Αλλαγές στην πολεοδομία φέρνει το τρίτο μνημόνιο

Αλλαγές στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό προς όφελος της επιχειρηματικότητας φέρνει το τρίτο μνημόνιο. Στόχος είναι η αλλαγή της νομοθεσίας προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να συντομευθούν οι διαδικασίες σχεδιασμού.

Όπως αναφέρει το Βήμα, η κυβέρνηση θα προτείνει τον Οκτώβριο χρονικά προσδιορισμένο χάρτη πορείας για επιλεγμένες βελτιώσεις της νομοθεσίας χωροταξικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων που αφορούν τις κατηγορίες χρήσεως γης. Ακόμα, θα πρέπει να
προτείνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας χωροταξικού σχεδιασμού ως τον Ιούνιο του 2016.

Όπως αναφέρεται ρητώς στο τρίτο Μνημόνιο, αν δεν υπάρξει συμφωνία για τις αναγκαίες αλλαγές, θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος 4269 για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση (ΦΕΚ Α' 142/28.6.2014).

Με τον συγκεκριμένο νόμο ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαράς, είχε κάνει καταργήσει τις κατηγορίες της αμιγούς και γενικής κατοικίας και δημιουργούσε τρεις νέες κατηγορίες, εισάγοντας σε αυτές πολλές νέες χρήσεις. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε ένας ευέλικτος σχεδιασμός, ο οποίος μπορεί να τροποποιείται ανά πάσα στιγμή, προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικότητας.

Επιπροσθέτως, το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι ως τον Φεβρουάριο του 2016 οι Αρχές θα εγκρίνουν το νομικό πλαίσιο για κτηματολογικά γραφεία σε εθνική κλίμακα με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο, την εμπειρία των δύο πιλοτικών γραφείων που λειτουργούν και την πρόσφατη τεχνική βοήθεια.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως το σχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, για μια πιο πράσινη Ελλάδα παγώνει με όλα τα παραπάνω.

Όπως αναφέρει το Βήμα, ο αναπληρωτής υπουργός είχε προαναγγείλει την απόσυρση παλαιότερων «μνημονιακών» ρυθμίσεων οι οποίες ευνοούσαν το τσιμέντο εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το νέο Mνημόνιο, η κυβέρνηση οφείλει εντός του Σεπτεμβρίου να συγκαλέσει εκ νέου τη Διυπουργική Επιτροπή Χωροταξικού Σχεδιασμού, με τη συμμετοχή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εξετάσει αλλαγές στις χρήσεις γης.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Αναζητήσεις
poleodomia allages
Τυχαία Θέματα