Αλέξης Τσίπρας: Πρώτα η συνάντηση με Γιούνκερ και μετά το όνομα Προέδρου

Τέλος της εβδομάδας θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Πριν από την ανακοίνωση θα έχει ολοκληρωθεί η εν εξελίξει περιοδεία του πρωθυπουργού στην Ευρώπη, και κυρίως η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιούνκερ έχει αυξημένο «λόγο»
στην περίπτωση που προταθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς θα πρέπει να αντικατασταθεί η θέση του Έλληνα επιτρόπου στην Ε.Ε.

Τα ερωτήματα είναι πολλά:

Ποιος θα πάει στη θέση του Δ. Αβραμόπουλου; Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ο επικρατέστερος, αλλά ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ασκήσει δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Κομισιόν. Παράλληλα ακούγεται και το όνομα του Γιάννη Μηλιού.

Θα μπορέσει να πάρει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο νέος Έλληνας επίτροπος, ο οποίος για πρώτη φορά στην ιστορία των Ευρωπαϊκών θεσμών θα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Αριστερά; Ένας επίτροπος από την Ευρωπαϊκή Αριστερά θα πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Δεξιάς για τα θέματα μετανάστευσης;

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα αλλάξει χαρτοφυλάκιο στο νέο επίτροπο που θα ορίσει η Ελλάδα, ενδεχομένως περιορίζοντας τις αρμοδιότητές του;

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δέχεται ήδη πιέσεις από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που του επισημαίνει ότι χάνει μία θέση Επιτρόπου στην Κομισιόν.
Keywords
Τυχαία Θέματα