Reuters: Έρευνα πάνω στην Σωληνουργεία Κορίνθου από τις αμερικανικές αρχές για «ντάμπινγκ»

Μια αμερικανική έρευνα αντι-ντάμπινγκ, με στόχο την Σωληνουργεία Κορίνθου (Corinth Pipeworks), θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα της βελγικής μητρικής, Cenergy Holdings, από το 2019, ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας την Πέμπτη.

Η μόνη κατασκευάστρια σωλήνων μεγάλων διαμέτρων για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι αντικείμενο έρευνας

αντι-ντάμπινγκ (anti-dumping duty, AD) από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, κατόπιν αιτημάτων από έξι αμερικανικές εταιρείες.

«Βλέπουμε πιθανές επιπτώσεις στα πλήρη αποτελέσματα έτους για το 2019, αλλά δεν είμαστε σε θέση να τις μετρήσουμε ώρα. Οι πρώτες ενδείξεις θα φανούν στο πρώτο μισό του 2018...αν και είναι ξεκάθαρο ότι η υπόθεση μπορεί να διαρκέσει πολύ» είπε στο Reuters ο Απόστολος Παπαβασιλείου, γενικός διευθυντής της εταιρείας και συν-διευθύνων σύμβουλος της Cenergy.

Η αμερικανική Διεθνής Επιτροπή Εμπορίου (USITC) ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου πως υπάρχουν λογικές ενδείξεις υλικής ζημίας ή απειλής υλικής ζημίας στην εγχώρια (αμερικανική) βιομηχανία από τις εισαγωγές σωλήνων από την Ελλάδα, τον Καναδά, την Κίνα, την Ινδία, την Κορέα και την Τουρκία, που φέρονται να πωλούνται στις ΗΠΑ σε τιμές κάτω της κανονικής τους αξίας (πρακτική που είναι γνωστή ως ντάμπινγκ και αποσκοπεί στο να πλήξει τους ανταγωνιστές).

Ο κ. Παπαβασιλείου απέρριψε τις κατηγορίες αυτές σε βάρος της εταιρείας του.

«Η κατηγορία σε βάρος της πάσχει, είναι άδικη και έχουμε ισχυρά αντεπιχειρήματα ενάντια στις κατηγορίες» είπε σχετικά.

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου εξάγει στις ΗΠΑ με ζημία, ή ότι λαμβάνει κρατικές επιδοτήσεις με κάποιον τρόπο από την κυβέρνηση».

Τα αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε πως οι εισαγωγές σωλήνων μεγάλης διαμέτρου από την Ελλάδα ανήλθαν στα 70 εκατ. δολάρια το 2016. Οι εισαγωγές από Ινδία και Καναδά ήταν αντίστοιχα 26 εκατ. δολάρια και 66 εκατ. δολάρια, ενώ της Νότιας Κορέας ήταν 150 εκατ.

Ο κ. Παπαβασιλείου είπε πως πελάτες της εταιρείας έχουν πει ότι θα αποδεχτούν υψηλότερες τιμές εάν οι αμερικανικές αρχές επιβάλουν δασμούς στα προϊόντα της, και ότι βλέπει τους δασμούς στον χάλυβα ως μεγαλύτερο δυνάμει πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα