Αλεξέι Ναβάλνι: Δηλητηρίαση με νόβιτσοκ «βλέπει» η χήρα του

Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι εξέδωσε δήλωση για τον θάνατο του συζύγου της, κατηγορώντας τις αρχές της Ρωσίας ότι έκρυψαν τη σορό του, περιμένοντας να εξαφανιστούν τα ίχνη του νευρικού παράγοντα νόβιτσοκ με τον οποίο τον δηλητηρίασαν.

Η Γιούλια Ναβάλναγια ορκίστηκε επίσης να κατονομάσει όσους εμπλέκονται στο θάνατό του και τις αιτίες πίσω από αυτόν, ενώ το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη. «Θέλω να ζήσω σε μια ελεύθερη Ρωσία, θέλω να οικοδομήσω μια ελεύθερη Ρωσία.

Θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι», είπε η χήρα του.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκότωσε τον άντρα μου», πρόσθεσε προτρέποντας τους υποστηρικτές του εκκλιπόντος να αναλάβουν δράση: «Σας προτρέπω να σταθείτε δίπλα μου. Σας ζητώ να μοιραστείτε την οργή μου. Οργή και μίσος για όσους τόλμησαν να σκοτώσουν το μέλλον μας».

Я буду продолжать дело Алексея Навального. Продолжать бороться за нашу с вами страну. И я призываю вас встать рядом со мной. pic.twitter.com/aBOIvcYHHk

— Yulia Navalnaya (@yulia_navalnaya) February 19, 2024

Τα σχόλια αυτά ήρθαν αφού έρχονται ο εκπρόσωπος του Ναβάλνι είπε ότι απαγορεύτηκε στη μητέρα του και τον δικηγόρο του να δουν τη σορό του στο νεκροτομείο το πρωί της Δευτέρας.

Στο μεταξύ, κάμερες της τροχαίας φαίνεται ότι έχοτυν καταγράψει μια ρωσική αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι από τη φυλακή σε ένα νεκροτομείο.

Three days after the announcement of Alexei Navalny’s death in the Arctic prison, his family still can’t claim or even see his body.

We discovered live cam footage of a midnight convoy possibly transporting Navalny’s body over the ice river crossinghttps://t.co/XqjCEKyP56pic.twitter.com/fM9FClFgXK

— Mediazona English (@mediazona_en) February 18, 2024

Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Mediazona έδωσε στη δημοσιότητα τα πλάνα της κάμερας που τραβήχτηκαν τη νύχτα στις 16-17 Φεβρουαρίου - την ίδια μέρα του θάνατου του Ναβάλνι. Και οι δύο κάμερες δείχνουν την ίδια συνοδεία να διασχίζει τον ποταμό Ομπ, που είναι ο μόνος δρόμος μεταξύ της φυλακής και του νεκροτομείου. Ο θάνατος του Ναβάλνι ανακοινώθηκε στις 14:19 τοπική ώρα στις 16 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΑλεξέι Ναβάλνι: Το Ρωσικό Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτουΟ θάνατος του Ναβάλνι σε μια σειρά «ατυχών» συμπτώσεων

(με πληροφορίες από Skynews)

Θα εξετάσουν τη σορό του για τουλάχιστον «14 ημέρες»

Η ομάδα του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι ανέφερε σήμερα πως οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν για τουλάχιστον 14 ημέρες μία «πραγματογνωμοσύνη» στη σορό του προτού την παραδώσουν, τρεις ημέρες μετά τον θάνατό του στη φυλακή, υπό συνθήκες που παραμένουν μυστηριώδεις.

«Οι ερευνητές είπαν στους δικηγόρους και τη μητέρα του Αλεξέι ότι δεν θα παραδώσουν τη σορό του, στην οποία θα πραγματοποιηθεί για 14 ημέρες μια ”χημική πραγματογνωμοσύνη”», έγραψε στο Χ η εκπρόσωπος του επικριτή του Κρεμλίνου, Κίρα Γιαρμίς.

The investigators told the lawyers and Alexey's mother that they would not give them the body. The body will be under some sort of "chemical examination" for another 14 days.

— Кира Ярмыш (@Kira_Yarmysh) February 19, 2024

Από την πλευρά του, ο Ιβάν Ζντανόφ, σύμμαχος του ηγέτη της αντιπολίτευσης, επιβεβαίωσε, επικαλούμενος ένας ερευνητή, πως θα χρειαστούν 14 ημέρες για να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις στη σορό του Ναβάλνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλεξέι Ναβάλνι, Δηλητηρίαση,alexei navalni, dilitiriasi