Αντιδράσεις με την επίσκεψη του Ομπάμα στη Χιροσίμα. Οι κάτοικοι ζητούν να απολογηθεί για τη ρίψη ατομικής βόμβας

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, στην Χιροσίμα, 61 χρόνια μετά τη ρίψη ατομικής βόμβας στην περιοχή.

O Αμερικανός πρόεδρος επισκέφτηκε την Ιαπωνική πόλη σήμερα, Παρασκευή, και κατέθεσε στεφάνι στο Πάρκο Ειρήνης που είναι αφιερωμένο στα θύματα της τραγωδίας.

Στις 6 Αυγούστου του 1945, αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο έριξε την περιβόητη πυρηνική βόμβα ουρανίου «Little Boy» στην Χιροσίμα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 70.000 άνθρωποι. Η πόλη ξαναχτίστηκε
μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όμως οι συνέπειες της ρίψης της ατομικής βόμβας συνεχίστηκαν, λόγω των ασθενειών που σχετίζονται με την έκθεση σε ραδιενεργά υλικά.

Όπως μεταδίδει το Reuters, Ουάσινγκτον και Ιαπωνία φαίνεται να προσπαθούν να αναδείξουν την νέα τους συνεργασία και την κοινή τους προσπάθεια στον αγώνα για τον περιορισμό των όπλων ατομικής ενέργειας. Παρόλα αυτά, η επίσκεψη του Ομπάμα στην Χιροσίμα έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, με τους επικριτές να κατηγορούν και τις δύο πλευρές ότι διαγράφουν επιλεκτικά πτυχές της ιστορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναμένεται να απολογηθεί για τη ρίψη της ατομικής βόμβας. Η επίσκεψη θα έχει περισσότερο χαρακτήρα συμφιλίωσης. «Δεν θα επανεξετάσω την απόφαση να χρησιμοποιηθούν ατομικά όπλα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι», είχε τονίσει ο Ομπάμα πριν την επίσκεψή του. «Διακηρύσσουμε τη συμμαχία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο». Υπενθυμίζουμε ότι πολλοί Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι η ρίψη της βόμβας ήταν αναγκαία για τη λήξη του πολέμου.

Όπως μεταδίδει όμως το Reuters, οι κάτοικοι της Ιαπωνικής πόλης ζητούν μια συγγνώμη από τις ΗΠΑ. «Θέλω ο Ομπάμα να πει “συγγνώμη”. Εάν απολογούνταν, θα μπορούσα να πεθάνω και βρω τους γονείς μου στον παράδεισο ήσυχος», δήλωσε ο 73χρονος Eiji Hattori, ο οποίος ήταν μωρό όταν σημειώθηκε η καταστροφή.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα