Wall Street Journal: Η Γερμανία πιέζει το ΔΝΤ να δεχτεί διαβεβαιώσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο μέλλον

Μεγάλες πιέσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να δεχτεί «υποθετικές διαβεβαιώσεις» για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας στο μέλλον, αν χρειαστεί, ασκεί η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται πηγές που έχουν γνώση επί των συνομιλιών.

Η θέση του Βερολίνου είναι ότι
το ΔΝΤ θα πρέπει να δεχτεί αυτά που προσφέρονται τώρα αντί για την ξεκάθαρη και μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους που επιθυμεί, ακόμα και αν δεν συμφωνούν με αυτό στελέχη του. Ακόμη, το ΔΝΤ πιέζεται ώστε να αποδεχτεί τις ελληνικές πολιτικές λιτότητας, οι οποίες είναι λιγότερο συγκεκριμένες από τις περικοπές που ήθελε το Ταμείο.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, «Αχίλλειος Πτέρνα» του ΔΝΤ είναι ότι το συμβούλιό του ελέγχεται από την Γερμανία, άλλες χώρες της Ευρωζώνης και τις ΗΠΑ, και κανείς εξ αυτών δεν επιθυμεί μια νέα ελληνική κρίση. Αυτό το δεδομένο αποδυναμώνει την απειλή του ΔΝΤ περί αποχώρησης από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, οποιαδήποτε συμφωνία και αν επιτευχθεί εν τέλει, είναι μάλλον απίθανο να μην περιλαμβάνει κάποιες παραχωρήσεις στο ΔΝΤ: Ενδεικτικά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει ήδη επιτρέψει την έναρξη συζητήσεων περί πιθανής αναδιάρθρωσης των δανείων της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα στο μέλλον. Μια συμφωνία, που ελπίζεται να επιτευχθεί στα τέλη του Μαΐου ή στις αρχές του Ιουνίου, αναμένεται να περιλαμβάνει δέσμευση από τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης να κρατήσουν το ελληνικό χρέος κάτω από ένα συγκεκριμένο «πλαφόν»- κάτι που θα μπορούσε να περιλαμβάνει χαλάρωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας, «εάν αυτό είναι απαραίτητο». Ωστόσο, οποιαδήποτε απόφαση για την αναδιάρθρωση των δανείων θα αργούσε μέχρι το 2018- μετά τις εκλογές στη Γερμανία το 2017. Προς το παρόν, ο Σόιμπλε και η Άνγκελα Μέρκελ φαίνονται αποφασισμένοι να αποφύγουν οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, που θα τους ανάγκαζε σε μια δύσκολη αναμέτρηση στη Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση σχετικά με τον τρόπο σκέψης τους.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα