Reuters: Πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία 4 μηνών, ανταλλαγή ομήρων και τερματισμό του πολέμου

Σχέδιο κατάπαυσης πυρός για τέσσερις μήνες στη Γάζα που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος του πολέμου πρότεινε η Χαμάς ως απάντηση στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει το Κατάρ και η Αίγυπτος, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters, η αντιπρόταση της Χαμάς προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων σε τρεις φάσεις ανά

45 ημέρες η καθεμία.

Η πρόταση προβλέπει ότι οι μαχητές της Χαμάς θα ανταλλάσσουν τους υπόλοιπους ισραηλινούς ομήρους που συνέλαβαν στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Παράλληλα, θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Γάζας ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν πλήρως και θα ανταλλάσσονταν πτώματα και λείψανα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε τη νύχτα στο Ισραήλ μετά από συνάντηση με τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου που έχουν ρόλο μεσολαβητή, στην πιο σοβαρή διπλωματική ώθηση του πολέμου μέχρι στιγμής με στόχο την επίτευξη εκτεταμένης εκεχειρίας.

Η απελευθέρωση των ομήρων

Σύμφωνα με την αντιπρόταση της Χαμάς, όλες οι Ισραηλινές γυναίκες όμηροι, άνδρες κάτω των 19 ετών, ηλικιωμένοι και άρρωστοι θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των 45 ημερών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές.

 Οι εναπομείναντες άνδρες όμηροι θα απελευθερωθούν στη δεύτερη φάση και την τρίτη φάση. Μέχρι το τέλος της τρίτης φάσης, η Χαμάς θα περιμένει οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι επιθυμεί την απελευθέρωση 1500 κρατουμένων, η πλειονότητα των οποίων εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης στο Ισραήλ.

 Η εκεχειρία θα αυξήσει επίσης τη ροή τροφίμων και άλλης βοήθειας στους απελπισμένους πολίτες της Γάζας που αντιμετωπίζουν την πείνα και τις τρομερές ελλείψεις βασικών προμηθειών.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι τουλάχιστον 27.585 Παλαιστίνιοι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, με χιλιάδες άλλους φόβους θαμμένος κάτω από ερείπια.

Related...Ισραήλ:Είμαστε στο 2ο στάδιο του πολέμου στην Γαζα - Θα 'ναι δύσκολο λόγω των αμάχων στον ΝότοΣχέδιο Μπλίνκεν για την επόμενη ημέρα σε Γαζα και Παλαιστινιακό: 9 προϋποθέσεις για "ειρήνη"Γάζα: Ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα, συνομιλίες για ανακωχή ενώ η ένταση αυξάνεται
Keywords
Τυχαία Θέματα
Reuters, Πρόταση, Χαμάς,Reuters, protasi, chamas