Reuters: Ο Γιούνκερ είπε στον Τσίπρα να μαζέψει τον Βαρουφάκη


«Με εμπρηστικές συνεντεύξεις, μη διπλωματική συμπεριφορά, μια φωτογράφιση για celebrities και με μια άσεμνη χειρονομία, ο Γιάννης Βαρουφάκης εξελίσσεται περισσότερο σε πρόβλημα για την Ελλάδα παρά στον άνθρωπο που θα φέρει τη λύση, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν οι συνάδελφοι του στην Ευρωζώνη». Έτσι ξεκινά το άρθρο του πρακτορείου Reuters, το οποίο υποστηρίζει ότι συστάσεις για να ρίξει
τους τόνους ο έλληνας υπουργός οικονομικών έχει κάνει και ο Γιούνκερ στον Τσίπρα.

«Πολλοί Έλληνες να θεωρούν πως ο νέος υπουργός Οικονομικών εκπέμπει φρέσκο αέρα μιας και έχει καταφέρει να πει στους συναδέλφους του στο Eurogroup μερικές σκληρές αλήθειες για τις επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η πολιτική λιτότητα. Ωστόσο, η αντισυμβατικότητα του, έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια, όχι μόνο των "κουμπωμένων" υπουργών οικονομικών και των γραφειοκρατών του eurogroup».

Ο 53χρονος ακαδημαϊκός οικονομολόγος, που αυτοαποκαλείται ανορθόδοξος μαρξιστής, κέρδισε στην αρχή τις εντυπώσεις, ωστόσο μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες, κατάφερε να αποξενώσει πολλούς συνομιλιτές του στο Βερολίνο και την Φρανκφούρτη, κάτι που μπορεί να αποβει εις βάρος της Ελλάδας που πασχίζει να αποφύγει την χρεωκοπία και να παραμείνει στην ευρωζώνη, γράφει το reuters.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο συμπληρώνει επίσης ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν διαθέσιμος να κάνει κάποιο σχόλιο. Ωστόσο, όπως δήλωσε Ελληνας αξιωματούχος το «χάρισμα» που διαθέτει προκαλεί τόσο τον θαυμασμό όσο και την αντιπάθεια. «Κάνει ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντήσουν, όπως πως μπορούμε να αποπληρώσουμε τα δάνεια όταν έχουμε χάσει το 1/3 του εθνικού μας εισοδήματος;». Ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει πως η προσπάθεια απαξίωσης του Γιάννη Βαρουφάκη ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, με σκοπό να βγει από τη μέση.

Κάποιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λέει το ρόιτερς, μιλούν παρασκηνιακά, για το πρόβλημα Βαρουφάκη. Τον κατηγορούν για επιδειξιομανία, ασυνέπεια και αδιακρισία και λένε πως ευθύνεται για την καταστροφή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
«Είναι ωραίος τύπος, αλλά δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα», είπε στο πρακτορείο ένας υπουργός οικονομικών της ευρωζώνης, που δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το όνομα του. «Με τον Βαρουφάκη δεν μπορείς να κρατήσεις τίποτα κρυφό».

«Ο Βαρουφάκης έχει γίνει ένα σοβαρό βάρος στις σχέσεις της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Οι συμπεριφορές απέναντι σε μια χώρα συνηθίζεται να προσωποποιούνται, ειδικά σε ένα τόσο μικρό και οικείο περιβάλλον όπως αυτό του Eurogroup» αναφέρει ευρωπαίος ομόλογος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Αν και κανείς δεν «ζητά το κεφάλι του», γράφει το ρόιτερς, Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε στον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα ότι ο Βαρουφάκης έπρεπε να χαμηλώσει τους τόνους στη ρητορική του, αν θέλει να έχει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Άλλα στελέχη της Ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα είναι του ΣΥΡΙΖΑ παρά του Βαρουφάκη, ο οποίος δεν είναι μέλος του κόμματος αν και εξελέγη με αυτό. Σημειώνουν ότι ο Τσίπρας είναι πολύ ομιλητικός στην απαίτησή του για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων και έχει κατηγορήσει τους ηγέτες Ισπανίας και Πορτογαλίας για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Και το Reuters στο άρθρο του σημειώνει ότι αν και ο Τσίπρας δημόσια έχει επιπλήξει ορισμένους από τους υπουργούς του ότι μιλούν πολύ, ο ίδιος πήγε βόλτα με τον Βαρουφάκη στην Αθήνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα