O Πούτιν φέρνει το κινεζικό σύστημα παρακολούθησης Διαδικτύου στη Ρωσία

Η Ρωσία σκοπεύει να ενσωματώσει στοιχεία του κινεζικού συστήματος παρακολούθησης, «Great Firewall» στο «Red Web», το διαδικτυακό σύστημα φιλτραρίσματος και ελέγχου της χώρας, μετά την πρωτοφανή συνεργασία στον κυβερνοχώρο των δύο χωρών, σύμφωνα με τον Guardian.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η απόφαση της Ρωσίας να μπλοκάρει την πρόσβαση στο Linkedln αποτέλεσε το πιο ξεκάθαρο μέτρο της Ρωσίας στην προσπάθειά της να φέρει το Διαδίκτυο υπό έναν μεγαλύτερο
κρατικό έλεγχο.

Σύμφωνα με νομοθεσία που ανακοινώθηκε αυτόν τον μήνα, το Κρεμλίνο έχει πλέον την πρωτοκαθεδρία στον κυβερνοχώρο – στους χώρους συναλλαγής, στο «όνομα τομέα» του εκάστοτε συστήματος (domain name) καθώς επίσης και στα διασυνοριακά καλώδια οπτικών ινών που συνθέτουν την «αρχιτεκτονική» του Διαδικτύου.

Το καλοκαίρι εισήχθηε ένα μέτρο που είναι γνωστό ως νόμος Yarovaya και το οποίο απαιτεί από τις τηλεπικοινωνίας της Ρωσίας και τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να αποθηκεύουν τα δεδομένα των χρηστών και έξι μήνες και τα μετα- δεδομένα για τρία χρόνια.

Μια ομάδα στο Κρεμλίνο καο αξιωματούχοι ασφαλείας εκφράζουν την αντίθεσή τους για την επίθεση κατά της ελευθερίας στο Διαδίκτυο. Η κυβέρνηση φοβάται ότι το διαδίκτυο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κινητοποιήσει τους διαδηλωτές και να συμβάλει στη διάδοση επικίνδυνων ιδεών και πληροφοριών, έτσι ψάχνει τρόπους να απενεργοποιήσει τις συνδέσεις του σε περιόδους κρίσης.

Η εν λόγω στρατηγική αναπτύσσεται σε στενή συνεργασία με την Κίνα μετά από μία σειρά υψηλού επιπέδου συναντήσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα αυτό το έτος. Στο πρώτο τους φόρουμ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τον Απρίλιο, κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι και οι Ρώσοι ομόλογοί της συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα για συνομιλίες. Ανάμεσα στους εκπροσώπους τους συμπεριλαμβάνοταν και ο Lu Wei, ο επικεφαλής της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών στο Διαδίκτυο, ο Fang Binxing, o ξακουστός «πατέρας» του «Great Firewall» και ο Igor Shchyogolev, βοηθός του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε θέματα διαδικτύου και πρώην υπουργός Επικοινωνιών.

«Η κύρια συμφωνία για το φόρουμ επιτεύχθηκε από τον Igor Shchyogolev και τον Fang Binxing σε μία συνάντηση που είχαν τον Δεκέμβριο του 2015 στο Πεκίνο», δήλωσε ο Denis Davydov , διευθυντής του Οργανισμού Ασφαλείας Διαδικτύου, μία ομάδα που είναι στενά συνδεδεμένη με την κυβέρνηση και συνέταξε τη νομοθεσία για το διαδικτυακό φιλτράρισμα, προσλαμβάνοντας εθελοντές που θα «περιπολούσαν στο διαδίκτυο» προκειμένου να εντοπίσουν το επιβλαβές περιεχόμενο.
Νωρίτερα, αυτόν τον χρόνο, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Nikolai Patrushev, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας Ομοσπονδιακής Ασφάλειας κατά τη διάρκεια 2000- 08 επί προεδρίας Πούτιν, είχε δύο συναντήσεις με τα μέλη του κινεζικού πολιτικού γραφείου για την ασφάλεια των πληροφοριών και τον Ιούνιο ο Πούτιν πήγε στο Πεκίνο για να υπογράψει ένα κοινό ανακοινωθέν σχετικά με τον κυβερνοχώρο.

Αυτό που θέλουν περισσότερο πλέον οι Ρώσοι από την Κίνα είναι η τεχνολογία. Η Ρωσία δεν έχει τα μέσα για να χειριστεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων που απαιτούνται από τον νόμο Yarovaya και δεν μπορεί να στηριχθεί στις δυτικές τεχνολογίες λόγω κυρώσεων.

Ωστόσο, οι Κινέζοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Τον Αύγουστο αναφέρθηκε ότι η Bulat, η ρωσική κατασκευαστική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού είχε συνομιλίες με την Huawei, την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, έτσι ώστε να αγοράσει τεχνολογικά συστήματα για την αποθήκευση δεδομένων και την παραγωγή διακομιστών που να συμφωνούν με τον νόμο Yarovaya.

Κινέζοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν εξίσου ότι ανώτερα στελέχη της Huawei ήταν στα συνέδρια για θέματα ασφαλείας που έγιναν στη Ρωσία και η εταιρεία ήταν ο βασικός χορηγός στο ρωσικό φόρουμ που έγινε στο Πενίκο τον Οκτώβριο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα