανίζεται αλλά ψήνεται. Συν τοις άλλοις, προέρχεται από σπόρους καλαμποκιού και η επεξεργασία του δεν είναι τόσο υψηλή, επομένως περιέχει λιγότερα τρανς λιπαρά.Τα αναψυκτικά που πωλούνται στο κυλικείο του σινεμά περιέχουν ζάχαρη, που φτάνει τα έξι κουταλάκια του γλυκού ανά κουτάκι. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τα αναψυκτικά τύπου light ή zero τα οποία δεν έχουν θερμίδες, καθώς αντί για ζάχαρη περιέχουν κάποιο γλυκαντικό. Όμως ένα ποτήρι κουτάκι αναψυκτικό τύπου cola με ζάχαρη, μας επιβαρύνει με περίπου 105 θερμίδες. 

Τι θα επιλέξουμε αν ποθούμε διακαώς να απολαύσουμε ένα παγωτό αλλά δεν θέλουμε να πάει πίσω η δίαιτα;

Το παγωτό, ως γαλακτοκομικό προϊόν προσφέρει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το σημαντικότερο μέταλλο που περιέχει είναι το ασβέστιο, που θεωρείται απαραίτητο για το σχηματισμό γερών οστών και δοντιών.

Ταυτόχρονα το παγωτό, έχει σημαντική περιεκτικότητα σε φώσφορο που συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των νεφρών, της καρδιάς, των μυών και του μεταβολισμού. Ακόμη, το δροσερό γλύκισμα αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία ευνοεί την καλή όραση και για την υγεία του δέρματος.

Στην περίπτωση δε που το παγωτό περιέχει ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια, τότε η διατροφική του αξία αυξάνεται λόγω της περιεκτικότητάς τους σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ω-3 λιπαρά, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Η θερμιδική αξία για μια μπάλα παγωτού 100 γραμμαρίων ή για ένα μικρό ξυλάκι ή πυραυλάκι ή για δύο μέτρια παγωτίνια είναι η εξής, υπολογίζεται από 120 έως και 200 θερμίδες.

Αν τώρα το παγωτό περιέχει ολόκληρα κομμάτια σοκολάτας φτάνουμε τις 250 με 300 θερμίδες, ενώ για το παρφέ υπολογίζουμε 220 με 250 θερμίδες.

Στην εξοχή επιτρέπεται να φάμε παγωτό αντί για οποιοδήποτε άλλο γλυκό δύο φορές την εβδομάδα.

Για όσους κάνουμε δίαιτα, οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή, αφού παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες γεύσεις παγωτού. Ωστόσο, δεν έχουν ως βάση το γάλα, αλλά παρασκευάζονται από κατεψυγμένο μείγμα φρούτων, νερού και ζάχαρης και ενώ αποτελούν άριστη επιλογή όταν νιώθουμε την ανάγκη για γλυκό, δεν μας εξασφαλίζουν τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος.   

Τι τρέχει με το παγωτό 0%

Στο παγωτό το 0% αναφέρεται συνήθως στην ζάχαρη και θα πρέπει να μας υποψιάσει για γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη. Τα παγωτά αυτά όμως, δεν έχουν και 0% λίπος. Αντίθετα, έχουν συνήθως πολλά λιπαρά και άρα πολλές θερμίδες, εκτός αν γράφουν 0% ζάχαρη και 0% λιπαρά!       

Και το σπιτικό παγωτό;

Αυτό παραμένει μια θρεπτική λύση, ενώ μπορούμε να δοκιμάσουμε και με πρώτη ύλη το γιαούρτι. Έτσι θα θυμίζει περισσότερο frozen yogurt και μπορεί να ταιριάξει τέλεια με κομματάκια και σταγόνες σοκολάτας, φρούτα ή κάποιο φυτικό άλειμμα. 

Πριν φύγετε...Μπορούμε να τρώμε παγωτό κάθε μέρα; Τι λέει η επιστήμηΤι θα πάθουμε αν πίνουμε ένα κοκτέιλ κάθε μέραΤο μαγικό tip για να κοιμηθούμε καλύτερα όταν έχουμε πιει πολύ το βράδυ
Keywords
διαιτα, γινει, ξηροι καρποι, frozen yogurt, παγωτο, κρεπες, σημαίνει, ρυζι, σαλατα, σνακ, τοστ, ποπ, light, σοκολατα, λύση, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, αλλαγη ωρας 2013, ψητα λαχανικα, θερινο σινεμα, ορεκτικα, γλυκα, γωνια, διατροφη, ζαχαρη, θαλασσα, θερμιδες, λουκουμαδες, νησια, ομελετα, οξεα, ριζοτο, σαλατες, σινεμα, σνακ, υγεια, υλη, φαβα, φρουτα, χταποδι, ψαρια, αυγα, αγχος, αλκοολ, αλμυρα, αμυγδαλα, ασβεστιο, ασπαρταμη, βιταμινη ε, βιταμινες, βομβες, βραδυ, γαλα, γαριδες, φαγητο, γεγονος, γινονται, γιαουρτι, δυστυχως, δημητριακα, δωματια, ελενα, ευκαιρια, υπαρχει, εβδομαδα, εξι, εξυπνο, ειδος, ισχυει, θυμιζει, ισορροπια, καμπινγκ, κερασια, κυμα, κλιμα, κοκτειλ, κρασι, λαυρακι, λαθη, λαθος, λαχανικα, λευκα, λειτουργια, λύση, μηνες, μικρο, μυαλο, μυδια, μυδια αχνιστα, νερο, νοημα, ξενοδοχειο, ουζο, οραση, παγωτα, πηγη, πιτες, ποπ, ποπ κορν, ποτα, πρωινο, σορμπε, ταβερνες, ταβερνα, τυψεις, τοστ, υψηλη, φετα, φυσικα, φτανει, χερι, ψηνεται, σινε, ψητο, ωρες, γευσεις, γλυκο, ιδανικο, καρδια, λευκο, light, λιπος, σημαίνει, σχαρα, τυρια, θαλασσινα, υλικα, ωραιο
Τυχαία Θέματα
Διακοπές, Διατροφολόγος,diakopes, diatrofologos