Reuters: Κινεζικές τράπεζες ξεπουλούν δολάρια σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη για να σωθεί το γουάν

Σε «ξεπούλημα» των δολαρίων που κατέχουν προχωρούν το τελευταίο διάστημα οι μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας για να αγοράσουν γιουάν στις αγορές συναλλάγματος,  σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την υποτίμηση του γιουάν.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται κινεζικές πηγές, οι τράπεζες συχνά ενεργούν κατ′ εντολή

της κεντρικής τράπεζας όταν το γιουάν βρίσκεται υπό πίεση. Κάτι ανάλογο παρατηρείται και  τώρα.

«Η πώληση δολαρίων από την κρατική τράπεζα έχει γίνει μια νέα κανονικότητα για να επιβραδύνει τον ρυθμό της υποτίμησης του γιουάν», δήλωσε έμπορος με έδρα τη Σαγκάη.

Υπεράκτια υποκαταστήματα κρατικών τραπεζών (όπως στο Χονγκ Κονγκ) πουλούν δολάρια στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

Τέτοιες μαζικές πωλήσεις δολαρίων θα μπορούσαν να περιορίσουν την πτώση του κινεζικού νομίσματος και να αποτρέψουν την υποτίμησή του τόσο εντός όσο και εκτός Κίνας.

Το γιουάν έχει χάσει περίπου 2,4% έναντι του δολαρίου αυτόν τον μήνα και 6% από την αρχή του έτους. Εντός της Κίνα το νόμισμα διαπραγματευόταν στα 7,3145 ανά δολάριο σήμερα ενώ στις αγορές εκτός Κίνας έφτασε τελευταία στα 7,3400.

 Φοβούνται νέα φούσκα στο real estate

Η πρόσφατη επιτάχυνση της πτώσης του γιουάν είναι αποτέλεσμα της διευρυνόμενης διαφοράς απόδοσης της Κίνας με τις ΗΠΑ και των αυξανόμενων ανησυχιών των επενδυτών για την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και το ενδεχόμενων νέων χρεοκοπιών μεγάλων ομίλων real estate και τραπεζών.

Η αργή παράδοση των μέτρων τόνωσης από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανάπτυξης έχει απογοητεύσει τους επενδυτές. Εν τω μεταξύ, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) έχει χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική για να στηρίξει την οικονομία, αν και το τίμημα που καταβάλλεται για τη μείωση των επιτοκίων ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο γιουάν.

Αυτή την εβδομάδα, οι διαφορές αποδόσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ διευρύνθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, καθώς οι επενδυτές υπέθεταν ότι η PBOC θα χαλάρωσε περαιτέρω την πολιτική μετά από μια αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα.

 Προβληματισμός για την οικονομία

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να επιβραδύνουν την πτώση του γιουάν, με την PBOC να ορίζει επίμονα μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη διόρθωση και τις κρατικές τράπεζες να πωλούν επανειλημμένα δολάρια.

Παρόμοια τακτική παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν η PBOC ζήτησε από μεγάλες κρατικές τράπεζες να είναι έτοιμες να πουλήσουν δολάρια για γιουάν σε υπεράκτιες αγορές καθώς προσπαθούσε να ανακόψει την πτώση του γιουάν.

Τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα προσάρμοσε μια παράμετρο για να επιτρέψει στις εταιρείες να δανείζονται περισσότερο στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μπορούν να φέρουν ξένο νόμισμα για μετατροπή εντός Κίνας, υποστηρίζοντας έτσι το γιουάν. Όμως τα υψηλότερα επιτόκια που χρεώνονται στα δάνεια εξωτερικού παραμένουν αποτρεπτικά για τον δανεισμό στο εξωτερικό, υπονομεύοντας τον αντίκτυπο αυτής της αλλαγής πολιτικής.

Μια τακτική που φαίνεται να λειτούργησε είναι οι κρατικές τράπεζες που προσφέρουν να δανείζουν λιγότερο γιουάν στην υπεράκτια αγορά του Χονγκ Κονγκ, καθώς η στενότητα ρευστότητας εκεί συνέβαλε στον περιορισμό της πτώσης του γιουάν αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν οι έμποροι.

Το κόστος δανεισμού σε γιουάν του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκε την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, με το δείκτη αναφοράς διατραπεζικού προσφερόμενου επιτοκίου CNH Χονγκ Κονγκ (CNH HIBOR) να αυξάνεται σε γενικές γραμμές.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΑποτρόπαια βασανιστήρια Ουκρανών αιχμάλωτων από Ρώσους - Στο φως οι μαρτυρίες τουςΓιατί όσο οι τιμές στην Κίνα πέφτουν η παγκόσμια ανησυχία αυξάνει.Οι παγίδες του αποπληθωρισμούΠαγκόσμιο μπρα ντε φερ με την Κίνα για τις πολύτιμες σπάνιες γαίες
Keywords
Τυχαία Θέματα