Repudium

.

Ο γάμος στην Αρχαία Ρώμη ελύετο με διαφόρους τρόπους μεταξύ των οποίων ήταν και το repudium δηλαδή η αποπομπή. Ήταν μια μονομερής πράξη, που δεν χρειαζόταν την αμοιβαία συγκατάθεση των συζύγων. Αρχικά ήταν άτυπη, αρκούσε μόνο η δήλωση αποπομπής να γίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Με νόμο του Αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου η δήλωση περί αποπομπής έπρεπε να γίνει προφορικά μεν ενώπιον επτά μαρτύρων ενηλίκων Ρωμαίων πολιτών, γραπτά δε με αποστολή επιστολής στον άλλο σύζυγο με τη σφραγίδα επτά μαρτύρων, αλλά δεν χρειάζονταν αναφορά στην αιτία του διαζυγίου.

Ο τρόπος αυτός του διαζυγίου καταργήθηκε

με την επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας, αλλά ως όρος παρέμεινε στη διεθνή ορολογία με την έννοια της επίσημης αποκήρυξης και αποδοκιμασίας προσώπου ή σχέσης, όπως συνέβαινε μεταπολεμικά παρ’ ημίν με τη δήλωση μετανοίας και την αποκήρυξη του κομμουνισμού. .

Με την εκλογή του Σ. Κασσελάκηως Αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑκαι την αμφισβήτηση της εκλογής του από παλιά και επώνυμα μέλη του κόμματος, άρχισε μια σειρά αποχωρήσεων από το κόμμα των στελεχών αυτών με δηλώσεις που δικαιολογούσαν τη πράξη τους. Κάτι αντίστοιχο είδαμε και εκ μέρους του κ. Κασσελάκη με μια σειρά δηλώσεων για διαγραφές ή με απειλές διαγραφής από το κόμμα άλλων επωνύμων στελεχών.

Οι εκατέρωθεν δηλώσεις αποχώρησης ή αποπομπής έγιναν με το πλέον επίσημο τρόπο, με επιστολές, δελτία Τύπου, δηλώσεις στα ΜΜΕ και λόγω των εκφράσεων αποδοκιμασίας έχουν τον χαρακτήρα του repudium, δηλαδή διαζυγίουδια αποπομπής των στελεχών από το κόμμα ή και τούμπαλιν..

Η δημοσιότητα σχετικά με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις για τη κτήση και νομή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να απασχολεί τη κοινή γνώμη, η οποία σχολιάζει ποικιλοτρόπως τα γεγονότα, αλλά η πικρή διαπίστωση είναι η ανυπαρξία αντιπολίτευσης, που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, απέναντι στο κυβερνών κόμμα,

Επειδή η διαδικασία του διαζυγίου είναι επώδυνη, όχι όμως αυτό καθ’ εαυτό το διαζύγιο, πιστεύω, ότι οι φράσεις που εκτοξεύθηκαν εκατέρωθεν και ιδίως από τον κ. Πολάκη για πολλά χρόνια θα είναι εμπόδιο στην επιστροφή στο κόμμα των στελεχών που αποχώρησαν, αν και στη πολιτική όλα είναι δυνατά και ξεχνιούνται γρήγορα, αλλά κατά τη διαφαινόμενη προοπτική μάλλον θα επέλθει διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με τη δημιουργία δύο αριστερών κομμάτων μέχρις ότου βρεθεί μια ισχυρή προσωπικότητα για να ηγηθεί του χώρου με άλλο πρόσημο.

Δεν μπορώ να προβλέψω τη πολιτική διαδρομή του κ. Κασσελάκη, αλλά για πολλά χρόνια θα είναι σημείο αναφοράς και οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον του μάλλον τον ενισχύουν.

Λέανδρος Τ.Ρακιντζής

Αρεοπαγίτης ε,τ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Repudium,