Διαφωνιών συνέχεια στην Κεντροαριστερά για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

«Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων έχει καταλήξει σε αυτό που είχαμε προτείνει από την αρχή», δηλαδή στο «να μπορούν να ψηφίζουν και μέλη και φίλοι, άρα να μπορεί να ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης. Δεύτερον, στο να μπορούν οι πολίτες να ψηφίζουν στις κάλπες που έχουμε σε όλη την Ελλάδα, αλλά να μπορούν να ψηφίζουν και μέσω υπολογιστή, με έναν τρόπο αξιόπιστο και αδιάβλητο, για να μπορούν να εκφραστούν και οι νέοι που δεν έχουν τόσο καλή σχέση με την κάλπη, ενώ από τον υπολογιστή θα μπορέσουν να εκφραστούν, αλλά και οι Έλληνες
που ζουν στο εξωτερικό», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης από την Καλαμάτα, όπου βρίσκεται σε διήμερη περιοδεία. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα συμμετέχουν στη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, οι οποία θα αποτελέσουν και τη αρχή του νέου Κινήματος.

Από πλευράς τους, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ επανέλαβαν τις θέσεις του κόμματος για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, επιμένοντας στην αυτοπρόσωπη παρουσία πριν από την ημέρα της εκλογής για την παραλαβή του προσωπικού κωδικού (pin). Δηλώνοντας ότι την επιθυμεί υπό προϋποθέσεις, επισημαίνουν ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία είναι η κυριότερη εγγύηση για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας και της εκλογής.

Οι εν λόγω κύκλοι επικαλούνται τα ισχύοντα στην Εσθονία, στην οποία εφαρμόζεται δοκιμαστικά η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, όμως κι εκεί απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία. Επίσης, αναφέρουν ότι σε καμία εκλογή σοσιαλιστικού ή σοσιαλδημοκρατικού κόμματος πρόσφατα δεν ίσχυσε ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Γερμανία την απέρριψε.

«Δεν εμπιστευόμαστε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία χωρίς την πλήρωση βασικών εγγυήσεων. Και αυτές παρά τις προσπάθειες του κ. Αλιβιζάτου δεν έχουν δοθεί. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κ. Δρυμιώτη ενώπιον της Επιτροπής, ο οποίος σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι κάποιος δεν θα ψηφίσει και για αλλά πρόσωπα. Κορυφαία και θεμελιώδης εγγύηση είναι η προηγηθείσα αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα ενώπιον εφορευτικής επιτροπής και η παραλαβή του αποκλειστικού γι' αυτόν κωδικού (pin)», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Η διαδικασία για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν επιτρέπεται να εξελιχθεί σε αναμέτρηση μηχανισμών. Επιβάλλεται να είναι αναμέτρηση ιδεών, προτάσεων, επιχειρημάτων για το αύριο των πολιτών και της πατρίδας», δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης, υποψήφιος για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ο κ. Μανιάτης τονίζει ότι «από την πρώτη μέρα που ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου, τόνισα ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της επιτροπής Ν. Αλιβιζάτο, καθώς και ότι η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί και ηλεκτρονικά, ιδιαίτερα με απρόσκοπτη την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία στη μέγιστη δυνατή έκταση», ώστε να διευρυνθεί η συμμετοχή της κοινωνίας, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Αναφέρει ότι είναι παραλογισμός, ένα μήνα μετά, «αντί να συζητούμε για την πολιτική και το μέλλον της πατρίδας, να υπάρχουν επιφυλάξεις για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όταν η τεχνολογία δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα θέματα».

«Η συνέχιση της δημόσιας συζήτησης για διαδικαστικά θέματα βλάπτει τη δημοκρατική παράταξη, που για το εγχείρημα έχει ως εγγύηση το κύρος της επιτροπής Αλιβιζάτου, αλλά και την ίδια την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία», σχολίασε ο Γιώργος Καμίνης. Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι «τo να προκαταβάλλεται με ημιεπίσημες ανακοινώσεις η αποτυχία της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας δεν ταιριάζει στις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνευθύνης των υποψηφίων».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα