Smileybin: Το «success story» της μαθητικής επιχείρησης δίνει ελπίδα στην Ελλάδα

Όταν μια ομάδα 15 μαθητών Τρίτης Γυμνασίου, από το χωριό Αλώνια του νομού Πιερίας, αποφάσισαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η εμπειρία αυτή θα άλλαζε εντελώς τη ζωή τους. Κι όμως, αυτό συνέβη. Η έξυπνη ιδέα τους να κατασκευάσουν έναν κάδο ανακύκλωσης με σύστημα επιβράβευσης για τους χρήστες ήταν το ξεκίνημα μιας συναρπαστικής πορείας στους δρόμους της μαθητικής επιχειρηματικότητας που τους ανέβασε στην κορυφή όχι μόνο της Ελλάδας
αλλά και της Ευρώπης. Και από απλοί μαθητές γυμνασίου που ήταν πέρυσι, φέτος είναι πολυβραβευμένοι, 15χρονοι «επιχειρηματίες».

Οι μαθητές του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας μόλις έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή του "Smileybin"

Πως ξεκίνησαν όλα
Τα παιδιά έβαλαν στόχο να κατασκευάσουν τον "Smileybin": Έναν «έξυπνο» κάδο που να έχει μέσα ζυγαριά και να ανταμείβει τον χρήστη που ανακυκλώνει περισσότερο, με πόντους εκπτώσεων στα δημοτικά τέλη και τα καταστήματα. Η υλοποίηση αυτής της ιδέας δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Πως φτιάχνει κανείς έναν τέτοιο κάδο; «Φέρνει τον κόσμο ανάποδα», απαντά η μαθήτρια, Γραμματέας Διεύθυνσης της «Smileybin», Eλένη Παντελίδου. «Κυριολεκτικά αναστατώσαμε την τοπική κοινωνία ψάχνοντας για χορηγούς και επαγγελματίες που θα μας βοηθούσαν να τον κατασκευάσουμε. Δυσκολευτήκαμε να πείσουμε ότι η επιχειρηματική μας ιδέα είναι καινοτόμα και έχει προοπτική. Αλλά τα καταφέραμε. Κι αυτό ήταν το μεγάλο κέρδος, η μεγάλη ικανοποίηση που νιώσαμε. Εμείς, μικρά παιδιά 15 χρονών, μιλήσαμε στα ίσια με τους ενήλικες. Και τους πείσαμε. Μάθαμε πώς να αναπτύσσουμε επιχειρήματα, να προβάλλουμε το προϊόν μας, να μη ντρεπόμαστε. Αποκτήσαμε έτσι ικανότητες πολύ σημαντικές που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε στη ζωή μας γενικότερα».
Keywords
Τυχαία Θέματα