O οικονομικός διευθυντής του ISΑ, Φάνης Μαλακόντας Μιλά για την διεθνή εκπαίδευση στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει ο Οικονομικός διευθυντής του ISΑ, κος Φάνης Μαλακόντας, οι γλώσσες ανά τον κόσμο είναι πολλές, κουλτούρες διαφορετικές, κράτη πολλά, η ΚΟΙΝΩΝΙΑ όμως είναι μόνο μία! Αρα και ο χώρος της αργά ή γρήγορα θα πρέπει να ενοποιηθεί. Οι απαιτήσεις της κοινωνίας (είτε μας αρέσει, είτε όχι) τείνουν προς την απόλυτη παγκοσμιοποίηση. Είναι διεθνοποιημένες. Εξάλλου βιώνουμε καθημερινά τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης με την εισαγόμενη οικονομική κρίση, η οποία
ξεκίνησε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες μεταβάλλονται με απίστευτη ταχύτητα, δεν συμβιβάζονται επ΄ουδενί οι εθνικές ιδιαιτερότητες. Ιδίως όταν μιλάμε για τον χώρο της Παιδείας. Η Παιδεία που προσφέρει κάθε λαός, είναι αναντίρρητα απαραίτητη ως ένα σημείο, για να σε θωρακίσει και να διατηρήσει την ταυτότητα σου, όμως η Διεθνής Εκπαίδευση είναι εκείνη που θα σου προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία για τα εφόδια που είναι αναγκαία στους μελλοντικούς φοιτητές και εργαζόμενους. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να σταθούν αξιοπρεπώς στον διεθνή στίβο των επιχειρήσεων και μόνον έτσι θα δοθεί η δυνατότητα με αξιώσεις να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης διεθνώς, τα διεθνή σχολεία έχουν αύξηση εγγραφών. Από την Σιγκαπούρη και την Αργεντινή, έως την Δανία και την Ν.Αφρική. Τυχαίνει να είμαι ενεργό μέλος του ECIS (European Council of International Schools) όπου με έκπληξη διαπιστώσαμε μετά από τις πρόσφατες μελέτες μας ανά τον κόσμο, ότι οι γονείς των αντίστοιχων γυμνασίων και λυκείων εμπιστεύονται όλο και περισσότερο τα Διεθνή σχολεία. Διότι γνωρίζουν ότι μόνον μέσα από την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά συστήματα και σχολεία, θα μπορέσουν να επενδύσουν σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Ούτε είναι τυχαίο ότι η Αλβανία, η Βουλγαρία και ιδίως η Ρουμανία, χώρες γειτονικές μας και σε μεγάλη υστέρηση βιοτικού επιπέδου σε σύγκριση με την Ελλάδα, έχουν Διεθνή σχολεία άνω των 1000 μαθητών και επενδύουν συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειωτέον δε, ότι η πληθυσμιακή σύνθεση ξένων με ντόπιους είναι 40% vs 60%. Ούτε είναι τυχαίο, ότι κάθε οικιστική επένδυση στο εξωτερικό δεν θεωρείται πλέον ολοκληρωμένη εάν δεν περιλαμβάνει κι έναν πολύ-γλωσσικό παιδικό σταθμό με Διεθνές σχολείο για την συνέχεια.

Δεν θα ήθελα να ευλογήσω τα γένια μας, ούτε εξάλλου είναι σκοπός της παρούσης συνέντευξης, αλλά δεν θα μπορούσα να παραγνωρίσω το γεγονός ότι η πόλη μας έχει την τύχη να φιλοξενεί το ISA-International School of Athens στο Κεφαλάρι, το μόναδικό διεθνές σχολείο IB Continuum όπου κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Τα παιδιά ζούνε καθημερινά σε ένα παγκόσμιο χωριό με 45 διαφορετικές εθνικότητες. Μέσα από την εκπαίδευσή τους, βιώνουν καταστάσεις πρωτόγνωρες, ένα καθημερινό ταξίδι στο εξωτερικό. Βασιζόμενοι στην κριτική σκέψη και στην έρευνα (και όχι στη αποστήθιση) προετοιμάζουν με την βοήθεια μας, ένα λαμπρό μέλλον. Το δικό τους μέλλον, που θα το έχουν κερδίσει με την αξία τους

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα