Nanotyrannus lancencis: Ανακαλύφθηκε τυραννόσαυρος «τζούνιορ»

.

Νέα ανάλυση απολιθωμάτων που μέχρι πρότινος πιστευόταν ότι ανήκαν σε εφηβικής ηλικίας τυραννόσαυρους Rex έδειξε ότι στην πραγματικότητα είναι ενήλικες από ένα είδος μικρού τυραννόσαυρου, με πιο στενά σαγόνια, πιο μακριά πόδια και μεγαλύτερα χέρια. Το συγκεκριμένο είδος, Nanotyrannus lancencis, είχε λάβει όνομα για πρώτη φορά πριν από δεκαετίες, μα αργότερα θεωρήθηκε πως επρόκειτο για νεαρό τυραννόσαυρο.

Το πρώτο κρανίο Nanotyrannus

είχε βρεθεί στη Μοντάνα το 1942, μα για δεκαετίες οι παλαιοντολόγοι είχαν διαφωνίες αν επρόκειτο για κάποιο ξεχωριστό είδος ή για νεαρό τυραννόσαυρο. Ο Dr. Νικ Λόνγκριτς, του Milner Centre for Evolution στο University of Bath και ο Dr. Έβαν Σάιτα, του University of Chicago, ανέλυσαν εκ νέου τα απολιθώματα, εξετάζοντας τους δακτυλίους ανάπτυξης, την ανατομία και ένα απολίθωμα νεαρού τυραννόσαυρου που δεν είχε αναγνωριστεί στο παρελθόν.

Εξετάζοντας τους δακτυλίους ανάπτυξης, έδειξαν πως ήταν πιο συγκεντρωμένοι προς το εξωτερικό του οστού- η ανάπτυξή του επιβραδυνόταν. Αυτό υποδεικνύει πως οι συγκεκριμένοι δεινόσαυροι είχαν φτάσει σχεδόν στο πλήρες τους μέγεθος και δεν ήταν έφηβοι που αναπτύσσονταν γρήγορα.

Η δημιουργία μοντέλων για την ανάπτυξη των απολιθωμάτων έδειξε πως τα ζώα θα είχαν φτάσει το πολύ τα 900 με 1.500 κιλά και τα πέντε μέτρα- δηλαδή το 15% του μεγέθους του κανονικού τυραννόσαυρου, που μπορούσε να φτάσει τα 8.000 κιλά και τα εννιά μέτρα και άνω.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Fossil Studies. Σημειώνεται πως δεν βρέθηκαν επίσης στοιχεία για απολιθώματα που συνδύαζαν τα χαρακτηριστικά τόσο του Nanotyrannus όσο και του T.rex, που θα υπήρχαν εάν ο πρώτος εξελισσόταν στον δεύτερο. Το κάθε απολίθωμα μπορούσε να ταυτοποιηθεί με βεβαιότητα ως το ένα είδος ή το άλλο.

Ο Nanotyrannus είχε πιο ελαφριά κατασκευή και είχε πιο μακριά άκρα από τον μεγάλο του «συγγενή». Επίσης, είχε μεγαλύτερα χέρια: «Τα χέρια είναι πιο μακριά από αυτά του T.rex. Ακόμα και ο μεγαλύτερος T.rex έχει μικρότερα χέρια και νύχια από αυτούς τους μικορούς Nanotyrannus. Αυτό ήταν ένα ζώο όπου τα χέρια ήταν πραγματικά πολύ ισχυρά όπλα. Είναι στα αλήθεια ένα εντελώς διαφορετικό ζώο- μικρό, γρήγορο, ευκίνητο. Ο Τ.rex βασιζόταν στο μέγεθος και τη δύναμη, μα αυτό το ζώο βασιζόταν στην ταχύτητα» είπε ο Λόνγκριτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Nanotyrannus, Ανακαλύφθηκε,Nanotyrannus, anakalyfthike