Αναζητά «οξυγόνο» για τις καταστατικές αλλαγές στο κόμμα

Σημαντικές τομές περιλαμβάνει η οργανωτική αναδιάρθρωση του κόμματος τοσο σε καταστατικό οσο και λειτουργικό επίπεδο που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το 10ο Συνέδριο της ΝΔ που ξεκινά στο τέλος της εβδομάδας αποτελεί το πρώτο ορόσημο για τις αλλαγές που σχεδιάζει και απαιτούν την έγκριση των εκλεγμένων συνέδρων, με τον ίδιο να προϊδεάζει για αλλαγές που ανταποκρίνονται σε ένα σύγχρονο
ευρωπαϊκό κόμμα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι προωθούμενες αλλαγές ξεκινούν από τον θεσμό του προέδρου με τον ορισμό 5ετούς θητείας η οποία θα παρατείνεται εφόσον στο μεσοδιάστημα εκλέγεται πρωθυπουργός, ενώ θα λήγει αυτομάτως εφόσον ηττηθεί σε εθνικές εκλογές και η βάση του κόμματος θα καλείται να εκλέξει τον διάδοχο του.

Με δεδομένο ότι αμέσως μετά την διεξαγωγή του Συνεδρίου προγραμματίζεται και η «μετακόμιση» των γραφείων του κόμματος στην νέα της έδρα στο πλαίσιο νοικοκυρέματος των οικονομικών της ΝΔ, στις υπό συζήτηση προτάσεις είναι και η καταστατική απαγόρευση δανεισμού από τις τράπεζες.

Στόχος του να υπάρχει από τη μια απόλυτη διαφάνεια στους οικονομικούς πόρους του κόμματος και από την άλλη, να ο σεβασμός στον φορολογούμενο πολίτη.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η πρόταση για πλήρη διαχωρισμό κράτους - κόμματος, με την θέσπιση ασυμβίβαστων για όσους κατέχουν κομματικές και κυβερνητικές θέσεις, εξέλιξη η οποία αν πάρει την έγκριση του σώματος του Συνεδρίου θεωρείται βέβαιο πως θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις υποψηφιότητες για τις βουλευτικές θέσεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών.

Βασική επιδίωξη του προέδρου της ΝΔ είναι οι λίστες των ψηφοδελτίων να περνούν μέσα από την έγκριση και των τοπικών κοινωνιών, με την σύσταση εθνικού μητρώου υποψηφίων βουλευτών, όπου οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν λόγο στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων και ο πρόεδρος του κόμματος θα ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφώνονται τα ψηφοδέλτια με αξιοκρατία.

Στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί η συμμετοχή της βάσης στην διαμόρφωση και χάραξη πολιτικής μέσα από τη συμμετοχή τους στα όργανα του κόμματος.

Με βάση τις προτάσεις του δίνεται μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή των γαλάζιων μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής, μέσα από μικρότερα, πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ετήσια σύγκληση του Συνεδρίου του κόμματος - πρώτα για τις ιδεολογικές κατευθύνσεις και μετά για τις απαιτούμενες καταστατικές αλλαγές - με 1000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας, την συγκρότηση Πολιτικής Επιτροπής από 100 αιρετά και μέχρι 100 μέλη λόγω ιδιότητας, που θα συνεδριάζουν ανά 3μηνο, ενώ αναμένεται να αλλάξει και ο τρόπος εκλογής των προέδρων και των συμβουλίων των ΝΟΔΕ.

Βάσει του ισχύοντος καταστατικού, από το συνέδριο θα εκλεγεί η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και λίγες μέρες αργότερα αυτή θα συνέλθει για να εκλέξει το νέο Γραμματέα, καθώς και την Εκτελεστική Γραμματεία.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα