Tο ΔΝΤ δείχνει να αποδέχεται το σχέδιο Σόιμπλε. Αντιμέτωπη με συμφωνία για το χρέος που απέχει από τις επιδιώξεις της η κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με μια διαφαινόμενη συμφωνία για το χρέος, μεταξύ Βερολίνου και Δ.Ν.Τ η οποία θα απέχει πολύ από τις αρχικές της επιδιώξεις βρίσκεται η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες από τα στρατηγία των Θεσμών, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις αξιωματούχων δείχνουν ότι το «χάσμα» μεταξύ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πόλ Τόμσεν το οποίο διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας έχει γεφυρωθεί.

Παρά
τους έντονους διαξιφισμούς μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τον Πόλ Τόμσεν τους οποίους αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις δείχνουν ότι το ΔΝΤ έχει ήδη αποδεχθεί το σχέδιο Σόιμπλε.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον ο κ. Ράις ήταν αποκαλυπτικός, εμφανίζοντας μια πιο «ευέλικτη» στάση σχετικά με τους όρους επιστροφής του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα. Οι δηλώσεις του δείχνουν ότι το Ταμείο δεν θεωρεί πλέον τόσο σημαντικό το να υπάρχει άμεσα πλήρης ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Ο κ. Ράϊς θύμησε στους δημοσιογράφους ότι υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις «κατ΄αρχήν έγκρισης», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί την πρόταση Σόιμπλε. Αν και η πρόταση για παραμονή του Ταμείου χωρίς να βάλει χρήματα, αλλά και χωρίς να πάρει χρέος διατυπώθηκε στο Eurogroup αρχικά από τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει γίνει γνωστό εδώ και μέρες ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει μια τέτοια λύση ως συμβιβαστική.

Η Ελληνική πλευρά

Σε αυτό το κλίμα, που παρά τις όποιες αντεκλίσεις και διαφορές, φαίνεται ότι δεν έχει διαμορφωθεί μόνο τα τελευταία 24ωρα, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει αρχικά τη δέσμευση των Θεσμών ότι η υπόθεση της δόσης και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί στο προσεχές Eurogroup.

Αντίθετα για το θέμα του χρέους τα περιθώρια μοιάζουν ιδιαίτερα περιορισμένα, ειδικά από τη στιγμή που το Ταμείο δεν δείχνει διατεθειμένο να πιέσει τη Γερμανία στο θέμα της ποσοτικοποίησης των μέτρων. Ως εκ τούτου οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να υπάρξει λύση η οποία θα ικανοποιεί την ΕΚΤ ώστε να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ παράλληλα θα καθησυχάζει και τις αγορές.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κατ΄ ιδίαν με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, για το κρίσιμο θέμα της απομείωσης του χρέους και της συνολικής λύσης που αναμένεται να επιτευχθεί στο Eurogroup της 15ης Iουνίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, η κ. Μέρκελ και ο κ. Μακρόν δεσμεύθηκαν να βρίσκονται τις επόμενες ημέρες σε επικοινωνία προκειμένου να εργασθούν για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα