Αναφορές για εξαφάνιση βορειοκορεατικού υποβρυχίου

Βορειοκορεατικό υποβρύχιο έχει εξαφανιστεί, και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό του, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Όπως μετέδωσε το Fox News, αξιωματούχος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι πρόκειται για ένα υποβρύχιο - «νάνο» (30 μέτρων) κλάσης Yono, με διμελές πλήρωμα και χώρο για ομάδα σαμποτέρ. Δεν είναι γνωστό πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες, ενώ η Βόρεια Κορέα
δεν έχει ζητήσει βοήθεια στις έρευνές της.

Σύμφωνα με το CNN, η επαφή χάθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, και το υποβρύχιο ήταν υπό παρακολούθηση από τις αμερικανικές δυνάμεις στα ανοιχτά της Βόρειας Κορέας, όταν φάνηκε να σταματά. Στη συνέχεια ακολούθησαν έρευνες για τον εντοπισμό του από το ναυτικό της Β. Κορέας. Δεν είναι σαφές εάν το σκάφος είναι ακυβέρνητο εν καταδύσει ή εάν έχει βυθιστεί- ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο USNI News ότι το δεύτερο ενδεχόμενο θεωρείται πιθανότερο.

Το περιστατικό λαμβάνει χώρα εν μέσω εντάσεων που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, λόγω νέας πυρηνικής δοκιμής από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Έκτοτε, έγινε δοκιμή πυραύλου μακράς εμβέλειας από τη Βόρεια Κορέα, ενώ η Νότια Κορέα έπαυσε τη λειτουργία κοινού εργοστασίου και άρχισε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις με τις ΗΠΑ. Σε απάντηση, η Πιονγκγιάνγκ απείλησε με πυρηνικά πλήγματα εναντίον των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας και πραγματοποίησε εκτοξεύσεις βλημάτων στη θάλασσα.

Θεωρείται πως η Βόρεια Κορέα έχει έναν στόλο περίπου 70 υποβρυχίων, διαφόρων μεγεθών – ωστόσο εκτιμάται πως η κατάσταση πολλών δεν είναι καλή, καθώς υπάρχουν προβλήματα συντήρησης, εφόσον πολλά εξ αυτών είναι παλιά ρωσικά μοντέλα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο εν λόγω στόλος δεν αποτελεί σημαντικό «πονοκέφαλο» για τις ναυτικές δυνάμεις άλλων χωρών στην περιοχή (υπενθυμίζεται η βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Χεονάν» το 2010, που αποδόθηκε σε υποβρύχιο- νάνο).

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα