Tο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνει το πότε θα γίνει ανασχηματισμός στην κυβέρνηση

Ενώπιον αποφάσεων που θα δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης (που θα είναι μεγαλύτερη της προβλεπόμενης). Στο Μαξίμου θεωρούν ότι έχουν κερδίσει στρατηγικά την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς το αίτημα για εκλογές
αποδυναμώνεται μετά την συμφωνία και ο πρόεδρος της ΝΔ έφτασε στο σημείο να επικρίνει την Ε.Ε. γιατί δέχθηκε την συμφωνία.

Επομένως έχοντας μία «αίσθηση υπεροχής» έναντι του πολιτικού αντιπάλου εισέρχονται σε μία περίοδο που οφείλουν να ασχοληθούν με τα του οίκου τους: δηλαδή την κυβέρνηση και το κόμμα τους.

Είναι δεδομένο πως δεν θα υπάρξει ανασχηματισμός έως το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως και ότι δεν έχουν ξεκινήσει επαφές για νέα κυβέρνηση – αντίθετα γίνονται επαφές με πολιτικές προσωπικότητες που θα αποτυπώσουν το κλίμα διεύρυνσης της πολιτικής στήριξης που απολαμβάνει η κυβέρνηση. «Η χώρα στην οικονομία αλλάζει σελίδα και πολιτικά αλλάζει τουλάχιστον παράγραφο», είπε κυβερνητικός παράγοντας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έχουν μία «εκκρεμότητα», την διεξαγωγή συνεδρίου που θα ανασυγκροτήσει πλήρως το κόμμα. Σήμερα το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί τέλη Ιουνίου ή μέσα στον Ιούλιο. Ωστόσο μπορεί να «μετακινηθεί» και για το φθινόπωρο.

Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, όμως στην περίπτωση μεταφοράς του συνεδρίου για το φθινόπωρο ανοίγει ο δρόμος για ανασχηματισμό.

Αν όμως το συνέδριο γίνει σύντομα, πιθανότερο είναι να προηγηθεί του ανασχηματισμού. Το συνέδριο θα σηματοδοτήσει αφενός το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου τις νέες εσωκομματικές ισορροπίες. Και τα δύο αντικειμενικά επηρεάζουν την σύνθεση της κυβέρνησης.

Νέο πολιτικο προσωπικό

Το δεδομένο αναφορικά με το πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα όταν και αν αυτό αποφασιστεί, είναι ότι θα αναζητηθεί νέο πολιτικό προσωπικό προσωπικό που θα έχει απήχηση στο χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και στο συντηρητικό αστικό κόσμο που, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου στήριξε ή δίνει ανοχή στην κυβέρνηση. Μάλιστα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αξιοποιηθούν τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ομάδα διαπραγμάτευσης και έδωσαν με επιτυχία τις εξετάσεις, καθώς πρόκειται για νέα πρόσωπα και ικανούς τεχνοκράτες.

Πάντως η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη για ανασχηματισμό με τη συμμετοχή προσώπων εκτός ΣΥΡΙΖΑ, πυροδότησε νέο κύκλο ονοματολογίας για τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Όπως είναι αναμενόμενο στο επίκεντρο βρίσκονται πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικοί είναι η περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλάκη (πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων Σημίτη, ενω είχε διατελέσει και υπηρεσιακός υπουργός στην κυβέρνηση της κ. Θάνου), ο οποίος (όπως λέγεται) έχει -κατά καιρούς- επαφές με το Μέγαρο Μαξίμου. Θέση στην κυβέρνηση αναμένεται να λάβει και η Λούκα Κατσέλη (σημερινή πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας) η οποία μιλάει επίσης με τον Αλέξη Τσίπρα, ειιδικά αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητήσει να αφήσει το υπουργείο οικονομικών.

Ισχυρή υποψηφιότητα φαίνεται πως θέτει η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ενδέχεται να τοποθετηθεί στο υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό, στο κυβερνητικό σχήμα ονόματα που ακούγονται είναι και ο Παντελής Οικονόμου.

Τέλος, ρόλο στο νέο σχήμα της κυβέρνησης αναμένεται να αναλάβει και ο Φώτης Κουβέλης ή κόρη του Μαρία, αναλαμβάνοντας υπουργείο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα