«Δεν είναι πολύ όμορφη, γι' αυτό δεν παντρεύτηκε». Βίντεο για τις «γυναίκες-κατάλοιπα» της Κίνας

Οι ανύπαντρες γυναίκες στις περισσότερες κοινωνίες θεωρούνται «βάρος». Στην ελληνική αποκαλούνται «γεροντοκόρες» ή γυναίκες που «έμειναν στο ράφι». Στην Κίνα αποκαλούνται «sheng nu», δηλαδή «γυναίκες κατάλοιπα».

Μια διαφήμιση εταιρείας προϊόντων ομορφιάς ονόματι SK-II ετοίμασε ένα βίντεο για την την πίεση που δέχονται οι γυναίκες στην Κίνα να παντρευτούν ήδη από την ηλικία των 27, προκειμένου να μην θεωρηθούν «sheng nu».

Στο βίντεο, βλέπουμε νέες γυναίκες, πολλές από τις οποίες σπουδάζουν οι εργάζονται, να μιλούν για τις τύψεις που νιώθουν για
τον πόνο που προκαλούν στους γονείς τους. Ακόμα, βλέπουμε τις προσπάθειες των γονιών τους να τις πιέσουν να βρουν σύντροφο, αλλά και τις ερμηνείες που δίνουν για το γεγονός ότι οι κόρες τους είναι ανύπαντρες.

«Δεν είναι πολύ όμορφη, για αυτό είναι “γυναίκα-κατάλοιπο”», λέει μια μητέρα μπροστά στην κάμερα. Δίπλα της, η κόρη της προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Μια άλλη γυναίκα στέκεται μπροστά στην κάμερα εξηγώντας ότι στην κινεζική κουλτούρα το να υπακούς τους γονείς σου είναι η σημαντικότερη αξία. «Το να μην παντρευτείς είναι το μεγαλύτερο σημάδι ότι δεν τους σέβεσαι», λέει και στη συνέχεια ξεσπά σε κλάματα. «Ίσως είμαι εγωίστρια», προσθέτει.

Το βίντεο εξετάζει ακόμα και το φαινόμενο των «Αγορών Γάμου» της Κίνας. Σε αυτές, οι γονείς εκθέτουν τις φωτογραφίες των κοριτσιών τους και γράφουν από κάτω ένα μικρό «βιογραφικό»: την προίκα και τα ταλέντα τους.

Οι γυναίκες που εμφανίζονται στο βίντεο εξηγούν ότι δεν τους αρέσει η ιδέα πίσω από αυτού του είδους τα συνοικέσια, καθώς, με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο παντρεύονται άτομα που δεν έχουν αγαπήσει, αλλά νιώθουν σαν εμπορεύματα. Παρόλα αυτά, στο τέλος του βίντεο βλέπουμε ότι πολλές από αυτές τελικά ενδίδουν στις πιέσεις των γονιών τους και τελικά οι φωτογραφίες και τα στοιχεία τους εμφανίζονται στις «Αγορές Γάμων».

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της SK-II στο BBC, στόχος του βίντεο ήταν η παρουσίαση αυτού του φαινομένου και το να ωθήσει τις γυναίκες στο να ακολουθήσουν αυτό που πραγματικά θέλουν, να γίνουν συναισθηματικά πιο δυνατές και να πάψουν να νιώθουν τύψεις για την προσωπική τους κατάσταση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα