Από το Je suis Charlie στο... Je suis Miss Nationale

Με τρεις απλές λέξεις ήθελε να δείξει την θλίψη που ένιωθε, αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo, ο Joachim Roncin με αποτέλεσμα να σχεδιάσει και να ανεβάσει στον λογαριασμό του στο Twitter το περίφημο "Je suis Charlie".

Μέσα σε πολύ λίγες ώρες άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο στάθηκαν στο πλευρό της γαλλικής κοινωνίας, που ήταν σοκαρισμένη από τη δολοφονική επίθεση που είχε στόχο τους σκιτσογράφους της Charlie
Hebdo. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανέβασαν αυτή την φωτογραφία ή κάποια παραλλαγή της στο προφίλ τους για να τιμήσουν τα θύματα τις τρομοκρατικής επίθεσης.

Το δεύτερο "Je Suis..." δυστυχώς δεν άργησε να έρθει. Χτύπησε ξανά στο Παρίσι και ο απολογισμός των νεκρών ήταν μεγαλύτερος από τον πρώτο.

Αν η πρώτη φορά αφορμή για τις δολοφονίες ήταν τα σκίτσα του Μωάμεθ που εξόργισαν τους τρομοκράτες, τα θύματα του Νοεμβρίου ήταν απλοί αθώοι πολίτες που έτυχε να διασκεδάζουν σε λαϊκές περιοχές της πόλης.

Άμεση ήταν η απάντηση του Γάλλου Πρόεδρου ο οποίος σε ένα επικοινωνιακό ντεμαράζ βγήκε στον αέρα και έκανε διάγγελμα. «Πήρα την απόφαση να κλείσουν τα σύνορα», «Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες», «Θα διασφαλίσουμε να μην ξαναγίνει ποτέ μία αντίστοιχη τρομοκρατική επίθεση», «Ποιοι είναι αυτοί οι τρομοκράτες; Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων. Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν. Θα κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις και θα νικήσουμε τους τρομοκράτες. Ζητώ να έχετε εμπιστοσύνη στις γαλλικές δυνάμεις. Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία», είπε καταλήγοντας.

Στις 7 Ιανουαρίου 2016, ένα χρόνο μετά την επίθεση στο Charlie Hedbo, ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε 5.000 νέες θέσεις εργασίας στη γαλλική αστυνομία. Στην ομιλία του για τα θύματα είπε μεταξύ άλλων: «Στο εξωτερικό απαντούμε με τις ένοπλες δυνάμεις μας που πολεμούν στο πλευρό των εταίρων μας κατά της βαρβαρότητας του Ισλαμικού Κράτους», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος συμπλήρωσε πως «στο εσωτερικό απαντούμε κυνηγώντας τους τρομοκράτες, διαλύοντας τα δίκτυά τους, εξαντλώντας τις πηγές χρηματοδότησής τους και εμποδίζοντας την προπαγάνδα ριζοσπαστικοποίησής τους».

Έπρεπε να έρθει 9 Φεβρουαρίου και η Γαλλική εθνοσυνέλευση να δώσει το πρώτο «ναι» στην εισαγωγή στο Σύνταγμα της στέρησης υπηκοότητας για όσους κατόχους διπλής υπηκοότητας καταδικάζονται για τρομοκρατία.

Ο πατριωτισμός των Γάλλων δοκιμάστηκε μετά τις επιθέσεις σε τέτοιο βαθμό που σήμερα γίνονται ενέργειες που πιστεύω έχουν φτάσει στα άκρα. Τρανό παράδειγμα η εμφάνιση της Eugénie Journée, η οποία εμφανίστηκε φορώντας ένα μπικίνι στα χρώματα της Γαλλικής σημαίας έχοντας πίσω της σαν φόντο το λόγκο: "Je suis Miss National".

Μετά από τόσες χαμένες ψυχές αναρωτιέμαι: Αξίζουν στους Γάλλους πολίτες πολιτικοί κατώτεροι των περιστάσεων και μάρκετινγκ πατριδολαγνείας;

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα